Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nantes, působivé rodiště Anny Bretaňské i Julese Vernea

Nantes, Francie

Nantes, Francie

Nantes leží na obou březích řeky Loiry v západní Francii, asi 50 km od pobřeží Atlantského oceánu. K jeho hlavním památkám patří katedrála St-Pierre-et-Paul a hrad Château des Ducs de Bretagne. Působivých lokalit a událostí má však v zásobě daleko více. Věděli jste kupříkladu, že se zde narodil Jules Verne? Jeho stopy tu najdete na řadě míst, včetně úžasného robotického muzea.

Botanická zahrada v Nantes (Jardin des Plantes)

Botanická zahrada v centru města Nantes je přístupná veřejnosti a pokrývá plochu 7328 hektarů. Současně s vědeckou a rekreační zahradou přiláká každoročně téměř dva miliony návštěvníků, z nichž více než 50 % tvoří turisté. Zahrady se vyznačují četnými vodopády, fontánami, mosty, sochami, plastikami a pavilony i bohatou květinovou výzdobou, která udržuje tradici mozaiky. Rostlinné prvky představují trvalky, keře a stromy. Jedním z nejstarších je magnolie velkokvětá (Magnolia grandiflora, též šácholan velkokvětý), přezdívaná Magnolia d'Hectot. Dále tu na vás čeká sbírka kamélií, kaktusů a sukulentů ve sklenících, epifytů v palmariu a sbírka Armorického masivu. Kvetoucí paletu zelených ploch si lze prohlédnout i s průvodcem, jenž vás zavede také do parku La Beaujoire. Tam se každé dva roky koná soutěž voňavých růží.

Botanická zahrada v Nantes

Botanická zahrada v Nantes

Katedrála svatého Petra a Pavla (Cathédrale Saint-Pierre-et-Saint-Paul)

Stavba katolické katedrály začala v roce 1434 a dokončena byla roku 1893. Klenot okouzlujícího gotického umění vyniká portálem s krásnou sochařskou výzdobou. Je sídlem nanteských biskupů a od roku 1862 také chráněnou historickou památkou. Své návštěvníky okouzluje čistými světelnými liniemi. Vyznačuje se několika zajímavostmi, např. vnější kazatelnou pro kázání lidem na náměstí nebo pěticí zdobených portálů. Co se týče interiéru, vzácná je zejména hrobka rodičů Anny Bretaňské, vévody Františka II. Bretaňského a Markéty z Foix, mistrovské dílo renesančního sochařství. Katedrála má dvě krypty. V té starší jsou vystaveny církevní předměty, zatímco druhá slouží jako pohřebiště biskupů.

Katedrála svatého Petra a Pavla v Nantes

Katedrála svatého Petra a Pavla v Nantes

Zámek vévodů bretaňských (Château des Ducs de Bretagne)

Vévodský hrad je komplex budov na východní straně původního středověkého města s goticko-renesančním opevněním ze 13.–16. století a vodním příkopem. Pevnost v sobě ukrývá rezidenční palác z tufových kamenů, jehož jemně zdobené fasády disponují pěknými lodžiemi ve stylu italské renesance. Později se stal sídlem guvernérů, byl využíván i jako vězení, kasárna či zbrojnice. Po zrestaurování byl přeměněn na rozsáhlé historické muzeum, jež seznamuje návštěvníky s dějinami Nantes. Součástí je též námořní muzeum Musée des Salorges.

Zámek vévodů bretaňských

Zámek vévodů bretaňských

Přístupné hradby umožňují turistům obejít pevnost a prohlídnout si věže, bašty i okolní dominanty města. K procházce vybízí i přilehlý park. Západně od hradu se rozkládají dvě z hlavních náměstí v Nantes, Place du Buffay s kavárnami a prostorem pro trhy a Place St. Croix se stejnojmenným barokním kostelem.

Užijte si výhled z hradeb a věží

Užijte si výhled z hradeb a věží

Historické náměstí Place Royale

Po jedné z hlavních ulic starého města a pěší zóně s obchody, Rude de la Barillerie a Rude de d'Oreláns, se dostanete k historickému náměstí Place Royale z roku 1790 s pěknou fontánou z roku 1865. Především v okolí tohoto náměstí a ulic Crébillon a Cambronne naleznete významné historické měšťanské domy z 18. století.

Náměstí Place Royale v Nantes

Náměstí Place Royale v Nantes

Jižně od Place Royale leží další z hlavních náměstí, Place du Commerce s několika kavárnami, ve kterých se můžete posilnit nějakou dobrotou před dalším objevováním. Směrem na východ pak narazíte na náměstí Place Graslin, na němž stojí budova opery Théâtre Graslin.

Budova opery Théâtre Graslin v Nantes

Budova opery Théâtre Graslin v Nantes

Robotické muzeum Les Machines de l'Île

Obdivuhodné muzeum sídlí na výjimečném místě staré loděnice, přesněji na ostrůvku obklopeném řekou. Umělecký projekt plný fantazie vychází ze spojení světů Julese Vernea, mechanického vesmíru Leonarda da Vinciho a industriální historie samotného města Nantes. K nejoblíbenějším zdejším atrakcím patří velký mechanický slon, na kterém se může naráz povozit až padesát lidí. Když se majestátní zvíře vydá na procházku, je to pravá architektura v pohybu. Přímo na palubě se od mechanika dozvíte zajímavé informace o životě zvířete. Velký slon je spojnicí mezi kolotočem mořských světů (Le Carrousel des Mondes Marins) a galerií strojů, centrem uměleckých návrhů strojů na ostrově.

Robotické muzeum Les Machines de l'Île

Robotické muzeum Les Machines de l'Île Guilhem Vellut

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Přáli byste si navštívit tuto lokalitu? Stačí si vybrat.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín