Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Letní Krkonoše si prostě zamilujete!

Krkonoše nabízí úžasné výhledy

Krkonoše nabízí úžasné výhledy

Krkonoše, nacházející se v severovýchodních Čechách, jsou nejvyšším pohořím České republiky, domovem bájného Krakonoše a také vyhledávaným cílem turistů. K nejvýznamnějším turistickým střediskům patří mj. Špindlerův Mlýn, Pec pod Sněžkou, Harrachov či Rokytnice nad Jizerou. V posledním jmenovaném se nalézá nejdelší česká sjezdovka, totiž Turistická sjezdovka, dlouhá 3185 m. Krkonoše toho však samozřejmě mohou nabídnout mnohem víc…

Stezky pro pěší i cyklisty

Krkonoše bezpochyby uspokojí vášnivé i příležitostné sportovce. Pro každého se tu najdou vhodné a příjemné stezky – vycházkové a naučné pěší trasy či stovky kilometrů dlouhé cyklostezky. Terén je rozmanitý, a přestože místy náročný, ani do kopce se nemusíte zapotit. Autobusy pro cyklisty, tzv. cyklobusy, jezdí v červenci a srpnu denně. Zkuste malebnou Borůvkovou cestu nebo krátký okruh vhodný i pro nejmenší cyklisty.

Vyberte si z cyklotras všech náročností

Vyberte si z cyklotras všech náročností

S dětmi se také můžete vydat třeba do Areálu Mladé Buky, kde na malé zvídavé návštěvníky čeká zábavná a poučná Čertovská stezka. Dospělé, k jejichž zájmům patří divadlo, nadchne zase Divadelní stezka, začínající na Náměstí Dr. Karla Kramáře ve Vysokém nad Jizerou. Ať už se rozhodnete zvolit jakoukoli z bohaté nabídky tras, můžete si být jisti, že se vám dostane překrásných výhledů na okolní přírodu či památky a čerstvého horského vzduchu. Spokojená bude celá rodina.

Čertovská stezka v Areálu Mladé Buky

Čertovská stezka v Areálu Mladé Buky

Kulturní památky v okolí

Pochopitelně můžete potěšit i svého kulturního ducha při návštěvě některé z mnoha místních pamětihodností. Svůj výlet můžete spojit s prohlídkou kostelů, kapliček a různých poutních míst (nabízí se např. Harrachovská hrobka, Františkánský klášter v Hostinném, Hrabačovská zvonička aj.) nebo vznešených hradů, zámků i romantických zřícenin (zámek Silbersteinů, hrad Vízmburk, zřícenina hradu Kumburk ad.).

Zámek ve Vrchlabí, Krkonoše

Zámek ve Vrchlabí, Krkonoše

Muzea a galerie v Krkonoších

Nejen hrady, zámky a kostely živ je kulturní člověk. Touhu po nových poznatcích a zajímavostech můžete naplnit i v celé řadě muzeí. Každé se tu zaměřuje na něco jiného a každé má svým návštěvníkům mnoho co říci. Hornické muzeum v Harrachově předvádí nástroje používané při těžbě, ale i mapy a fotografie. Součástí je prohlídková štola vedoucí typickým prostředím rudného dolu. Ke Krkonoším neodmyslitelně patří Muzeum krkonošských řemesel v Poniklé nebo soubor vzácných lidových staveb, tzv. Čtyři domky ve Vrchlabí. V Krkonoších se ovšem můžete přenést i do Řecka a Říma. V Galerii antického umění se vám dostane poučení o vývoji antického sochařství.

Krkonošské muzeum ve Vrchlabí

Krkonošské muzeum ve Vrchlabí Palickap

Přírodní zajímavosti a vyhlídková místa

Turistovu oku lahodí nejen památky stvořené člověkem, ale i ty stvořené přírodou, které jsou mnohdy ještě krásnější a zajímavější. Milovníky rostlin zaujme Černohorské rašeliniště v sedle mezi Černou a Světlou horou, přibližně kilometr vzdálené od lanovky, která jezdí z Janských lázní. Možná vás ale více láká vodní bohatství Krkonoš. Pokochejte se pohledem na některý z majestátních vodopádů, např. Mumlavský, Pančavský či Labský. Nebo si prohlédněte Čertovu strouhu, jež je součástí atraktivního systému vodních přehrad. Vede tudy naučná stezka podávající řadu poutavých informací jak o Čertově strouze, tak také o Čertově dole.

Pančavské vodopády, Krkonoše

Pančavské vodopády, Krkonoše

Ani ten, kdo si libuje ve výškách, tu rozhodně nepřijde zkrátka. Krkonoše jsou plné vyhlídkových míst a rozhleden, z nichž jmenujme kupříkladu rozhlednu Elišku na Stachelbergu, Štěpánku na vrchu Hvězda nad Příchovicemi, originální dřevěný Maják Járy Cimrmana nebo Šmídovu vyhlídku.

Maják Járy Cimrmana

Maják Járy Cimrmana ŠJů

Jak vidno, v Krkonoších rozhodně nehrozí, že byste se nudili. Naopak vás vybaví množstvím zážitků a hezkých vzpomínek.

Cesta na Sněžku

Cesta na Sněžku

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín