Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Máchovo jezero obklopují pověsti a zajímavá místa

Máchovo jezero

Máchovo jezero

Máchovo jezero je největším rybníkem Libereckého kraje a osmým největším v České republice. Dosahuje hloubky 12 m, ale vstup do vody je pozvolný. Jistě i proto je Mácháč vyhledávaným turistickým cílem. Byl založen v roce 1366 Karlem IV. Dnes je využíván zejména pro rekreaci.

Co o Máchově jezeře možná nevíte

Název Máchova jezera se vžil už koncem 19. století v souvislosti s tím, jak česká veřejnost vyzdvihovala památku na Karla Hynka Máchu. Ten zde byl všehovšudy šestkrát, poprvé v roce 1832. Svou neslavnější lyrickoepickou skladbu Máj situoval právě sem, část se odehrávala také na nedaleké zřícenině hradu Bezděz. Na severním břehu jezera byste našli tzv. Jarmilinu skálu, kde hrdinka básně ukončila svůj život skokem do vody. Pojmenování Máchovo jezero se začalo používat oficiálně až mnoho let po poválečném odsunu Němců. K úřednímu označení došlo roku 1961.

Hrad Bezděz

Hrad Bezděz

Chráněná příroda

Uprostřed jezera se nalézají ostrůvky Myší zámek neboli Myšlín a Kachní ostrov. Na Myšlíně leží pozůstatky tvrze ze 14. století a vztahuje se k němu pověst o ďáblovi, jenž tudy kdysi přenášel balvany z Jestřebí na Bezděz. Oba ostrůvky údajně vznikly jeho přičiněním, když upustil obrovité balvany do rybníka. Myšlín i Kachní ostrov jsou nepřístupné, jelikož se na nich rozkládají ornitologické rezervace. Jde o významná hnízdiště vodních ptáků. Ve východní a severní zátoce rybníka byla navíc zřízena národní přírodní památka Swamp, mající sloužit k ochraně zbytků původního rašeliniště.

Ostrůvek v Máchově jezeře

Ostrůvek v Máchově jezeře

Máchovo jezero = báječné místo k rekreaci!

Okolí Máchova jezera je poseto hotely, penziony a restauracemi. Především na severním a severovýchodním břehu najdete řadu kempů, pláží i chatových oblastí. Milovníci taneční hudby ocení diskotéku Bílý Kámen či festival elektronické taneční hudby Mácháč. Ten se koná každý rok na pláži autokempu Klůček. K tradičním kulturním a společenským akcím patří i poutě s lidovou zábavou, spojené s jarním otevíráním jezera v Doksech a s letním ve Starých Splavech.

Máchovo jezero slouží především k rekreaci

Máchovo jezero slouží především k rekreaci © Simona Michálková

V oblasti rybníka patří pochopitelně k nejoblíbenějším činnostem vodní sporty, ale i cykloturistika či houbaření. Každé jaro se tu pořádá cyklus výletů „Máchovi v patách“ a jsou organizovány různé orientační běhy, utkání v plážovém volejbale a nespočet dalších sportovních i rekreačních aktivit, které vás určitě nadchnou. Věřte, že ani v zimě tu nepřijdete zkrátka! Když jezerní plocha zamrzne, využívá se k bruslení a k lednímu hokeji. Uvítají ji i běžkaři. K dispozici pak bývají stánky s občerstvením.

V létě to na Mácháči žije

V létě to na Mácháči žije

Nejoblíbenější turistické cíle v okolí Máchova jezera

Máchovo jezero patří společně s Kokořínskem mezi oblíbená místa pro letní dovolenou jak u českých, tak zahraničních turistů. Oblast nazývaná Máchův kraj zahrnuje okolí České Lípy, samotné jezero, Kokořínské údolí a Dubské Švýcarsko. Turistický region je bohatý na přírodní zajímavosti, jeskyně, skalní města a útvary, rozhledny a vyhlídky, zoologické a botanické zahrady, ale i na hrady a zámky, církevní stavby, muzea či galerie. Na své si tedy přijde skutečně každý, stačí jen dobře hledat.

U hradu Houska

U hradu Houska © Simona Michálková

Dominantou Máchova kraje je bezpochyby hrad Bezděz, stojící v dáli nad jezerem jako tichá připomínka básníkova slavného díla. V okolí nicméně najdeme zámků a hradů nepočítaně. Co by kamenem dohodil je odtud např. malebný hrad Kokořín a o kousek dál zase strašidelný hrad Houska, kde se můžete podívat třeba i přímo do pekla. Z hradu Houska, jejž Mácha také navštívil, je na Bezděz poměrně dobrý výhled. Na zámcích Lobeč a Nový Bernštejn se můžete ubytovat i přes noc, což je dozajista zajímavý a nevšední zážitek!

Hrad Kokořín

Hrad Kokořín

Z mnoha působivých muzeí zmiňme alespoň Muzeum Čtyřlístek v Doksech se stálou expozicí o vývoji legendárního komiksu a Památník Karla Hynka Máchy v budově Hospitálku v Doksech, kde se dozvíte více o životě a díle významného českého spisovatele.

Naučné stezky a cyklotrasy kolem Máchova jezera

Kraj kolem jezera vybízí k pěší turistice i k cyklistice. Terén je tu perfektní pro rodiny s dětmi a turisty všeho věku i různé sportovní výkonnosti. Hustá síť značených tras a cyklotras disponuje řadou restaurací a hospůdek, takže si při své cestě můžete udělat přestávku k občerstvení a celý výlet se tak stane ještě příjemnějším. Samozřejmostí je i možnost náhodného ubytování v kempu či chatce při cestě. Co si udělat cyklovýlet třeba kolem zříceniny hrádku Vítkovec, po okolí České Lípy nebo prostě jen kolem Mácháče? Naučnou stezkou vás může provést klidně i Čtyřlístek, ale pokud vám to nepřipadá dostatečně napínavé, co takhle stezka Peklo vedoucí Pekelským údolím?

Pekelské údolí

Pekelské údolí

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín