Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mrazivé kouzlo Mölltalského ledovce v Korutanech

Výhled z Mölltalského ledovce

Výhled z Mölltalského ledovce

Jaký to musí být nádherný pocit, stát na svahu v obklopení třiceti třítisícových hor a mít výhled na Großglockner, tu nejvyšší v celém Rakousku? Něco tak výjimečného a vzrušujícího se vám může podařit jedině v lyžařské oblasti Mölltalský ledovec ve Flattachu. Je to jediná ledovcová oblast v Korutanech, unikátní navíc i nezvykle přívětivým počasí, perfektním pro nadšené lyžaře. Díky tomu dosáhla na evropský rekord – byla v provozu celých 330 dní v roce.

Lyžování na ledovci Mölltal

Nasedněte na lanovku Gletscher Express a nechte se během pouhých tří minut vyvézt za čerstvým vzduchem a hlubokým tichem do nejjižnější lyžařské ledovcové oblasti v Rakousku. Zdejší celoroční lyžování láká návštěvníky nejen na působivé výhledy, ale i na prašný sníh a fantastické svahy s fascinujícím sestupem na střední stanici.

Devět vleků a lanovek slibuje krátké čekací lhůty na pěkně upravené sjezdovky ve všech stupních obtížnosti, takže jsou vhodné pro každého. Vybírat lze ze šesti jednodušších modrých sjezdovek, sedmi středních červených a čtyř obtížných černých. Na své si tudíž přijdou začátečníci i zkušení lyžaři bez ohledu na věk.

V areálu je rovněž zábavný Snowpark s vlnovou dráhou, strmými křivkami, vzrušujícími skoky a v závislosti na sněhu též s možností kurzu boardercrossu. Tento sport, známý spíše jako snowboardcross, je poměrně mladou disciplínou, při níž startuje současně skupina závodníků (obvykle čtyř) a vítězí ten, kdo první protne cílovou pásku.

Krom zmíněného Gletscher Expressu můžete zvolit jízdu dvěma šestisedačkovými lanovkami, dvěma čtyřsedačkovými nebo dvěma dvoumístnými. K dispozici je také vlek ve střední stanici a vlek Stübele. Ať si vyberete kterýkoli dopravní prostředek, buďte si jisti, že vás doveze do skutečného ledového království.

Nezapomenutelná dovolená ve Flattachu se vám navíc vyplatí i cenově. Děti a mládež ve věku mezi 6 a 18 lety zaplatí jen 50 % z ceny dospělého. Děti do šesti let sem mají vstup zcela zdarma. Rodiny s více dětmi pak mají možnost pořídit skipas od třetí osoby zdarma pro jedince mladší 18 let. Lyžovat můžete denně od 8:00 do 16:00, tak to nezmeškejte!

Horní stanice lanovky

Horní stanice lanovky

Cesta a služby na Mölltalském ledovci

Jízda autem do Flattachu vám v závislosti na zvolené trase zabere přibližně 6 hodin a 15 minut (496 až 577 km), pokud pojedete z Brna, nebo 6 hodin a 30 minut (559 km), pojedete-li z Prahy. Na silnicích ovšem mohou probíhat stavební práce, uvedený čas prosím berte pouze jako orientační.

Zdokonalit se v lyžování a snowboardingu vám pomůže lyžařská škola Ski & Board Academy. Ve dvou prodejnách Intersport ve Flattachu nebo i přímo u ledovce Mölltal si můžete pronajmout perfektní výstroj, jež vám zaručí bezpečný zážitek.

Škola nabízí kurzy pro dospělé i tzv. Bobův dětský klub. V něm mohou vaše ratolesti projít speciálním kurzem, kde budou mít nejlepší možnou péči a o zábavu postaráno. Tento kurz probíhá od neděle do pátku v časech od 10:00 do 12:30 a od 14:00 do 15:30. V jedné skupině může být minimálně šest a maximálně dvanáct dětí. S kurzem si lze zaplatit zároveň i dobrý oběd.

Lyžařská školička pro nejmenší

Lyžařská školička pro nejmenší

Druhou lyžařskou školou, do jejíchž odborných rukou se můžete svěřit, je Sporthaus Zraunig. Také ona vám umožní si pronajmout či zakoupit potřebné sportovní vybavení nejvyšší kvality. Vyberte si z široké nabídky lyžařských i turistických oděvů, příslušenství a suvenýrů. Otevřeno je denně od 9:00 do 12:00 a od 15:00 do 18:00.

Po celodenním sportování člověku pořádně vyhládne. Již na vzestupu k horské stanici si určitě povšimnete obrovského skleněného paláce. Stojí na okraji ledovce a celý ten horský svět okolo se odráží v jeho fasádě. Uvnitř se nachází restaurace Eissee s nádhernou slunečnou terasou a připojením k wi-fi, zimní zahrada a ubytovna s osmašedesáti lůžky, sprchou a toaletou. Ideální pro mládež!

Restaurace Eissee

Restaurace Eissee

Jestli ještě nevíte, kam se v zimě vydáte na dovolenou, zkuste ověřený Mölltalský ledovec a prožijte krásné zasněžené dobrodružství.

Štítek:

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín