Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lago Maggiore, malebné jezero mezi Itálií a Švýcarskem

Lago Maggiore

Lago Maggiore

Velké jezero, italsky zvané též Lago Verbano, leží v italských regionech PiemontLombardie, částečně i ve švýcarském kantonu Ticino. Táhne se od jižního řetězce Lepontinských Alp ke kraji Pádské nížiny. Ohraničují ho vysoké prudké břehy. Smutně proslulo za 2. světové války, kdy zde příslušníci 1. praporu LSSAH povraždili více než 50 Židů. Jezero je po Lago di Garda druhým největším v Itálii. Současně je nejhlubším a nejníže položeným jezerem Švýcarska. V zimě nezamrzá. Největším městem na břehu je italská Verbania. Jižně od ní se jezero rozšiřuje díky Verbanskému zálivu, na jehož opačné straně leží Stresa. Na východním břehu se nalézá město Luino se známými týdenními trhy, představujícími další z lákadel pro turisty. Navštivte tato i další zajímavá místa v okolí jezera, k nimž patří Arona, Sesto Calende, Locarno aj.

Praktické informace o Lago Maggiore

Kdo chce strávit část dovolené v Itálii a část ve Švýcarsku, ten by si měl zajet právě k Lago Maggiore. Autem se tam dostanete pohodlně za jeden den, ale samozřejmě můžete využít i leteckou dopravu. Letiště Malpensa je od jezera vzdálené přibližně 20 km. Místo k ubytování si vybírejte pečlivě. U italských jezer obecně naleznete lokality vhodné pro méně movité cestovatele, ale i pro ty, kteří už vyžadují určitou úroveň. K těm „lepším“ patří např. městečko Laveno, pro méně náročné se hodí např. Luino na severu. Každou půlhodinu odjíždí na jezero lodě, které vás klidně převezou i s autem. Nádherné pohledy na jezero se naskytnou těm, kdo si zajedou do Santa Cateriny del Sasso a sejdou po schodech ke středověkému klášteru. Ten je částečně vytesaný do skály a krom oněch úchvatných výhledů nabízí vítané ochlazení v letním vedru.

Klášter v Santa Caterina del Sasso

Klášter v Santa Caterina del Sasso

Verbania

Město Verbania v oblasti Piemont se skládá z částí Intra a Pallanza. Hlavní turistickou atrakcí města, jež bylo vždy ideální destinací pro ty, kdo chtějí spojit krásu a harmonii krajiny s relaxační dovolenou, jsou zahrady a parky. Ostatně motto města zní „Verbania, zahrada u jezera Maggiore“ a představuje návštěvníkům jedinečnou přírodní terasu s výhledem na Boromejský záliv. Mírné klima, možnost přímého kontaktu s přírodou prostřednictvím výletů na jezeře, návštěv zahrad a procházek do vnitrozemí, to vše činí z města skvělý prostor pro strávení příjemné dovolené. Muzea a četné příklady sakrálního umění pak potěší milovníky kultury.

Verbania

Verbania

Stresa

Působivá architektura města Stresa připomíná šarm vznešených lázeňských měst. Konalo se zde několik významných historických konferencí. Nejvýznamnější byla Streská konference v dubnu 1935, na níž se Francouzi a Britové pokoušeli získat v Mussolinim spojence proti Hitlerovi. Místo různých oficiálních setkání je rovněž vyhledávaným letoviskem vyšších vrstev. Každoročně se tu koná festival vážné hudby Settimane Musicali a byla zde volena Miss Itálie. Také klid a čisté životní prostředí přispívají k tomu, že je Stresa hojně využívána k rekreaci. Patří k ní i skupina pěti Boromejských ostrůvků a hora Mottarone. Najdete tady Botanickou zahradu Alpinia s horskou flórou a budovu Palazzo Bolongaro, jež byla proměněna v knihovnu a muzeum teologa Antonia Rosminiho Serbatiho, který zde zemřel. Zajímavý je rovněž fakt, že ve Strese pobýval i Ernest Hemingway a dokonce sem zasadil část děje své slavné knihy Sbohem, armádo.

Stresa a Isola Bella

Stresa a Isola Bella

Luino

Italská obec Luino v provincii Varese v oblasti Lombardie leží u hranic se Švýcarskem a je známým rekreačním místem. Centrum je typické starobylými uličkami a malebnými obchůdky. Za pozornost tu stojí zejména kostel Madonna del Carmine a Museo Civico. Trhy, konající se každý týden už od roku 1600, lákají lidi z provincie i celého Švýcarska. Krásná promenáda mezi starými stromy a zachovalými domky podél jezera představuje příležitost k hezkému výletu.

Kostel Madonna del Carmine, Luino

Kostel Madonna del Carmine, Luino

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín