Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Místa, kde se natáčel Harry Potter

Příběhy brýlatého čaroděje, vzešlé z pera J. K. Rowlingové, se staly legendou. Mnozí z nás vyrůstali zároveň s herci, kteří účinkovali v jejich filmových provedeních. I proto by každému fanouškovi, jenž v jedenácti letech napjatě očekával dopis z Bradavic, bylo ctí, kdyby si směl osobně prohlédnout místa natáčení. My vás na ně vezmeme prostřednictvím tohoto článku. A kdo ví, možná vás nalákáme na opravdovou dobrodružnou výpravu…

1. Bracknell aneb Zobí ulice 4, Kvikálkov

Zobí ulice 4, Kvikálkov

Zobí ulice 4, Kvikálkov

Již v roce 2001 byl dům v Bracknellu vybrán ze stovek budov po celé Británii, aby se stal domovem Dursleyových v prvním filmu Harry Potter a Kámen mudrců. Pro pozdější filmy byla celá ulice vytvořena přímo ve studiu.

2. Australia House

Ohromující mramorová výstavní síň Australského velvyslanectví v Londýně byla využita coby pavučinami opředený interiér kouzelnické Gringottovy banky, kde byl v prvním z Harryho příběhů nakrátko uložen kámen mudrců.

3. Nádraží King's Cross

Nádraží King's Cross

Nádraží King's Cross

V budově dnes nejznámějšího londýnského nádraží bylo pro fanoušky zřízeno místečko známé jako nástupiště devět a tři čtvrtě – zeď s označením „Platform 9 3/4“, z níž čouhá kousek vozíku s kufříky a ptačí klecí. V malebném obchodě nalevo odtud si zájemci mohou koupit suvenýry z filmů.

4. Vlakové nádraží v Goathlandu

Vlakové nádraží v Goathlandu

Vlakové nádraží v Goathlandu

Na yorkshirském venkově se nachází Goathland Station, tedy nádraží Goathland, jež sloužilo jako kulisa pro fiktivní železniční stanici v Prasinkách. Ve vesnici Goathland se natáčelo též britské policejní drama Heartbeat z roku 1992.

5. Christ Church College na Oxfordské univerzitě

Christ Church College na Oxfordské univerzitě

Christ Church College na Oxfordské univerzitě

Součástí univerzitní koleje Christ Church je velká hala (the Hall), jež byla do roku 1870 považována za největší v Oxfordu. Její renesanční velkolepost přitáhla zájem tvůrců filmů o Harrym Potterovi a přiměla je postavit její repliku v londýnských studiích. I Bodleyova knihovna, hlavní studijní knihovna Oxfordské univerzity, filmařům posloužila, a sice jako interiér bradavické knihovny.

6. Black Park

Black Park

Black Park

Black Park se nachází v hrabství Buckinghamshire v jižní Anglii. Právě tady byla postavena Hagridova bouda, již známe z filmu Harry Potter a Kámen mudrců (2001). Místo sloužilo mj. pro natáčení scény, kde Hagrid prozrazuje Harrymu, Ronovi a Hermioně, jak lze pomocí hudby uspat tříhlavého psa Chloupka.

7. Hrad Alnwick

Hrad Alnwick

Hrad Alnwick

Hrad Alnwick si zahrál Školu čar a kouzel v Bradavicích v prvních dvou filmech. K scénám zde natočeným patří např. Harryho první lekce famfrpálu nebo nouzové přistání létajícího Fordu Anglia.

8. Lacockské opatství

Lacockské opatství

Lacockské opatství

Některé interiérové sekvence z filmu Harry Potter a Tajemná komnata byly natočeny v Lacockském opatství, včetně té, kde Harry vyjde z pracovny profesora Lockharta po odpykání trestu a uslyší baziliškův hlas ve zdech. Natáčely se tu rovněž scény pro film Harry Potter a Princ dvojí krve.

9. Katedrála v Durhamu

Katedrála v Durhamu

Katedrála v Durhamu

Scéna, kde Harry kráčí sněhem se sovou Hedvikou, která následně vzlétá nad Bradavice, se natáčela v prostorách klášterů u Durhamské katedrály. Harry a jeho přátelé se pak do Durhamu vrátili ve druhém díle, konkrétně v učebně, kde probíhala výuka přeměny zvířat v poháry na vodu.

10. Gloucesterská katedrála

Gloucesterská katedrála

Gloucesterská katedrála

Velký klášter v Gloucesteru se stal dějištěm mnoha scén z potterovských filmů. Např. té, kde na dívčí toalety vnikl troll. Postupoval podél severní strany kláštera, zatímco Harry a Ron se ukrývali v lavatoriu (umývárně) za rohem. Součástí kláštera je také východní stěna na konci severní stezky, na níž se ve druhém filmu objevila krví psaná slova „Tajemná komnata byla otevřena“. Jen pár kroků odtud, směrem na východ, Ufňukaná Uršula vyplavila koupelnu.

Objevte další známá místa! Vydejte se po stopách Harryho Pottera…

Štítek:

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín