Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Medvědí soutěska v Rakousku

Příroda Medvědí soutěsky

Příroda Medvědí soutěsky Sonicccgraz

Medvědí soutěska (německy die Bärenschützklamm) u vesnice Mixnitz ve spolkové zemi Štýrsko je jednou z nejkrásnějších skalnatých roklí v Rakousku. Vzhledem ke svému jedinečnému přírodnímu bohatství byla v roce 1978 vyhlášena chráněnou přírodní památkou. Vězte, že právě tady poznáte opravdovou nevyslovitelnou sílu přírody!

Základní informace o trase Medvědí soutěskou

Medvědí soutěsku lze navštívit v období od 1. května do 31. října, a to v čase od 7:30 do 16:00 hod. Vstupné pro dospělou osobu stojí 3,5 €. Mládež od šesti do šestnácti let zaplatí 2,60 €. Procházka mezi divokými vodopády a strmými skalami přinese impozantní zážitek každému turistovi. Možná se vám zdá, že to zní skoro až nebezpečně, ale nebojte se! Výšlap po lávkách, žebřících a můstcích je pro netrénované tělo náročnější, ovšem naprosto bezpečný díky všudypřítomnému vysokému zábradlí. Navíc obdržíte zkušeného průvodce.

V medvědí soutěsce vás čekají žebříky a lávky

V medvědí soutěsce vás čekají žebříky a lávky

Unavení návštěvníci si samozřejmě mohou vydechnout na některém z odpočívadel. Přesto je nutno říci, že kdo se na podobné výstupy příliš necítí, měl by tento typ výletu ještě zvážit. Jednosměrná trasa po žebřících, dlouhá přibližně 1300 m, vám zabere zhruba 2,5 až 3 hodiny, během nichž vás bude okouzlovat jeden krásný vodopád za druhým. Cestou natrefíte i na malebnou hospůdku Guter Hirte, kde se můžete posilnit před dalším putováním. Čeká vás rozhodování mezi dalšími dvěma trasami, které lze absolvovat s průvodcem či bez něj. Vydejte se náročnější skalnatou stezkou na horu Hochlantsch nebo zvolte mírnější variantu, která vede kolem pastvin, přes louku a les. Existuje větší idyla než při pohledu na pasoucí se stádo kraviček za příjemného slunečného dne? Už kvůli ní je patrně nejvýhodnější navštívit Medvědí soutěsku v letních měsících, eventuálně již v květnu.

Medvědí soutěska

Medvědí soutěska

Co si vzít na túru Medvědí soutěskou s sebou?

Na cestu si rozhodně nezapomeňte vzít praktický a pohodlný batoh s dostatkem pitné vody a nějakou tou svačinkou, pokud nechcete utrácet v hospůdkách po cestě. Není ovšem problém zde zakoupit limonádu či osvěžující pivo, například u jezera Teichalmsee, kde obě prohlídkové trasy končí. Jednou z populárních místních atrakcí je veliká dřevěná „Trojská“ kráva, socha, jež pobaví hlavně děti.

Dřevěná „Trojská“ kráva u Teichalmsee

Dřevěná „Trojská“ kráva u Teichalmsee Wolf32at

Na co dalšího je třeba pamatovat? Na příjemné sportovní oblečení, pokrývku hlavy a především na lehkou a pohodlnou sportovní obuv! Nečekejte, že prožijete příjemné chvíle v sandálech, pantoflích či nedejbůh lodičkách… V závěru výletu se také třeba budete chtít opláchnout v jezeře, takže nezapomeňte ani na plavky.

Osvěžte se v jezeře Teichalmsee

Osvěžte se v jezeře Teichalmsee

Autobusem nebo autem?

K Medvědí soutěsce si můžete zajet na vlastní pěst, anebo s cestovní kanceláří. Jednodenní poznávací zájezd do těchto čarovných míst má velkou výhodu v tom, že vás přímo na konci trasy v Teichalmu bude čekat autobus, takže už se nemusíte složitě vracet k autu, které jste zaparkovali ve výchozím bodě v Mixnitzu. Myslete na to, že budete zřejmě trošku utahaní. A komu by se chtělo řídit s bolavýma nohama?

Medvědí soutěska vás příjemně unaví

Medvědí soutěska vás příjemně unaví

Zdatnější jedinci nepochybně zvládnou pěšky i zpáteční cestu prostřednictvím jiné trasy, musejí však počítat se zdržením a vyhradit si proto větší časovou rezervu na návrat. Ostatně, není ani nutné chodit po svých, dobrou alternativu představuje hromadná doprava či dokonce přespání v některém z mnoha okolních ubytovacích zařízení. Ubytovací možnosti v okolí soutěsky jsou více než uspokojivé, v okruhu patnácti km naleznete řadu hotelů, které se cenově pohybují mezi 885 Kč a 4425 Kč, většinou ovšem činí průměrná cena za noc přibližně 1100 Kč.

Vyberte si ubytování v okolí soutěsky

Vyberte si ubytování v okolí soutěsky

Co tedy dodat závěrem? Snad jen to, že dobrodružná túra Medvědí soutěskou potrápí svaly a pohladí duši. V každém případě budete mít na co vzpomínat!

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín