Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lednicko-valtický areál, perla jižní Moravy

Majestátní zámky obklopené rozlehlými zahradami jsou od roku 1996 součástí světového kulturního dědictví UNESCO. Jedinečný klenot Jihomoravského kraje láká na koberce květin, zlatavá pole a zelenavé lesy, zkrátka na krásnou romantickou krajinu, kterou navíc ještě zdobí rybníky s lekníny. Podél upravených cest okouzluje kolemjdoucí řada vznešených staveb. Celý ten půvabný areál, v němž se historie a architektura snoubí s přírodou, stvořil rod Lichtenštejnů.

Pohádkový zámek v Lednici

Jedním z míst, která byste rozhodně měli navštívit, je Lednice a její dominanta – zámek obklopený parkem s Minaretem a Janohradem. Zámek sloužil Lichtenštejnům jako rekreační sídlo, kam jezdili na léto. Reprezentační sály v přízemí byly určené pro přátele a hosty, dnes je to první prohlídkový okruh. První poschodí zařízené k obývání představuje druhý prohlídkový okruh, nazvaný „knížecí apartmány“. V dalším patře měly svůj prostor děti. V současnosti je tam třetí okruh – obrazová galerie.

Zámek Lednice

Zámek Lednice

V lednickém parku, přibližně 2 km severně od zámku, stojí unikátní rozhledna Minaret. Vedou k ní dvě cesty okolo rybníka. Na jedné z nich se nalézají pozůstatky akvaduktu. Po Dyji sem jezdí turistické loďky, po prašných cestách zase koňská spřežení. Minaret měří téměř 60 m a na jeho horní ochoz vede 302 schodů. Když je překonáte, dočkáte se hezkého výhledu na park, Pálavu, Bílé Karpaty a dokonce i na vrchol věže svatoštěpánského dómu ve Vídni.

Minaret v Lednici

Minaret v Lednici

Zmíněný Janohrad (nebo též Janův hrad) stojí asi 4 km východně od Lednice. Dostanete se k němu po zelené turistické trase. Vypadá jako středověká zřícenina, ale přitom byl postaven počátkem 19. století. Uvnitř se konají svatby.

Janohrad

Janohrad

Co dalšího na vás v areálu lednického zámku čeká? Můžete se jít podívat třeba na přehlídku dravců. Lednicí prochází červená trasa, jež vás zavede mj. na jih do Valtic.

Barokní zámek ve Valticích

Kromě kostela Nanebevzetí Panny Marie dominuje Valticím ještě zámek s kaplí, která se využívá k hudebním produkcím. Překrásný zámek sloužil Lichtenštejnům jako „rodinné sídlo“ značných rozměrů. V čtyřkřídlé budově se nachází na sto velkolepých místností. Prohlídka celého sídla, včetně parku a příjemné vinárny v areálu, zabere celé odpoledne. Přístupných je přitom pouze sedmnáct místností. Jejich barokní a rokokové zařízení vám však určitě poskytne úplnou představu o životě bohatých šlechticů v 17. a 18. století.

Zámek Valtice

Zámek Valtice

Poblíž Valtic můžete dále navštívit dvě stavby Lednicko-valtického areálu: Kolonádu na Reistně a Rendez-vous. Kolonádu najdete 2 km jihozápadně. Funguje jako vyhlídka přístupná během návštěvních hodin (červen–srpen od 10:00 do 17:00; v dubnu, květnu a září o víkendech). Dostanete se sem po červené značce nebo autem. Zaparkovat lze 500 m od objektu.

Reistna

Reistna

Rendez-vous, nazývaný Dianin chrám, stojí 3 km severovýchodně od Valtic. Mohutný empírový zámeček má tři poschodí a byl postaven roku 1812 Janem I. z Lichtenštejna.

Rendez-vous

Rendez-vous

K Valticím se ovšem upíná pozornost turistů nejen kvůli historickým skvostům, ale také kvůli výtečnému vínu. Sídlí zde Národní vinařské centrum provozující veřejnou degustační expozici Salon vín ČR.

Další zajímavá místa k vidění

V okolí Lednice a Valtic je spousta atraktivních míst k navštívení. Pokuste se stihnout alespoň některá z nich, třeba Rybniční zámeček nebo Lovecký zámeček. Veřejně přístupná je kaple sv. Huberta na červené turistické trase, asi 3 km severovýchodně od Valtic. Zajímavou stavbou je Nový dvůr 3 km jižně od Lednice, bohužel nepřístupný pro veřejnost. V současnosti slouží k chovu koní. Jako vystřižený z romantické pohádky se jeví zámeček nazvaný Apollonův chrám. Jeho interiéry jsou naneštěstí rovněž nepřístupné, líbivým zevnějškem však potěší každé oko. Jmenujme ještě alespoň Hraniční zámeček mimořádné architektonické a historické hodnoty, empírový zámeček Belveder a chrám tří Grácií, jemuž dala jméno trojice soch nahatých krasavic.

Chrám tří Grácií

Chrám tří Grácií

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín