Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lübeck, krásné město bratrů Mannových i Güntera Grasse

Lübeck, Německo

Lübeck, Německo

Přístavní město Lübeck (česky Lubek) leží na severu Německa, na jihovýchodě Šlesvicka-Holštýnska. Jeho středověké centrum je od roku 1987 zapsáno na seznamu Světového kulturního dědictví UNESCO. Kromě skvostných pamětihodností se proslavil i díky německému spisovateli Thomasu Mannovi, který do něj umístil děj románu Buddenbrookovi, za nějž získal Nobelovu cenu.

Jedinečný okruh chráněný UNESCEM

Lübecku se přezdívá „město sedmi věží“. Jedná se o věže pěti velkých kostelů. Právě ty utvářejí historickou siluetu města. Asi pětina historické části byla v dubnu 1942 zničena náletem, Lübeck je nicméně postupně důkladně obnovován. Centrum se pro své kulturní bohatství stalo pochopitelně vyhledávaným turistickým cílem, zajímavá je však především nejstarší část Lübecku, a ta se nalézá z větší části na ostrově mezi řekou Trávou a přehradou Wakenitz. Chráněný okruh zahrnuje nejdůležitější stavby: klášter, zachovanou čtvrť Koberg ze 13. století, kostel sv. Jakuba, radnici, Špitál sv. Ducha, solné sklady na levém břehu Trávy a čtvrť patricijských domů z 15. a 16. století mezi kostelem sv. Petra a Holštýnskou bránou. Některé budovy, jako právě tato brána, stojí mimo ostrov.

Historická zástavba v Lübecku

Historická zástavba v Lübecku

Radnice v Lübecku

Cihlová gotická radnice patří k nejvýznamnějším v Německu. Stavba ze 13. století byla v letech 1435 a 1590 rozšířena, což vysvětluje různé architektonické styly a části. I dnes plní svou roli sídla správy, místa občanstva, výborů a senátu. S velkou obrazovou stěnou, malými okrasnými balkony a třemi věžemi přitahuje radnice pozornost každého. Prohlídky jsou možné od pondělí do pátku v 11:00, 12:00 nebo v 15:00, případně v sobotu ve 13:30. Vstupné činí 4 €.

Radnice v Lübecku

Radnice v Lübecku

Významné lübecké kostely

Kostely stále hrají důležitou roli ve společenském životě Lübecku, např. jako hojně navštěvovaná místa pro náboženskou hudbu či jako fórum pro kulturní a jiné diskuze. Za radnicí se nalézá pravý vzor severoněmecké cihlové gotiky – farní kostel Panny Marie, trojlodní gotická stavba z let 1250 až 1350 se dvěma věžemi, které dosahují téměř 125 m. Vždy byl symbolem moci a prosperity starého hanzovního města. Další podstatnou památkou religiózního charakteru je kostel sv. Jakuba, vysvěcený coby kostel námořníků a rybářů. Je to gotická trojlodní hala, která naštěstí nebyla za války poničena, takže má vcelku bohaté zařízení. Nejdůležitější jsou patrně dvoje historické varhany. Kostel sv. Petra poblíž Holštýnské brány je gotická trojlodní hala z 15. století, jež při náletu úplně vyhořela. Z její vysoké věže s vyhlídkovou galerií je ovšem nádherný výhled na město. Nahoru si můžete zajet výtahem. A konečně je třeba zmínit Dóm sv. Jana Křtitele na jižním okraji historického města. Byl založen roku 1173 Jindřichem Lvem jako katedrála a vysvěcen v roce 1247. Za války byl bombardovacím náletem výrazně poškozen, části vnitřního zařízení se ale podařilo zachránit. Je zázrak, že přežilo tolik uměleckých děl.

Dóm sv. Jana Křtitele

Dóm sv. Jana Křtitele

Městské brány

Během staletí se bohaté a prosperující hanzovní město Lübeck muselo chránit před vnějšími hrozbami stále silnějšími zdmi a opevněním. Tři městské brány umožňovaly přístup do města: hradní brána na severu (Burgtor), mlýnská na jihu (Mühlentor) a slavná Holštýnská (Holstentor) na západě. Na východě byl Lübeck chráněn přehradou Wakenitz. Na této straně vedla z města méně bojová brána Hüxtertor.

Až do 19. století měl tedy Lübeck čtyři brány, dnes však zbývají pouze dvě. Holštýnská brána je nejznámější a platí rovněž za nejvýznamnější dochovanou městskou bránu pozdního středověku v Německu. Uvnitř sídlí muzeum dějin města.

Holštýnská brána

Holštýnská brána

Druhou přežívající lübeckou bránou je hradní brána v pozdně gotickém stylu na severním konci historické části města. Svůj název získala podle starého hradu, jenž stál vysoko nad údolím Trávy a byl přestavěn na hradní klášter v roce 1227.

Hradní brána v Lübecku

Hradní brána v Lübecku

Dům Buddenbrookových

V roce 1942, během bombardování britskými leteckými silami, byl mimo jiné vážně poškozen i dům Buddenbrookových. Zůstala z něj pouze fasáda a klenutý sklep. V roce 1954 jej koupila banka a postavila novou budovu, kde o další tři roky později otevřela pobočku. Dům se stal světově proslulým díky Mannovu románu a v roce 1991 byl navrácen do držení hanzovního města Lübeck. Za historickou fasádou se nacházelo moderní centrum bratrů Heinricha a Thomase Mannových. Dnešní stálá expozice v přízemí učí návštěvníka o vztahu mezi nimi a jejich rodným městem. V prvním patře a klenutém sklepě probíhají dočasné výstavy, konference, filmové a video prezentace i čtení.

Dům Buddenbrookových

Dům Buddenbrookových Hiroki Ogawa

Muzeum svaté Anny

Muzeum sídlí v bývalém augustiniánském klášteře z let 1502–1515. K prohlídce je zpřístupněna galerie starého umění. V klenutých kostelních prostorách si lze prohlédnout křesťanská umělecká díla. Mezi nejcennější předměty muzea patří socha usmívající se madony v křížové chodbě, malovaný oltář Lukášova bratrstva a obraz Utrpení Krista. Pozoruhodný je rovněž rajský dvůr zdobený sochami. V horním poschodí mají návštěvníci možnost zhlédnout předměty bytové kultury od středověku až po biedermeier. Muzeum se pyšní také největší sbírkou kompletně zachovaných vyřezávaných oltářů v Německu, z nichž většina pochází z Lübecku samotného.

Špitál svatého Ducha

Tato nemocnice je jedním z nejstarších středověkých špitálů v Evropě a také jednou z nejvýznamnějších památek středověku. Dokázala ubytovat sto nemocných, kteréžto číslo se později ještě navýšilo. Zpočátku byla využívána pro ošetřovatelskou péči, posléze jako domov důchodců. Dosud slouží péči o staré a nemocné. Centrální Dlouhý dům je místem konání vánočních trhů i jiných zajímavých akcí.

Špitál svatého Ducha

Špitál svatého Ducha

Obnova pozoruhodného kostela byla zahájena roku 1977, došlo i k obnovení třinácti dřevěných svatých ze 14. a 15. století, dvou oltářů a kazatelny. Masivní sklepní prostory nemocnice byly po staletí používány jako sklady. Od roku 1955 je zde vinárna, postupně rozšiřovaná do restaurace. Při návštěvě si lze prohlédnout velkou halu a na severní vnitřní stěně chrámu obrazy dřívějších představitelů i mecenášů nemocnice.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín