Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Národní den dezertů aneb Přehlídka exotického mlsání

Exotické mlsání

Exotické mlsání Shutterstock

Dnes je pátek 13. a pokud vám vaše případná pověrčivost velí být obezřetní, máte na to plné právo. My v Invia však radíme zapomenout na všechny černé kočky přebíhající přes cestu a podlehnout kouzlu rychlých cukrů! Ptáte se proč? Protože hned zítra, tedy 14. 10., je Národní den dezertů, a to je ideální příležitost si osladit život. Jestli dumáte nad tím, jakou laskominou potěšit své chuťové pohárky a vykouzlit nebe na jazyku, mrkněte na náš výběr dezertů, které servírují v těch nejkrásnějších koutech světa! Mimochodem, všechny tyto dobroty si můžete vychutnat přímo v jejich domovině a bez mezipřistání!

Horká dobrota Kida amin'ny voanio z Madagaskaru

Kida amin'ny voanio

Kida amin'ny voanio Shutterstock

K tomu abyste na Madagaskaru dostali dezert, po kterém se budete olizovat až za ušima, stačí pár ingrediencí. Banán, kokosové mléko, třtinový cukr, kardamon, skořice, hřebíček s trochou vanilky, špetka trpělivosti a na světě je Kida amin'ny voanio. V překladu je opravdu jen tím, čím je, tedy banánem v kokosovém mléce. Celá směs se pár minut povaří na mírném plameni a podává se ještě horká, zpravidla k snídani. Vsaďte se, že pokud jí ráno na svých toulkách ostrovem ochutnáte i vy, budete v paměti těžko lovit příjemnější start dne.

Zájezdy na Madagaskar

Mangové Khao Niew Mamuang z Thajska

 Khao Niew Mamuang  

Khao Niew Mamuang   Shutterstock

Kuchaři v Thajsku si libují v dezertech jednoduchých na přípravu. Typickým příkladem je právě Khao Niew Mamuang, tedy lepkavá rýže s mangem. Ačkoliv se to na první pohled nezdá, ovocná laskomina, patří k tomu nejlahodnějšímu, co v Asii můžete ochutnat. Speciální lepivá rýže, která má v sobě hodně škrobu, se tvaruje do malých kuliček, které se přelijí sladkou omáčkou z kokosového mléka. Korunu celému kulinářskému skvostu nasadí kousky zralého manga. Věřte nebo ne, ale takhle chutná ráj.

Zájezdy do Thajska

Kokosové Kiribath ze Srí Lanky

Kiribath

Kiribath Shutterstock

Není těžké si všimnout, že obyvatelé ostrova nedají bez rýže ani ránu. A právě Kiribath, tedy lahodnou krémovou rýži, tu zbožňují malí i velcí po mnoho generací. Příprava je triviální, rýže se zalije kokosovým mlékem, osladí a vaří tak dlouho, dokud uvolněný škrob nepropůjčí celé směsi pudinkovou konzistenci. Podává se k snídani, ke svačině, jako cukroví na svatbách, na oslavách a jeho chuť milují hlavně děti. Pokud někdy budete mít tu čest a navštívíte exotické království jménem Srí Lanka, ochutnat Kiribath je přímo povinnost.

Zájezdy na Srí Lanku

Orientální Umm Ali z Dubaje

Umm Ali  

Umm Ali   Shutterstock

Tento dezert je bez nadsázky sladkým srdcem arabské gastronomie. V překladu znamená „Aliho matka“ a pro obyvatele emirátů se jedná o posvátné jídlo, servírované hlavně o svátcích a zvláštních příležitostech. Jako turista si ho můžete vychutnat v mnoha místních autentických bistrech, či restauracích. A v čem spočívá jeho kouzlo? Natrhané listové těsto se ve velké nádobě ochutí pistáciemi, kokosem, či datlemi a celá směs se zalije oslazenou smetanou. Po zapečení a důkladném spojení všech ingrediencí vznikne dokonale vláčný krémový puding, který vás doslova pohladí po jazyku i po duši.

Zájezdy do Dubaje

Banánové pokušení N´dizi no kastad ze Zanzibaru

N´dizi no kastad

N´dizi no kastad Shutterstock

Krkolomná slova v sobě neukrývají nic jiného, než pečený banán s vanilkovým pudinkem. Zdejší tropické ovoce má v sobě tolik chuti a šťavnatosti, že si kuchaři nemusí v oblasti dezertů moc lámat hlavu nad složitou přípravou. Recepty bývají velmi jednoduché, ale chuťově naprosto geniální. Místo banánů používají místní kuchtíci i ananas, nebo mango a puding vždy nezapomenou okořenit směsí skořice s hřebíčkem. Až ho poprvé ochutnáte, vězte, že jste právě našli gastro lásku na celý život.

Zájezdy na Zanzibar

Karibské Plátanos Maduros Fritos z Dominikánské republiky

 Plátanos Maduros Fritos  

Plátanos Maduros Fritos   Shutterstock

Hlavní roli v tomto tradičním dezertu hraje opět banán. Jeho jemná oblíbená chuť a dokonalé podmínky pro pěstování v tropických končinách, z něj jednoduše dělají surovinu číslo jedna při výrobě sladkých dobrot. V Dominikánské republice se většinou podává smažený v těstíčku a přelitý karamelem. Pokud si hlídáte štíhlou linii, možná vám naskakuje husí kůže. Kdy jindy si však vychutnat tak dokonalou symfonii chutí, než na dovolené v karibském tropickém ráji?

Zájezdy do Dominikánské republiky

13.10.2023 Invia

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín