Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Méně známé, ale přesto kouzelné památky UNESCO

Svět je plný významných památek, o kterých jste možná zatím neslyšeli, ale rozhodně stojí za návštěvu. Připravili jsme pro vás seznam deseti z nich.

1. Lalibela, Etiopie (zapsána 1978)

Město v horách na severu Etiopie leží asi 350 km od hlavního města Addis Abeba. Je známé hlavně unikátními kostely, labyrinty chodeb a tunelů i dalšími budovami vytesanými do skal. Jedenáct tamních kostelů je součástí seznamu UNESCO. Jejich interiéry zdobí svaté obrazy a někdy i schránky připomínající oltáře. Na pohled nejzajímavější je bezpochyby kostel svatého Jiří. Ostatní mají méně impozantní přístup. Největší je pak kostel Medhane Alem.

Lalibela, Etiopie

Lalibela, Etiopie

2. Jeskyně Éllóra, Indie (zapsány 1983)

Archeologické naleziště v indickém státě Maháráštra je tvořeno množstvím buddhistických, džinistických a hinduistických staveb, převážně klášterů, stúp a skalních jeskyní. Těchto 34 klášterů a chrámů se rozprostírá na ploše dlouhé přes 2 km. Necelých 100 km odtud se nalézá další významná archeologická oblast Adžanta, známá hlavně díky komplexu skalních chrámů a nástěnným malbám.

Jeskyně Éllóra, Indie

Jeskyně Éllóra, Indie

3. Chan Chan, Peru (zapsán 1986)

Archeologická lokalita v Peru obsahuje pozůstatky jednoho z nejvýznamnějších center předkolumbovské Ameriky. Kromě toho, že je zapsána na seznamu UNESCO, se vyskytuje také na seznamu světového dědictví v ohrožení kvůli pokročilé erozi. Většina staveb z nepálených cihel je poničena přívalovými dešti a tornády. Zdi jsou zdobené obrazy ryb a pelikánů i geometrickými vzory.

Chan Chan, Peru

Chan Chan, Peru

4. Monte Albán, Mexiko (zapsáno 1987)

Pozůstatky města ležící nad údolím Oaxaca v jižním Mexiku jsou nejdůležitějším archeologickým nalezištěm v oblasti. Byly zde objeveny skupiny plastik znázorňujících postavy v různých pozicích. Monte Albán bývalo velkolepým městem a svědčí o bohaté historii předkolumbovských kultur. Nachází se zde také zbytky nádherných chrámů, hrobky a basreliéfy.

Monte Albán, Mexiko

Monte Albán, Mexiko

5. Nemrut Dağ, Turecko (zapsáno 1987)

Hora Nemrut stojí poblíž města Adıyaman v Jihovýchodní Anatolii. Pozoruhodný je zvláště její uměle navršený vrchol s pohřební mohylou. V roce 62 př. n. l. ji nechal vystavět Antiochus I., vládce království Kommagene. Měla být poctou bohům, proto ji doplňovaly ohromné sochy lvů, orlů a také řeckých, arménských a íránských bohů. Dnes jsou poničené a mají upadané hlavy, jedná se však o významný pohřební monument. Ruiny antického města zahrnují mauzoleum Antiocha I. a patří k nejambicioznějším stavbám helenistického období.

Nemrut Dağ, Turecko

Nemrut Dağ, Turecko

6. Kiži, Rusko (zapsán 1990)

Malý ostrov Kiži v Oněžském jezeře je obdivuhodný pro tamní komplex dvou dřevěných kostelů a osmiboké zvonice, tzv. Kižský pogost. Starší Kostel Proměnění Páně byl postaven roku 1714 z borovicového dřeva bez použití hřebíků. Mladší kostel Panny Marie Orodovnice pochází z roku 1764. Po roce 1960 zde vzniklo muzeum lidové architektury. Do skanzenu byla převezena řada dřevěných památek Karélie.

Kiži, Rusko

Kiži, Rusko

7. Borobudur, Indonésie (zapsán 1991)

Chrámový komplex mahájánového buddhismu v indonéském Magelangu na Střední Jávě pochází zřejmě z 9. století. Sestává ze šesti čtvercových teras završených třemi kruhovými terasami. Stavba je poseta 2672 reliéfními panely a 504 sochami Buddhy. Je buddhistickým poutním místem a nejnavštěvovanější indonéskou turistickou atrakcí.

Borobudur, Indonésie

Borobudur, Indonésie

8. Suomenlinna, Finsko (zapsána 1991)

Námořní obranná pevnost Suomenlinna se rozkládá na osmi obydlených ostrovech. Pět z nich je spojeno mosty. Představují oblíbený turistický cíl – také proto, že se na nich nachází několik muzeí, částečně v přírodě. Pevnost se začala budovat v roce 1748 a pro svou důležitost byla nazývána Gibraltarem severu.

Suomenlinna, Finsko

Suomenlinna, Finsko

9. Buchara, Uzbekistán (zapsána 1993)

Hlavní město Bucharské provincie je pátým největším městem v zemi. Cenné historické centrum hýří pamětihodnostmi, z těch nejznámějších uveďme alespoň starou madrasu (islámskou náboženskou školu), minaret Qálán ze 13. století, emírův palác či věznici Zindán.

Buchara, Uzbekistán

Buchara, Uzbekistán

10. Lešanský Buddha, Čína (zapsán 1996)

Socha Buddhy poblíž města Le-šan v čínské provincii S’-čchuan je vysoká přibližně 71 m, takže se vlastně jedná o největší sochu sedícího Buddhy na světě. Byla vytesána do skalního masivu hory E-mej-šan. Celou okolní oblast hojně navštěvují turisté, přepravující se zpravidla loděmi z Le-šanu. Mezi památky světového dědictví byl zařazen nejen samotný Buddha, ale i hora E-mej-šan.

Lešanský Buddha, Čína

Lešanský Buddha, Čína

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín