Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na safari do Afriky

Lvíčata ve volné přírodě

Lvíčata ve volné přírodě

Už jako malí jste měli rádi legendární film o lvici Else, kterou vychovali manželé Adamsonovi? Měli jste dětské sny, že jednou takové lví mládě budete mít také doma? To Vám sice nesplníme, nicméně můžeme Vám dopřát aspoň výlet na safari v Africe, kde aspoň na chvíli zažijete pobyt v buši mezi divokými zvířaty.

Zažijete nezapomenutelné zážitky při sledování slonů u napajedla, stád antilop či majestátních králů zvířat – lvů. Mnozí cestovatelé se vydávají spatřit hlavně „big five“. Je to setkání se slonem, buvolem africkým, nosorožcem dvourohým, levhartem skvrnitým a právě lvem.

Zvířata Afriky - potkáte je všechny?

Zvířata Afriky - potkáte je všechny?

Ve kterých zemích Afriky je vlastně safari nejnavštěvovanější?

Namibie

Nejnavštěvovanější je zdejší národní park Etosha. Založen byl v roce 1907, kdy byla Namibie pod nadvládou Němců, a v té době byl největší rezervací na světě 100 000 km². Dnešní rozměry jsou něco málo přes 22 000 km². Je domovem několika ohrožených druhů, jako jsou nosorožci dvourozí nebo impaly černočelé. Pokud chcete poznat tuto nádhernou zemi plnou parků, údolí i pouští, možností je bezpočet.

Národní park Etosha, Namibie

Národní park Etosha, Namibie

Jihoafrická republika

Nejznámějším a nejstarším je Krugerův národní park, zdejší safari je možné prozkoumat autem nebo i pešky s průvodcem. Vyskytuje se zde 137 druhů savců, 112 druhů plazů (z toho 50 hadů), 49 druhů ryb, 33 druhů obojživelníků, 227 druhů motýlů a 500 druhů ptáků. Nejvíce zde uvidíte antilopy, zebry, pakoně žíhané, kudu velké, gepardy, hyeny, hrochy či neustále se zvětšující stáda slonů. Zajímavá je také poušť Namaqualand, která po období dešťů nádherně rozkvete, toto se stává pouze pár týdnů v roce.

Krugerův národní park v Jihoafrické republice

Krugerův národní park v Jihoafrické republice

Keňa

V Keni zemi najdete ty nejlepší národní parky, kde žije spousta ohrožených zvířat, ale i krásné písečné pláže Indického oceánu. Ubytovat se můžete v luxusních hotelových resortech, ale i přímo na Safari v malých domcích či stanech. Jedním z nejznámějších národních parků je Amboseli. Žije zde několik lvů, na 1500 slonů a kolem 35 000 Masajů se svými stády o cca 2 milionech kusů. Nabízí se Vám také jedinečné pohledy na Kilimandžáro a Mouth Kenya. Místní jezera jsou převážně domovem plameňáků. A mezi červencem a říjnem uvidíte na vlastní oči i migraci pakoňů a zeber přes řeku Mara.

Safari v Keni

Safari v Keni

Tanzanie

Zde si divočinu dozajista užijete – rozlehlé savany, pralesy, močály a na mnoha místech rostoucí baobaby. Navštivte kráter Ngorongoro, kde je největší koncentrace zvířat na světě (lvi, sloni, buvoli, pštrosi, supi, prasata bradavičnatá,..) nebo známé savany národního parku Serengeti (žirafy, hroši, opice, krokodýli, hyeny, gepardi, levharti,..). Často návštěvníci safari spojují dovolenou s relaxací na blízkém Zanzibaru s bělostnými plážemi)

Kráter Ngorongoro v Tanzanii

Kráter Ngorongoro v Tanzanii

Botswana

Jedná se o vnitrozemský stát v jižní Africe. Zhruba 40 % z celkové rozlohy jsou národní parky, přírodní rezervace a chráněná území. Nejvíce zvířat se koncentruje kolem delty řeky Okavango (lvi, sloni,leopardi, nosorožci, zebry,..). Je možné také navštívit národní park Chobe (poušť Kalahari a bažiny), kde jsou možné i lodní výlety mezi zvířaty. Mimo jiné se zde nachází rekordní stáda slonů.

Hroší rodina u řeky Okavango, Botswana

Hroší rodina u řeky Okavango, Botswana

Upozornění:

Na Safari je nutné očkovat se minimálně proti žluté zimnici.

Teď už jen vybrat ten správný zájezd, zaplatit jej, odcestovat, nasednout do džípu a nechat se unášet krajinou vstříc dobrodružství.

Nasedněte do jeepu a hurá na safari!

Nasedněte do jeepu a hurá na safari!

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín