Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Moravský kras nabízí nejen úchvatné jeskyně a propast Macochu

Propast Macocha

Propast Macocha

Jen několik kilometrů severně od Brna se rozprostírá překrásná krasová lokalita, chráněná krajinná oblast Moravský kras. Nejen díky množství jeskyní, kterých je celkem 1100, se řadí mezi nejvýznamnější krasové oblasti ve střední Evropě.

Jeskyně Moravského krasu

Pro veřejnost je zpřístupněno pět jeskyní, z nichž prvenství v oblíbenosti již řadu let drží překrásné a unikátní Punkevní jeskyně. Přímo od jeskyní se můžete svézt nejstrmější lanovkou v České republice vedoucí k hornímu můstku propasti Macocha, uskutečnit prohlídku další jeskyně, tentokrát Kateřinské, případně navštívit nově zbudované interaktivní centrum – Dům přírody Moravského krasu. Vše výše jmenované se nachází nedaleko od sebe, v lokalitě Skalní mlýn. Ve Sloupském údolí naleznete Sloupsko-šošůvské jeskyně, které jsou součástí nejdelšího jeskynního systému v ČR: Amatérských jeskyní. V severní části Moravského krasu můžete obdivovat překrásnou krápníkovou výzdobu jeskyně Balcarka. A pětici přístupných jeskyní uzavírá jeskyně Výpustek ležící na levé straně Křtinského údolí.

Sloupsko-šošůvské jeskyně

Sloupsko-šošůvské jeskyně

Punkevní jeskyně

Punkevní jeskyně patří bezesporu k největším skvostům jeskynního systému Moravského krasu. Podzemní prostory zdobí vzácná krápníková výzdoba, velkým lákadlem a zvláštností oproti ostatním jeskyním je možnost projít se po samotném dně propasti Macocha. Plavba na lodičkách po říčce Punkvě je pak přímo zlatým hřebem celé prohlídky. Důvodem, proč Punkevní jeskyně každoročně navštíví statisíce turistů.

Plavba na lodičkách po Punkvě

Plavba na lodičkách po Punkvě Pajast

Kudy k Punkevním jeskyním?

Výchozím bodem k Punkevním jeskyním je Skalní mlýn, který se nachází v katastru vesnice Těchov. Jedná se o bývalý vodní mlýn, podle něhož je pojmenována celá lokalita.

Nejlépe se ke Skalnímu mlýnu dostanete z nedalekého města Blanska, jehož je součástí, a to buď autem nebo speciálním autobusem zvaným Krasobus. Jedná se o sezónní turistickou linku z Blanska na Skalní mlýn a zpět. Autem jste na místě za cca 11minut, jízda Krasobusem bude trvat o něco déle, protože se jedná o jízdu okružní.

Pěšky nebo vláčkem

Jedete-li autem, parkovat budete na centrálním parkovišti u Skalního mlýna, které nabízí dostatek parkovacích míst. Odsud se můžete až k Punkevkám svézt ekovláčkem, což ocení a potěší hlavně děti anebo absolvujete nenáročnou, cca 2km dlouho cestu pěšky.

Vláček k Punkevním jeskyním

Vláček k Punkevním jeskyním Harold17

Co vás v Punkevních jeskyních čeká?

Stalagmitová chodba, 4m dlouhý stalaktit zvaný Strážce, Zrcadlové jezírko, Turecký minaret, Dvě sovy, to jsou jen malé střípky z  krápníkové nádhery, kterou uvidíte. I vy si zde můžete pojmenovat svůj krasový útvar, prostoru pro fantazii skýtají Punkevní jeskyně dost a dost.

Tunelovou chodbou se postupně ocitnete až na samém dně propasti Macocha s krásným zeleným jezírkem. Poté už nasednete na lodičky a můžete si začít vychutnávat plavbu po říčce Punkvě.

Kousek před koncem plavby vás čeká zastávka s prohlídkou Masarykova dómu, jemuž vévodí nasvícený stalagnát s názvem Husův sloup, poté se opět nalodíte, abyste za pár chvil stanuli na povrchu zemském.

Punkevní jeskyně

Punkevní jeskyně

Fotografování v jeskyních povoleno

Natáčet i fotit můžete za poplatek 40Kč, který se vztahuje i na mobilní telefony. Zákaz focení je pouze během plavby na loďkách. Zakázáno je používání stativu a selfie tyče. Před koupí povolení zvažte, jestli máte opravdu kvalitní přístroj. Podzemní prostory jen tak nějaký foťák nepobere, tak ať pak nelitujete, že jste zbytečně utratili peníze.

Otevírací doba a vstupné do Punkevních jeskyní

Punkevní jeskyně jsou pro obrovský zájem otevřeny celoročně.

Období leden-březen, říjen-prosinec: pondělí-zavřeno, út-ne od 8:40 do 14:00hod.

Období duben-září (hlavní sezóna): pondělí od 10:00 do 16:00, út-ne od 8:20 do 16:00hod.

Říjen: pondělí-zavřeno, út-pá od 8.40 do 14:00hod, so-ne od 8:20 do 16:00hod.

Plné vstupné včetně plavby na lodičkách: 180Kč dospělý, 100Kč dítě od 3 do 15 let.

Rezervace se vyplatí

Jelikož se jedná o turisticky velmi atraktivní místo, mějte na paměti, že si budete muset svůj vstup do jeskyní objednat. Termíny v letních měsících bývají vyprodány i několik týdnů dopředu. Vstupenky si proto rezervujte s dostatečným časovým předstihem na tel.č. +420 516 413 575. U pokladny pak buďte v objednaném termínu nejlépe půl hodiny před prohlídkou, ať vám vstupenky na poslední chvíli někdo nevyfoukne.

Punkevní jeskyně

Punkevní jeskyně

Dům přírody Moravského krasu

Už jste navštívili Dům přírody Moravského krasu? Možná jste až dosud netušili, že vůbec existuje. Dům přírody byl otevřen v roce 2015 a od té doby jeho obliba stále roste. Tato moderní expozice vás provede historií a vývojem Moravského krasu. Interaktivní dotykové panely plní funkci jak naučnou, tak i zábavnou. Nejen děti se dozví spoustu zajímavých informací o přírodě, díky plnění úkolů si rozšíří obzory v mnoha oblastech, ve 3D kině shlédnou film o Moravském krasu, případně si pohrají v dětské herně.

Dům přrody Moravského krasu

Dům přrody Moravského krasu Dům přírody

Dům přírody - vstupné a otevírací doba

Základní vstupné pro dospělé činí 60Kč, děti do pěti let mají vstup zdarma. Určitě se vyplatí zakoupit rodinnou vstupenku za 120Kč, která zahrnuje vstup pro dva dospělé a až tři děti do 15-ti let. S Rodinnými pasy pak jako rodina ušetříte ještě dalších 20Kč. V ceně vstupenky je i program v 3D kině.

Otevřeno je celoročně, v letní sezóně (duben-září) od 9:00hod do 17:00 hod, v zimní sezóně (říjen-březen) od 10:00 do 16:00 hod.

Interaktivní expozice Domu přírody

Interaktivní expozice Domu přírody Dům přírody

Ubytování nedaleko Moravského krasu

Chcete-li si Moravský kras opravu užít a vidět z něj co nejvíce, určitě vám nebude stačit jednodenní výlet. V okolí Moravského krasu můžete vybírat z široké nabídky ubytování. Pokud toužíte si po celodenním toulání v přírodě odpočinout v bazénu či wellness, pak zvolte Wellness hotel Panorama v Blansku. Pro ty, kteří upřednostní ubytování přímo vedle hlavního infocentra Moravského krasu a prodejny vstupenek, je k dispozici hotel Skalní Mlýn. Netrváte-li na hotelovém ubytování, pak si dozjista vyberete z široké nabídky chat, apartmánů a pensionů, kterými je tato oblast hustě protkaná.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín