Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na Borneo nejen za orangutany

Orangutan bornejský

Orangutan bornejský

Borneo, třetí největší ostrov světa, se nachází v jihovýchodní Asii mezi Indickým a Tichým oceánem. O jeho plochu se dělí Indonésie, Malajsie a Brunej. Zdejší deštný prales patří k nejstarším a je domovem mnoha druhů rostlin i živočichů. Je zde také největší jeskynní sál na světě, tzv. Sarawacká síň. Borneo skrývá mnoho zajímavých exotických míst, např. nejvyšší horu jihovýchodní Asie Mt. Kinabalu, bohatá naleziště diamantů, rušné tržiště na vodě v Banjarmasinu či Národní park Pulau Tiga. A kam se ještě můžete vydat?

Národní park Gunung Mulu

Jedná se o největší národní park v provincii Sarawak a vůbec nejoblíbenější místo Bornea. Džungle, tajuplné skalní útvary, hluboké rokle i křišťálově čisté řeky přinesou milovníkům přírody neopakovatelné zážitky. Jeskyně Clearwater, která je součástí zmíněného největšího jeskynního systému Sarawak Chamber, je zároveň desátou nejdelší jeskyní na světě.

Národní park Gunung Mulu

Národní park Gunung Mulu

Národní park Kinabalu

Tento známý přírodní park se rozkládá na malajské části Bornea. Je zapsán i na seznamu světového dědictví UNESCO. Roste tu na 800 druhů orchidejí a žije zde více než 500 druhů ptactva. Nalézá se tu i velké město Sandakan, druhý největší přístav Sabahu, v jehož blízkosti leží rezervace orangutanů Sepilok.

Kinabalu, nejvyšší hora Bornea

Kinabalu, nejvyšší hora Bornea

Termální prameny Poring

Horké prameny Poring s léčivou vodou byste našli 136 km od Kota Kinabalu a asi 43 km od Národního parku Kinabalu, uprostřed nížinných deštných pralesů. Teplé vody jsou přiváděny do venkovních i vnitřních van. Vedle horkých pramenů je tady i dobrodružný zavěšený most (respektive jakýsi chodník), umožňující návštěvníkům prohlédnout si deštný prales z výšky. Vede dokonce místy, která jsou 41 m nad zemí.

Zavěšený most Poring

Zavěšený most Poring Wikimedia

Horké prameny jsou jen částí Poringu. Najdete tu i vodopády, jeskyně, orchidejovou farmu či zahradu motýlů.

Bohaté město Tenggarong

Se svými luxusními domy a krásnými mešitami je Tenggarong jedním z mnoha oblíbených výletních míst. Má rovněž pověst nejčistšího města v Indonésii. Turisté mohou navštívit místní muzea a seznámit se s dějinami této oblasti, prohlédnout si nový sultánský palác nebo se zúčastnit tradičního dajáckého festivalu Erau. Čekají tu na ně i zábavné parky a jiné podniky poskytující kvalitní služby.

Hinduistická socha v Tenggarongu

Hinduistická socha v Tenggarongu

Praktické informace pro návštěvu Bornea

Pro vstup do malajské části ostrova nepotřebují občané České republiky turistická víza, délka jejich pobytu však nesmí přesáhnout 90 dní. K pobytu v Malajsii po dobu tří měsíců vás bude opravňovat razítko, které vám imigrační úředník udělí do cestovního pasu. Ke vstupu na indonéskou část je zapotřebí platný cestovní pas (minimálně 6 měsíců před datem expirace). Vízum není nutné, ovšem při splnění určitých podmínek. Účelem pobytu by měla být turistika či návštěva příbuzných. Vstup by se měl uskutečnit na jednom z pěti mezinárodních letišť nebo jednom z devíti mezinárodních přístavů a opuštění území by zase mělo proběhnout přes jedno z 29 mezinárodních letišť, přes některý z 88 mezinárodních přístavů nebo skrze 7 pozemních přechodů. Doba pobytu taky nesmí přesáhnout 30 dní.

Mešita Kota Kinabalu

Mešita Kota Kinabalu

Pro použití zásuvek budete na Borneu potřebovat adaptér. Co se týče internetu, je ostrov pokryt v turistických centrech. Ve většině hotelů dnes funguje připojení k wifi. Volat lze z Bornea prostřednictvím veřejných telefonů pouze za pomoci telefonních karet. Telefony na mince jsou určené spíše pro místní hovory.

Borneo bývá od listopadu do února terčem lijáků a silných větrů, za což může severovýchodní monzun. Nejvydatnější srážky jsou na západní části ostrova. V ostatních měsících se vyskytují spíše krátké přeháňky. Centrální část Bornea má poměrně stabilní počasí s častými přeháňkami. Ve vyšších polohách je mírnější klima (asi 22 °C).

Příroda Bornea

Příroda Bornea

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín