Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Město Dobříš a jeho krásný zámek

Zámek Dobříš

Zámek Dobříš

Dobříš byste nalezli ve Středočeském kraji, uprostřed vrchovin Hřebeny, Brdy a Kozí hory, asi 35–40 km jižně od Prahy. Má přes 8500 obyvatel, řadu zajímavých památek, Muzeum hraček a působivý zámek. Za zmínku stojí bývalá synagoga, dnes využívaná jako kulturní dům. Na Mírovém náměstí můžete navštívit Depozitář a archiv Muzea města Dobříše, kde se dozvíte spoustu poutavých informací o místní historii.

Dobříšský zámek s parky

Rokokový zámek s výraznou fasádou, překrásnou francouzskou zahradou a rozsáhlým anglickým parkem je hojně navštěvovanou dominantou města, kterou byste si rozhodně neměli nechat ujít. Otevřeno má celoročně, od září do června po celý týden kromě pondělí v čase 8:00 až 16:30. Od července do srpna je pak přístupný každý den od 9:00 do 17:30. Na výběr máte ze tří prohlídkových okruhů.

Zámek Dobříš

Zámek Dobříš

Prohlídkové okruhy a vstupné na zámek Dobříš

U prvního si lze zvolit Zámeckou expozici či ½ Zámecké expozice. V prvním případě trvá prohlídka 50 minut, zahrnuje jedenáct rokokových a klasicistních místností a skládá se ze dvou částí – dámských a pánských pokojů (A) a reprezentačních sálů (B). Plné vstupné činí 130 Kč, snížené pro děti, studenty, důchodce a ZTP stojí 80 Kč. Poloviční prohlídka tohoto okruhu trvá 30 minut a zhlédnout při ní lze buď část A, nebo B. Vstupné je 80 Kč, snížené 50 Kč. Fotografování v expozici stojí rovněž 50 Kč.

Druhý okruh s podtitulem Dobříšské přízraky vám zabere jen 20 minut. Budete si moci prohlédnout čtyři místnosti a figury přízraků se zvukovými a světelnými kulisami. Strašidelná podívaná je inspirována zdejšími pověstmi. Při plném vstupném zaplatíte 50 Kč, při sníženém pouze 30 Kč.

Třetí a poslední okruh nese název Galerie JCM. Při prohlídce trvající 30 minut se budete smět pokochat obrazy ve vlastnictví rodiny Colloredo-Mannsfeld, namalovanými italskými mistry 18. a 19. století. Jednotné vstupné činí 40 Kč.

Francouzský park při zámku je skvělou ukázkou rokokové zahradní architektury. Za vstup se však platí 25 Kč a nesmějí tam zvířata. Naproti tomu do anglického krajinářského parku z 19. století se můžete podívat zdarma i se zvířaty. Navíc tam najdete minizoo s handicapovanými zvířátky ze záchranné stanice Hrachov. Tuto možnost ocení zejména děti.

Park a zámek Dobříš

Park a zámek Dobříš

Muzeum hraček v prostorách zámku Dobříš

Toto muzeum bylo slavnostně otevřeno 24. září 2016 a nachází se v prostorách zámku. Expozice představuje unikátní sbírku hraček, kterou zapůjčila paní Marcela Hlušičková. Děti pobaví především stará školní třída, jež je také součástí muzea a v níž si budou moci pohrát a vyzkoušet staré pomůcky. Část své sbírky půjčil muzeu i pan Petr Hanuš, jedná se hlavně o modely autíček.

Muzeum hraček je přístupné od října do května buď od 9:30 (úterý až pátek), nebo od 10:00 (sobota až neděle) do 16:00. V období od června do září má otevřeno od 10:00 do 16:00 (úterý až pátek) nebo do 17:00 (sobota až neděle). Plné vstupné stojí 30 Kč, snížené 20 Kč.

Muzeum hraček

Muzeum hraček

Židovský hřbitov v Dobříši

Na kopci Větrníku na severním okraji města stojí tajuplný hřbitov s přibližně 250 náhrobky barokního typu. Jde o vůbec nejstarší památku dobříšského židovstva, jejíž původní hradba se dochovala pouze zčásti. Nejstarší náhrobek pochází z první poloviny 17. století. Během druhé světové války byl hřbitov zanedbáván, koncem 80. let však došlo k jeho zrestaurování a také k postavení nové brány a zdi. Prohlídku si lze domluvit telefonicky se správcem.

Židovský hřbitov

Židovský hřbitov

Co dalšího Dobříš nabízí?

Dobříš je město plné možností a zábavných aktivit, při nichž se určitě nebudete nudit. Ať už jste vášnivým cyklistou, rozvážným chodcem nebo milovníkem kultury, Dobříš vás nezklame. Okolní Brdské lesy jsou velkým lákadlem pro fanoušky cyklistiky i pěší turistiky a v zimě také pro běžkaře. Pro děti i dospělé je tu dostatek hřišť a tělocvičen. Akčnější jedinci mohou vyzkoušet třeba westernové ježdění v Obořišti. Po namáhavém sportování si můžete odpočinout v solné jeskyni ve Svatém Poli. Zkuste také navštívit dobříšský kulturní dům, v jehož prvním patře se konají různé výstavy. V přízemí se zase pořádají koncerty a divadelní představení.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín