Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Město Carcassonne - dokonalý středověký klenot

Umělecká instalace v Carcassonne

Umělecká instalace v Carcassonne

Možná jste nedávno zaznamenali rozruch, který vznikl kolem umělecké instalace, umístěné na stěny středověkého hradu v Carcassonne. Místní obyvatelé i turisté považují jasně žluté soustředné kruhy, vyrobené z hliníku za nevkusné. Svůj účel však tento počin splnil dokonale. Upozornil na dvacáté výročí zápisu této unikátní jihofrancouzské památky na seznam světového kulturního dědictví UNESCO. A zatímco kontroverzní umělecké dílo bude zdobit zdi hradu jen do konce září, středověký klenot bude těšit ještě mnoho generací návštěvníků.

Carcassonne je středověké opevněné město, ležící na jihu Francie. Řadí se mezi nejzachovalejší pevnostní města v Evropě. První známky osídlení byly na místě dnešního města zaznamenány již v 6. století př. n.l. Tehdy se zde usídlili iberští Keltové. O několik století později zde jiný keltský kmen založil galské oppidum. Místo se stalo důležitým obchodním uzlem, obzvláště v římských dobách. Římané si zde postavili první opevnění na obranu města před nepřátelskými kmeny. Římané ovládali území okolo města až do poloviny 5. století. Poté padlo do rukou Gótů. V 8. století obsadili město Arabové. Roku 759 je s pomocí západogótských kmenů zapudil franský král Pipin Krátký. 

Carcassonne

Carcassonne

Po smrti krále Karla Velikého započalo dělení Franské říše a město patřilo až do roku 1 209 rodu Trencavelů. V průběhu jejich vlády dosáhlo Carcassonne nebývalého rozkvětu. Hrabě z Trencavelu nechal na nejvyšším kopci, tyčícím se nad městem, postavit opevněný zámek. Od zbytku opevnění jej odděloval suchý příkop, chráněný pěti věžemi. Přístup byl chráněn ještě dvěma padacími mřížemi a kovanou bránou. V následujících letech bylo opevnění podrobeno mnoho zkouškám a roku 1240 připadlo město francouzskému králi a stalo se základním prvkem obranného systému jižních hranic Francie. Během následujících dvou století získalo město svou současnou podobu.

Zajímavá je i legenda o pojmenování města. Opevněné město obléhal, podle pověsti, již několik let Karel Veliký. Obyvatelům již zoufale docházely zásoby a zdálo se, že jediným východiskem je kapitulace. Hradní paní Carcas se však uchýlila ke lsti a z posledních zbytků jídla vykrmila prase. To pak shodila z hradeb přímo před Karla Velikého. Vyčerpaní vojáci nabyli dojmu, že město má ještě dostatek zásob a dali se na ústup. Paní Carcas z radosti nad vítězstvím nechala rozeznít všechny zvony ve městě. Prchající vojáci zklamaně poznamenali madam Carcas zvoní – Dame Carsas Sonne.

Opevněné Carcassonne

Opevněné Carcassonne

Dnešní návštěvníci mohou s údivem obdivovat dokonalý obranný systém města. Má 52 vězí a téměř 3 km silných kamenných zdí. A co byste během návštěvy tohoto jedinečného města určitě neměli minout?

Château Comtal

Skutečné srdce Carcassonne. Opevněný středověký hrad ze 12. století hrdě ční na skalnatého ostrohu, v nejvyšším bodě města. Hrad se skládá ze dvou jednopodlažních budov, v nichž dominuje čtvercová věž a nádvoří uzavřená palisádami na východní straně. Hrad byl v průběhu staletí mnohokrát rekonstruován. Nejstarší části hradu lze vidět z dnešního nádvoří a jsou převážně středověké. Hlavní vchod hradu je na konci kamenného mostu, vedoucího přes suchý příkop. Po zaplacení vstupního poplatku můžete navštívit muzeum, mapující historii města či výstavu středověkých zbraní. Rozhodnete–li se navštívit hrad v průběhu letní sezóny, pak počítejte s delšími frontami. Ideální je přivstat si a zařadit se do fronty ještě před začátkem provozní doby. Pokladny se otevírají každý den v 09:30.

Château Comtal, Carcassonne

Château Comtal, Carcassonne

Starý most

Právě tady můžete pořídit ty nejkrásnější panoramatické snímky středověkého města. Most kdysi býval jediným spojovacím místem mezi horní a dolní částí města.

Starý most v Carcassonne

Starý most v Carcassonne

Bazilika Saint Nazaire

Tento svatostánek, postavený v 11. století, je po právu považován za nejkrásnější svého druhu ve Francii. Dokonalý mix románského a gotického umění spolu s pestrobarevnými vitrážemi vám dozajista učaruje.

Bazilika Saint Nazaire v Carcassonne

Bazilika Saint Nazaire v Carcassonne

Náměstí Carnot

Okouzlující náměstíčko, lemované stylovými kavárničkami je výborným výchozím bodem pro procházky křivolakými uličkami. Malebné obchůdky nabízejí řemeslné výrobky i více či méně vkusné suvenýry. Vynikající atmosféru mají i farmářské trhy, které se konají každé úterý, čtvrtek a sobotu. Procházku můžete zakončit v některé z mnoha restaurací. Místní specialitou je bezesporu kaloricky vydatná směs bílých fazolí a masa zvaná Cassoulet.

Uličky města Carcassonne

Uličky města Carcassonne

Večerní kulturní festivaly

Teprve s příchodem noci dostává město tu pravou romantickou atmosféru. Působivé nasvícení dá vyniknout všem architektonickým skvostům. V průběhu léta hostí Carcassonne celou řadu kulturních akcí. Těšit se můžete na taneční vystoupení, šermířské exhibice, operu, představení moderního cirkusu i koncerty mezinárodních umělců. To vše se koná v obrovském amfiteátru, přímo uvnitř pevnosti. Dlouholetou tradici mají také turnaje rytířů na městských hradbách.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín