Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Město Ptuj nabízí mimo jiné i největší termální park ve Slovinsku

Slovinské město Ptuj

Slovinské město Ptuj

V západní části Slovinska, v oblasti zvané Dolní Štýrsko, leží jedno z nejstarších osídlení dnešní Slovinské republiky. Historie města Ptuj se datuje od doby kamenné, ale nejstarší písemná zmínka pochází z období římské nadvlády z roku 69 našeho letopočtu, kdy byl v Ptuji zvolen císař Vespasianus. Později město sloužilo jako základna 13. římské legie a žilo zde okolo 40 000 obyvatel. Léta největšího rozkvětu ukončily nájezdy kmene Hunů v roce 450 a Ptuj už nikdy nepoznal takový rozmach jako za Římanů. Dnes ve městě žije asi 18 000 obyvatel a slavnou historii připomínají už jen expozice muzeí a zachovalé památky.

Historické centrum města Ptuj a Ptujský hrad

Historické centrum města s křivolakými uličkami a starými kamennými domy je památkově chráněné. Rozkládá se pod Hradním vrchem, kde se tyčí Ptujský hrad z 10. století. Skvostné arkádovité nádvoří vám může připomínat české hrady a zámky. Z mohutných hradeb je krásný výhled na město, řeku Drávu i daleké nížiny v jejím okolí. V interiérech hradu nezapomeňte navštívit také regionální muzeum s expozicemi věnovanými slovinské lidové kultuře.

Ptujský hrad

Ptujský hrad Mihael Grmek

Když opustíte hrad, vydejte se do historického centra města. Na náměstí Slovenski trg stojí původně románský kostel sv. Jiří založený ve 12. století. Později dostal gotickou podobu, z níž se zachovala křížová klenba a především dominanta kostela – křídlový oltář z 15. století. Před kostelem pak naleznete Orfeův památník, což je římský hrob z 2. století, který ve středověku sloužil jako pranýř. Zdaleka nejfotografovanějším místem ve městě je však Prešernova ulice s řadami malebných středověkých domků. Den můžete zakončit se sklenkou lahodného vína v jednom z místních sklepů. Vinařství se v okolí Ptuje začalo rozvíjet v 19. století, a dnes už tak mnohé sklepy ukrývají skutečně letité poklady.

Ptuj - starobylé uličky v centru

Ptuj - starobylé uličky v centru Peter buck

Obrovský termální ráj ve městě Ptuj

Město Ptuj ovšem kromě bohaté historie a pamětihodností nabízí ještě jednu perlu – termální lázně. A nejsou to jen tak ledajaké lázně. Ptuj se totiž může pyšnit vůbec největším termálním parkem v celém Slovinsku! A na co se můžete v takových lázních těšit?

Tak v první řadě je to krásně teplá termální voda, jejíž pramen dosahuje teploty 39° Celsia. Léčivá voda je ideální na problémy s revma, neurologickými obtížemi, pohybovým ústrojím i poúrazovými komplikacemi. Díky tomu jsou termály v Ptuji velmi oblíbené také mezi sportovci, kteří si sem jezdí léčit svá svalová zranění a podobné obtíže. 

Termální ráj ve městě Ptuj

Termální ráj ve městě Ptuj

O blahodárnosti místních pramenů už ostatně věděli i staří Římané, když právě zde nechali před dvěma tisíci lety vybudovat vlastní římské lázně. Ačkoli současný termální park spatřil světlo světa teprve před asi 35 lety, je to možná právě onen duch dlouhověkosti, díky kterému se zdejší horké prameny těší velké oblibě i dnes.

A pokud to není dlouhověkost, pak je to s nejvyšší pravděpodobností věc jiná – úžasný vodní svět plný tobogánů, bazénů s umělými vlnami, říčním proudem či dětským brouzdalištěm. V ptujském vodním parku se nachází celkem 12 vnitřních a venkovních bazénů, jejichž celková plocha činí až 4 200 m2. Zajímavostí je například již zmíněný bazén s pozvolným vstupem, na jehož hladině se v pravidelných intervalech roztančí velké vlnobití, nebo plavecký bazén olympijské velikosti se skokanskou věží. Velmi oblíbené jsou také tobogány všech tvarů a obtížností či divoká řeka, kterou je možné sjíždět i na nafukovacím člunu.

Tobogánový svět

Tobogánový svět

Pokud zatoužíte po troše klidu a patřičné relaxace, je tu pro vás úžasný svět wellness, který se nachází ve vnitřní budově. Vyzkoušet můžete nejrůznější druhy sauny – například tureckou, aromaterapeutickou nebo tradiční finskou. Zajímavým zážitkem, který polohu Ptuje uprostřed vinařského kraje nezapře, může být také saunování ve velkém vinařském sudu. Celý saunový svět můžete navštívit v rámci vstupenky do celého termálního parku, za příplatek si pak můžete užít i některou z mnoha nabízených masáží.

07.09.2017 Leona Tomšů

Štítek:

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín