Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Maďarské městečko Körmend – wellness, příroda i historie

Jezero Balaton

Jezero Balaton

Do nového roku se budou jistě hodit také další zážitky, na které se můžete těšit. Pokud jste si ještě nevybrali kam se podívat, rádi vám dáme jeden perfektní tip, za kterým navíc nemusíte jet daleko – místo plné klidu, relaxace a krásné přírody leží v Maďarsku, jen 5 kilometrů od rakouských hranic.

Město Körmend patří mezi jeden z nejvýznamnějších železničních uzlů v Maďarsku, vlakem se odsud dostanete pohodlně téměř kamkoli. A že je z čeho vybírat! V okolí se vyskytuje hned několik možností, jak trávit volný čas - blízko leží například jezero Balaton, národní park Örségi nebo nejstarší maďarské město.

Cestujte po památkách

Když se však rozhodnete město ihned neopouštět, nebudete litovat – k vidění je zde mnoho míst, která vás jistě osloví svým historickým nádechem. Hlavní dominantou je bezesporu Batthyányho zámek, ke kterému se váže velmi pestrá historie. Stavba je pojmenována po rodu Batthyányů, který zde dlouhá léta žil a zámku pořídil nový vzhled v barokním stylu. Na renovaci se navíc podílelo hned několik italských mistrů. Dnes se tato velkolepá stavba dělí na několik částí, užít si tedy můžete prohlídku, náhled do historie i příjemný spánek, jelikož jedna část byla upravena na exkluzivní hotel.

Batthyányho zámek

Batthyányho zámek Balla Béla

Pokud bychom se vrátili k historii budovy, k dispozici je hned několik muzeí přímo v objektu. Tato prozradí mnohé například o židovské populaci, která dříve tvořila poměrnou část místního obyvatelstva, o doktoru Batthyánym, který byl přezdíván léčitelem chudých a byl prohlášen za svatého, nebo o výrobě obuvi v Uhrách. Celou prohlídku pak můžete zakončit procházkou v zámeckém parčíku v anglickém stylu. Nedaleko tohoto komplexu pak leží ještě lázeňské město Sárvár, kde je k vidění třeba platanový park plný vzádných rostlin.

Batthyányho zámek z ptačí perspektivy

Batthyányho zámek z ptačí perspektivy

Mjus Resort & Thermal Park - bydlete přepychově

Bydlení v zámeckých komnatách nemusí být úplně snem každého z nás, i tak se dá v Körmendu sehnat krásné ubytování. Doporučit můžeme například čtyřhvězdičkový hotel Mjus Resort & Thermal Park ****, který díky své poloze umožňuje pořádat výlety do širokého okolí. Pokoje jsou vybaveny velmi elegantně, disponují vlastním sociálním zařízením, klimatizací, sejfem, minibarem, či LCD televizorem. V hotelové restauraci vám pak příjemný personál rád představí pestrou nabídku nejen maďarských specialit, ale také toho nejlepšího z italské kuchyně. Bezplatné Wi-Fi připojení a denní úklid na každém pokoji je pak samozřejmostí.

Pokoj hotelu Mjus Resort & Thermal Park

Pokoj hotelu Mjus Resort & Thermal Park

Tento přepychový resort byl otevřen v červenci minulého roku a nabízí tak nejen moderně zařízené ubytování, ale i velmi kvalitní wellness služby. Vybírat si můžete hned z pěti vnitřních bazénů- jeskynní, dětský, se skluzavkou, relaxační, či proplouvací. Z dalších služeb se pak jedná o dvě jacuzzi vířivky, dvě finské sauny, turecké a římské lázně, bio sauna, nebo Kneippův chodník – vodoléčebnou proceduru, která napomáhá k lepšímu prokrvení nohou metodou střídání teplé a studené vody. Mimo to můžete využít i jiné typy volnočasových aktivit – k dispozici vám bude fitness centrum, bowlingová dráha, či venkovní bazén se skluzavkami. Jedná se tak o místo vhodné i pro pobyt rodin s dětmi, které se mohou ubytovat v rodinných pokojích.

Jeskynní bazén hotelu Mjus Resort

Jeskynní bazén hotelu Mjus Resort

Örségi Nemzeti Park

Po bohaté exkurzi do místní historie jistě přijde vhod trocha krásné přírody a čerstvého vzduchu. Nejmladší národní park Örségi Nemzeti nabízí toto vše a mnohem více! Mírně kopcovitá krajina s hojným množstvím vodních toků nabízí úročiště pro více než 1 500 různých druhů motýlů, kobylky, sarančata a vzácné brouky.

Díky neúrodné půdě se zde nedařilo zemědělství, namísto toho zde bylo vysázeno velké množství lesů. Málo propustné podloží navíc zapříčinilo vznik mokřin, bažin a rašelinišť. Mimo dřeviny a bohatou faunu se pokocháte také pohledem na vzácné rostliny, které rostou na celém území. Mezi chloubu patří několik druhů rostlin masožravých a různé druhy orchideí.

Örségi Nemzeti Park

Örségi Nemzeti Park

Nejstarší město Maďarska

Na závěr se z nejmladšího národního parku můžeme přesunout do nejstaršího maďarského města, kterým je Szombathely. Založeno bylo roku 43 po Kristu a do dnešních dní je ve velkém vyhledáváno turisty především z okolních zemí. I zde nalezneme mnoho zajímavých památek jako jsou kostely, místní katedrála s vysokou věží, či Františkánský kostel s mohutnou zvonicí, ve kterém se krom turistických programů konají i pravidelné bohoslužby.  Ve středu města je pak Centrální náměstí s kašnou, které je obklopeno historickými budovami a městskou radnicí.

Centrální náměstí s kašnou v Szombathely

Centrální náměstí s kašnou v Szombathely

Zde si rozhodně vyčleňte chvíli na návštěvu chrámu Isis, který ukazuje pozůstatky z doby, kdy bylo město v moci římské říše. V dnešních dnech je chrám po celkové rekonstrukci, původní římské prvky však zůstaly zachovány. Vaše kroky pak mohou pokračovat dál, třeba do nedalekého Arboreta s více než 3 000 druhy stromů a dechberoucím rododendronovým polem. Díky výhodné poloze je většina těchto míst dobře dostupná i autem, způsobů dopravy však můžete využít hned několik. Neváhejte tedy ani chvilku a naplánujte si vlastní pořadí, ve kterém všechny krásy tohoto místa objevíte!

Chrám Isis v Szombathely

Chrám Isis v Szombathely Pan Peter12

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Přáli byste si navštívit tuto lokalitu? Stačí si vybrat.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín