Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lago di Ledro: Italská oáza klidu v srdci hor

Lago di Ledro

Lago di Ledro

Jezero Lago di Ledro, ležící v italském regionu Trentino, působí vedle světoznámého Lago di Garda tak trochu jako pohádková Popelka. Skutečně se zde nesetkáte s tolika luxusními hotelovými resorty, špičkovými restauracemi ani s obchody světoznámých značek. Zato si v krásné panenské přírodě můžete užít dokonalou relaxaci. Během toulek horskou krajinou narazíte na nádherné vodopády, divoké alpské říčky i romantické horské vesničky se štíhlými věžemi kostelíků.

Pravěké vesnice

Kůlová stavba u jezera Ledro

Kůlová stavba u jezera Ledro

Archeologické nálezy naznačují, že první obyvatelé se zde usídlili už v době bronzové. Dokládají to pozůstatky vesnice, postavené na kůlech. K jejich objevení došlo roku 1929 během stavby vodní elektrárny, kdy bylo jezero částečně vypuštěno. Jedná se o jednu z největších pravěkých lokalit na území Itálie, která byla díky své výjimečnosti zařazena na seznam světového dědictví UNESCO. V blízkosti jezera se nachází Muzeum kůlových staveb (Museo delle pallafitti), kde si návštěvníci mohou prohlédnout kopii pravěké vesnice i celou řadu zajímavých exponátů nalezených v oblasti. K těm nejzajímavějším patří zdobené dýky, hrnce se zbytky jídel, šperky i kamenné pazourky. Pracovníci muzea odění do hábitů ze zvířecích kůží před chatrčemi předvádějí jak pracné bylo rozdělání ohně jen s pomocí kamenů, luku a suchého dřeva. Pravěká žena uvnitř příbytku připravuje dobovou večeři. Na jídelníčku byly obvykle luštěniny a opékané maso.

Zájezdy do Itálie

Lahodná gastronomie

Smažené cuketové květy

Smažené cuketové květy

Krásná horská krajina byla také svědkem líté válečné vřavy. V roce 1866 se zde střetla vojska Itálie a Rakouska-Uherska v bitvě za nezávislost země. Právě v této době se začala psát část historie, která spojuje některé místní rodáky s Českou republikou. Za první světové války se okolní hory proměnily ve válečnou frontu a část místních obyvatel byla odsunuta do vnitrozemí Rakouska-Uherska. Především ledrenské ženy a děti strávili na našem území čtyři roky života. Čeština tak může být vstupenkou do domácností místních pamětníků. Některé ze zdejších restaurací zařadily na své jídelní lístky tradiční české knedlíky nebo lívance s jahodami. Byla by chyba neochutnat další ze specialit místní gastronomie. K těm nejvyhlášenějším se řadí sladkovodní ryby, ravioli, smažené cuketové květy nebo zeleninové rizoto. Důležitou složkou většiny pokrmů je extra panenský olivový olej, získávaný z prastarých olivovníků, rostoucích v horských údolích u Lago di Garda. Skvělou náladu přivodí sklenka kvalitního vína. V okolí jezera se výborně daří mnoha odrůdám vinné révy.

Šťastná sedma: Nejkrásnější letoviska severní Itálie

Čtěte také:

Šťastná sedma: Nejkrásnější letoviska severní Itálie

Likér z lékárny

Pieve di Ledro

Pieve di Ledro

Jahody a maliny jsou základem proslulého likéru Picco Rosso, který ve 40. letech poprvé připravil majitel lékárny Achille Foletto z největšího zdejšího městečka Pieve di Ledro. Pálenka temně červené barvy je součástí mnoha míchaných drinků a vítaným suvenýrem z cest. Původní lékárna z 19. století se proměnila v dobře vybavené muzeum s vyřezávanými skříňkami, skleněnými lahvičkami s léky a jedy, strojem na výrobu léků i obrovským herbářem. Prohlídku si můžete zpestřit výrovou měsíčkové či slézové masti z bylinek nasbíraných v přilehlé zahrádce. Historické centrum města je sice malé, ale malebné. V tradičních kavárnách, skrytých v křivolakých uličkách, si vychutnáte vynikající kávu. Nejvýznamnější historickou památkou je kostel Zvěstování, postavený roku 1235.

Jaro u jezera Ledro

Jaro u jezera Ledro

To hlavní, kvůli čemu míří k jezeru Lago di Ledro tisíce turistů jsou nádherné horské scenérie, čistý horský vzduch i uvolněná atmosféra. Tyrkysovou hladinu jezera si skvěle vychutnáte v jakémkoli ročním období. Na jaře rozkvétají okolní louky tisíci kvítky horských květin a nastává ideální čas pro pěší turistiku. Ledrenské údolí je prošpikováno turistickými stezkami různých typů obtížnosti a s přehledem je zvládnou i nejmladší turisté. Pro ty jsou zde připravena dětská hřiště i naučné stezky. 

Zájezdy do Trentina

Rozmarné sezóny

Léto u Lago di Ledro

Léto u Lago di Ledro

Léto je zasvěcené koupaní na písčitých plážičkách. Na některé z nich je povolen vstup se psy. Oblasti Lago di Ledro  bylo uděleno označení Animal friendy a tak sem můžete bez obav vzít i svého čtyřnohého přítele. Křišťálově průzračné vody jezera lákají ke koupání, ale vyzkoušet můžete jachting, jízdu na paddle boardu, plachetnici  či šlapadle. Mezi oblíbené kratochvíle patří i rybaření. Vody jezera jsou bohaté na pstruhy, okouny, úhoře, candáty i líny. Oprávnění k lovu mají jen držitelé rybářského povolení. 

Lago di Como, jedno z nejkrásnějších míst Itálie

Čtěte také:

Lago di Como, jedno z nejkrásnějších míst Itálie

Podzim u jezera Ledro

Podzim u jezera Ledro

Podzim přeje cykloturistice, wellness pobytům i pozorování ptáků, kteří zdejšími horskými průsmyky táhnou za jižním sluncem. Doslova žně zažívají s příchodem podzimu také houbaři, kteří však ke sběru hub potřebují speciální povolení. 

Zima u jezera Ledro

Zima u jezera Ledro

V zimě si můžete nazout sněžnice či běžky a užít si výhledy na zasněžené vrcholky hor. Zdejší hotely i penziony se předhánějí v originálních nabídkách vánočních i silvestrovských programů. A tak se kromě obligátního půlnočního ohňostroje můžete těšit na průvod s loučemi, originální menu či hudební vystoupení.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín