Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Malý průvodce Kutnou Horou

© Simona Michálková

Kutná Hora, město ve Středočeském kraji, je významnou památkovou rezervací, zapsanou na Seznamu světového dědictví UNESCO. Jsou s ní spojeny mnohé osobnosti, mj. Karel Havlíček Borovský, jenž zde vydával svůj časopis Slovan, a samozřejmě také Josef Kajetán Tyl, který se tu narodil. Při svém studiu jsem se zaměřila na českou literaturu 19. století, takže jsem se o návštěvu města, v němž působilo tolik nadaných vzdělanců, rozhodně nemohla připravit. Kutná Hora ale potěší každého turistu. Kromě působivé historie vás totiž může nadchnout malebným okolím a řadou kulturních památek.

Chrám sv. Barbory

Symbolem Kutné Hory a její zřejmě nejznámější pamětihodností je chrám sv. Barbory, pozdně gotický klenot, jenž působí vznešeně ve dne a možná ještě vznešeněji v noci, kdy bývá krásně osvětlen. Interiér ve mně vzbuzoval pokoru a úžas svou nádherou i temnými zákoutími. Prostranství před chrámem zdobí upravené řádky květin.

Chrám sv. Barbory a Jezuitská kolej

Chrám sv. Barbory a Jezuitská kolej

Jezuitská kolej (GASK)

Každá druhá pohlednice z Kutné Hory zobrazuje buď chrám sv. Barbory, anebo Jezuitskou kolej. Ta je toho času sídlem GASK neboli Galerie Středočeského kraje. Tato instituce se zaměřuje především na výtvarné umění 20. a 21. století. Avšak nejen uměním živ je turista, a proto si neváhejte odpočinout od kultury v přilehlých zahradách.

Jezuitská kolej, v pozadí Chrám sv. Barbory

Jezuitská kolej, v pozadí Chrám sv. Barbory © Simona Michálková

Katedrála Nanebevzetí Panny Marie a sv. Jana Křtitele

Tato unikátní katedrála, postavená mezi lety 1290 a 1320, patří k nejstarším částem města. Jedinci, jejichž duše prahne po umění, tu naleznou pravý ráj. Mohou si prohlédnout obrazy P. Brandla, J. K. Lišky ad. Skutečným pokladem chrámu je originál gotické Sedlecké monstrance, ukrytý v pokladnici.

Katedrála Nanebevzetí Panny Marie

Katedrála Nanebevzetí Panny Marie

Kostnice

Dalším místem, díky němuž je Kutná Hora vyhledávaným cílem turistů, je zdejší kostnice. Podzemní kaple, náležející k hřbitovnímu kostelu Všech svatých, je doslova napěchovaná lidskými ostatky. Zajímavě rozvěšené kosti a vystavené lebky dodávají interiéru nádech tajemného, byť poněkud morbidního kouzla. Prohlídka kosterní výzdoby ve mně zanechala opravdu silný dojem.

Kostnice, Kutná Hora

Kostnice, Kutná Hora

Stříbrný důl

Kutná Hora je městem stříbra. Na Hrádku, kde původně bývala tvrz, v současnosti sídlí České muzeum stříbra, nabízející zájemcům prohlídku středověkého dolu. Oblékněte se do bílého pláště, nasaďte si ochrannou helmu a popadněte svítilnu! Cesta dolů je temná, uzounká a příjemně strašidelná. Přinese vám nevšední zážitek a další možnost, jak město poznat zase trochu jinak.

Tylovo divadlo

Historická budova je stejně jako mnoho jiných míst ve městě neodmyslitelně spjata s postavou již zmíněného českého dramatika J. K. Tyla, autora velkého množství báchorek a pohádkových divadelních her, z nichž jmenujme např. oblíbeného Strakonického dudáka či proslulou Fidlovačku. Tyl jako první vystoupil na veřejnost s myšlenkou postavit v Kutné Hoře samostatné divadlo. Jeho stavba byla nicméně zahájena až v roce 1931. Nyní je důležitým centrem místního kulturního dění.

O významných místech v Kutné Hoře, která bezpochyby stojí za návštěvu, by se dalo napsat mnohé. Jenom těch důstojných kostelů, co tu je! Kostel sv. Jakuba, kostel sv. Jana Nepomuckého, kostel Nejsvětější Trojice… O vaši pozornost bude bojovat celá plejáda atraktivních staveb s velkou historickou hodnotou, ať už to bude Kamenný dům s bohatě zdobeným průčelím, bývalý cisterciácký klášter nebo někdejší královská mincovna a palác Vlašský dvůr. Kam se vydáte, tam narazíte na něco úžasného! A proto si nenechte ujít výlet do Kutné Hory. Za pouhý jeden den tu nasbíráte hromadu hezkých vzpomínek.

Noční osvětlená Kutná Hora

Noční osvětlená Kutná Hora © Simona Michálková

A malý tip na závěr! Pořiďte si výhodnou kombinovanou vstupenku do kutnohorských chrámů. Speciální trojvstupenka vám zajistí přístup do chrámu sv. Barbory, do katedrály Nanebevzetí Panny Marie a sv. Jana Křtitele a navíc ještě do kostela Všech svatých s kostnicí. Cena pro dospělou osobu činí 185 Kč. Snížené vstupné 130 Kč se vztahuje na seniory od 65 let a studenty mezi 15 a 26 lety. Vedle toho je k dispozici i tzv. čtyřvstupenka, jež kromě uvedených míst zpřístupní návštěvníkovi také Galerii Středočeského kraje. Základní cena této vstupenky je 305 Kč, snížená 210 Kč. Kombinované vstupenky seženete v jednotlivých památkách nebo na informačních centrech v Sedlci a u chrámu sv. Barbory.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Přáli byste si navštívit tuto lokalitu? Stačí si vybrat.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín