Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mrtvé moře - léčivá sůl, omlazující bahno a nezapomenutelné zážitky

Léčivá sůl z mrtvého moře

Léčivá sůl z mrtvého moře

Mezi Jordánskem a Izraelem se nachází proslulé slané jezero, které přitahuje zájem turistů pouhým názvem. Řeč je o jedinečném Mrtvém moři, jehož vysoký obsah solí znemožňuje rostlinný i živočišný život. Výlet k němu je nicméně nezapomenutelným zážitkem omlazujícím nejen vaši mysl. Uvolněte se a zažijete zde výjimečný klid, jaký nenajdete jinde na Zemi.

Ozdravné účinky

Mrtvé moře je známé svým ojedinělým klimatem. Oblast má přibližně 330 slunečných dní v roce. Nízká vlhkost, suchý vzduch a vysoké teploty pomáhají zmírňovat příznaky astmatu, cystické fibrózy a dalších plicních onemocnění. Bláto ve vodě pomáhá absorbovat UV záření a stimulovat krevní oběh. Mrtvé moře je také jediným místem na světě, kde se můžete dlouhou dobu opalovat bez rizika spálení. Nic se ale nemá přehánět, proto i vy buďte alespoň ze začátku během opalování obezřetní.

Bahno s blahodárnými účinky

Bahno s blahodárnými účinky

Kam na výlet?

Trávíte u vody již několikátý den a nebaví vás pořád se povalovat na pláži a koupat? Udělejte si celodenní výlet do Jeruzaléma, ležícího od severního vrcholu Mrtvého moře ani ne hodinu jízdy autem. Navštivte zdejší Izraelské muzeum, kam byly uloženy Svitky od Mrtvého moře, nejstarší biblické dokumenty objevené roku 1947 beduínským pastýřem v Kumránu. Vstupenky pro dospělé stojí 54 NIS, pro studenty 39 NIS, pro děti a mládež 27 NIS. NIS je zkratka oficiální izraelské měny, Nového izraelského šekelu.

Jeruzalém

Jeruzalém

Dvě hodiny jižně od Mrtvého moře naleznete přístav Eilat, nabízející potřebné vybavení moderního resortu, včetně luxusních hotelů, vynikajících restaurací, hospůdek, nočních klubů a mezinárodního letiště. Na jednodenní výlet je to sem daleko, případně tedy můžete odbočit na sever a vyrazit do Jordánského údolí, do města Tiberias na břehu Galilejského jezera. Tiberias je známý svými horkými prameny a lázněmi. Vášniví sportovci se tam mohou začátkem ledna zúčastnit maratonu.

Eilat

Eilat

V oblasti Mrtvého moře existuje i mnoho naučných stezek. Většina lidí volí trasu vedoucí přes Nachal David, neboť je nejjednodušší. Začíná u Mrtvého moře a pokračuje do hor. Vine se po kopcích mezi krásnými vodopády a jezírky. Stezka je vhodná pro lidi všech věkových kategorií. V jezírkách je povoleno plavání a doporučuje se nosit sandály. Rozhodně si s sebou nezapomeňte vzít hodně pitné vody a pokrývku hlavy.

Naučné stezky v oblasti Mrtvého moře

Naučné stezky v oblasti Mrtvého moře

Krom samotného Mrtvého moře je vyhledávanou atrakcí turistů taktéž Masada, starobylá pevnost na vrcholu hory, jež byla zapsána i na Seznam světového dědictví UNESCO. V dnešní době je zde k dispozici lanovka, takže není nutné na vrchol šplhat po svých. Za její použití si však musíte připlatit, v roce 2013 stála obousměrná jízdenka pro dospělou osobu 79 šekelů.

Masada

Masada

Jordánsko či Izrael?

Pokládáte si otázku, zda je lepší vyjet za Mrtvým mořem do Jordánska nebo do Izraele? Obojí má své pro i proti.

Začneme Jordánskem. Co se týče ubytování v oblasti Mrtvého moře, může nabídnout spíše pobyty v luxusních hotelech. Pokud jde o stravování, jsou zdejší možnosti opravdu bohaté. Téměř všude narazíte na rychlé občerstvení, ve větších městech vám poslouží známé řetězce jako McDonald nebo KFC. Zásadní okolností, kterou je třeba brát v potaz, je samozřejmě bezpečnostní situace. Jordánsko – i se všemi svými turistickými středisky – by mělo být bezpečné.

Resort na jordánské straně Mrtvého moře

Resort na jordánské straně Mrtvého moře

Naproti tomu bezpečnostní situaci v Izraeli nelze dost dobře předvídat. Rozhodnete-li se pro pobyt zde, dbejte raději zvýšené opatrnosti, zvláště v místech, kde se zdržuje větší množství lidí. Samotný Jeruzalém, stále hojně navštěvovaný, je v současnosti relativně bezpečný. Dodejme, že Izrael má oproti Jordánsku poměrně kvalitní a cenově dostupný systém veřejné hromadné dopravy.

Hotely na izraelském pobřeží Mrtvého moře

Hotely na izraelském pobřeží Mrtvého moře

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín