Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Město Most a zámek Jezeří

Město Most

Město Most © Hadonos

Město Most se nalézá v severozápadní části republiky, přesněji mezi Krušnými horami a Českým středohořím. Většina jeho kulturního bohatství padla za oběť těžbě uhlí, uchoval se jen zlomek památek. Přímo v centru je např. k vidění kašna se sochou lva, morový sloup svaté Anny či alegorické sousoší znázorňující čtyři živly.

Navzdory ztracenému kulturnímu dědictví má Most co nabídnout. Stal se městem zeleně a rovněž Evropským městem sportu pro rok 2015. Prostorná sportoviště a rozsáhlé vodní plochy, vzniklé zatopením lomů, z něj činí skvělé místo pro trénink a zlepšení kondice. Je také důležitým výchozím bodem pro poznání báňské tradice. Zdejší neaktivní důlní díla slouží dnes jako zajímavá muzea.

Mostecká kašna se sochou lva

Kašnu ve tvaru osmistěnu, posazeného na třech schodištních stupních, zhotovil Vincenc Petrasch z oseckého pískovce. Byla umístěna před severním průčelím radnice ve starém Mostě. Roku 1729 k ní přibyla socha lva, jenž předními tlapami přidržuje kartuši se znakem města. Stojí na zadních nohách na kamenném sloupu se čtyřmi lvími hlavami coby chrliči vody. Autorem sochy byl Jan Adam Dietz z Jezeří. Dnes je kašna ozdobou 1. náměstí.

Mostecká kašna se sochou lva

Mostecká kašna se sochou lva © ŠJů

Morový sloup se sochou svaté Anny v Mostě

Na 1. náměstí v Mostě stojí jedinečné sochařské dílo sakrálního charakteru. Morový sloup svaté Anny byl postaven v roce 1681 sochařem Janem Petrem z Toscany k uctění obětí morové epidemie. Tvoří jej dvoustupňový podstavec, dřík sloupu obklopený anděly, kompozitní hlavice a vrcholová socha svaté Anny s Ježíškem a Pannou Marií. Jsou tu též vypodobněny postavy svaté Anežky Římské, svaté Rozálie z Palerma, svatého Rocha a svatého Šebestiána, tedy světců chránících před morem.

Morový sloup v Mostě

Morový sloup v Mostě © ŠJů

Alegorické sochy živlů v Mostě

Čtyři plastiky v životní velikosti byly vytvořeny z jemnozrnného labského pískovce v sochařské dílně Jana Brokoffa roku 1715. Pravděpodobně jsou dílem Janova syna Michala Jana Josefa. Původně zdobily římsu renesanční radnice, nyní jsou umístěné u budovy Magistrátu města Mostu.

Alegorii Země ztvárňuje bohyně úrody a dárkyně obilí Ceres (řecká Démétér). Vzduch je rovněž znázorněn ženskou postavou, jejíž dlouhé vlasy vlají ve větru. Vodu reprezentuje bůh moří Neptun (Poseidón). Nejdramatičtěji je pojata socha symbolizující oheň – představuje muže s odvrácenou hlavou ve vypjaté póze na hořící hranici.

Alegorické sochy živlů v Mostě

Alegorické sochy živlů v Mostě © Terez

Další památky v Mostě

K zajímavým pamětihodnostem města patří mj. barokní sloup s Pannou Marií přemáhající draka, kostel svatého Ducha – gotická sakrální památka náležející k přilehlému areálu barokního špitálu, dále sousoší se svatým Janem Nepomuckým, svatou Alžbětou Durynskou a svatým Karlem Boromejským, umístěné v areálu děkanského kostela ad.

Tip na výlet v okolí Mostu: zámek Jezeří

Stavba nad uhelným lomem byla původně středověkým hradem Eisenbergem, jejž do podoby renesančního zámku přetvořil Mikuláš Hochhauser z Hochhausu v polovině 16. století. Roku 1623 získali toto sídlo Lobkowiczové. Jezeří bývalo významným kulturním centrem, navštěvoval jej kupříkladu J. W. Goethe. Po druhé světové válce však dlouho chátralo a uvažovalo se i o jeho likvidaci. Naštěstí bylo v roce 1987 zachráněno a o pár let později zrekonstruováno.

Zámek Jezeří

Zámek Jezeří

Prohlídkové okruhy a vstupné na zámek Jezeří

V současnosti je zámek přístupný veřejnosti a patří k nejvyhledávanějším památkám v Česku. Nabízí tři zajímavé prohlídkové okruhy. Základní okruh trvá 60 minut a představuje zámecké interiéry se sbírkami porcelánu, obrazů a intarzovaného nábytku. Vstupné činí 80 Kč (dospělí). Druhý okruh nabízí prohlídku sklepení s pohádkovými bytostmi a strašidly, která je určená především dětem. Stojí 30 Kč a zabere vám pouze 10 minut, proto je vhodná i jako příjemné zakončení prvního okruhu. Poslední okruh bez průvodce vás ve třiceti minutách seznámí s výstavními prostory, zámeckou stříbrnicí, pokojem kapucínů a sklepy. Součástí prohlídky je i druhý okruh. Za vstup zaplatíte 50 Kč.

Zámek Jezeří

Zámek Jezeří

Otevírací doba zámku Jezeří

Návštěvní sezóna trvá od dubna do října. V dubnu bývá otevřeno pouze v sobotu, v neděli a ve svátcích od 10:00 do 17:00. Od května do září můžete zámek navštívit kterýkoliv den mimo pondělí od 10:00 do 18:00. V říjnu má zámek otevřeno zase jen o sobotách, nedělích a svátcích od 10:00 do 16:00.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín