Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Národní park a vodopády Krka v Chorvatsku

Národní park Krka v Chorvatsku

Národní park Krka v Chorvatsku

Národní park Krka, vyhlášený od roku 1985, se nachází v oblasti Šibenicko-kninské župy v Chorvatsku a rozkládá se na nádherné řece Krka, jejímž základním jevem jsou úchvatné šikmé vodopády, a na dolním potoku řeky Čikola. Se sedmi majestátními vodopády je park doslova přírodním a krasovým fenoménem. Jeho nejnavštěvovanějšími částmi jsou Skradinski buk a Roški slap, obě snadno dostupné.

Skradinski buk (Skradinské vodopády)

Skradinski buk, nejdelší vodopád na řece Krka, je jednou z nejznámějších přírodních krás v Chorvatsku. Je tvořen působivými vodními kaskádami, jezery a ostrůvky. Díky síti tras a mostů si ho lze prohlížet po celý rok při zcela bezpečných a příjemných procházkách. Jedním z možných vstupů k vodopádu je Lozovac, kde je zajištěné i bezplatné parkování. Druhou možností je vchod ve městě Skradin. K vodopádu se lze dopravit lodí. Milovníci přírody a pěších túr se však mohou od obce Lozovac ke Skradinským vodopádům přesunout pěšky po cestě dlouhé 875 m, anebo ve směru od Skradinu po cyklostezce dlouhé 4 km.

Skradinski buk (Skradinské vodopády)

Skradinski buk (Skradinské vodopády)

Roški slap (Rošský vodopád)

Rošský vodopád bývá nazýván velkou sopkou, jež vytváří 22,5 m vysoké vodopády s nesčetnými kaskádami a ostrovy. Roški slap se nalézá asi 36 km od proudu řeky Krky. Na většině zdejších svahů je příroda ještě neporušená a velmi zajímavá. Podél levého břehu vodopádů stojí řada atraktivních vodních mlýnů, z nichž některé jsou v provozu. Místní vodopádový komplex patří k nejzajímavějším a nejcennějším etnografickým památkám Dalmácie a Chorvatska vůbec.

Kaskády nad vodopádem Roški slap

Kaskády nad vodopádem Roški slap

Vodopád Manojlovac

Jen několik set metrů od archeologického naleziště Burnum na silnici Knin-Kistanje je vodopád Manojlovac, třetí nejvyšší a podle mnohých i nejkrásnější na řece Krka. Kaňon kolem něj je pokryt bohatou vegetací a podél řeky jsou malá pole a pastviny. V roce 2011 se zde návštěvníkům otevřela nová cesta. Objevila se tu též pamětní deska, postavená na počest rakouského císaře Františka Josefa I., jenž společně se svou ženou Alžbětou Bavorskou právě z tohoto místa obdivoval krásy vodopádu.

Vodopád Manojlovac

Vodopád Manojlovac

Ostrov Visovac

Ostrov Visovac je jednou z nejdůležitějších přírodních a kulturních památek Chorvatské republiky. Od roku 1445 zde stojí františkánský klášter Matky milosrdenství a kostel Panny Marie. Místo se vyznačuje jedinečnou atmosférou a krásnou krajinou kolem Visovacského jezera. Navzdory bouřlivé historii zůstal Visovac ostrovem míru a modliteb. Klášter vlastní významnou archeologickou sbírku, též sbírku historických církevních šatů a bohatou knihovnu s historickými rukopisy, cennými knihami a inkunábulemi. Ostrov vždy přitahoval poutníky, kteří i dnes organizují výpravy na výletních lodích NP Krka. Návštěva této výjimečné oblasti bývá cílem lodní exkurze od Skradinského buku, ze Stinice nebo Remetiću a zahrnuje prohlídku ostrova, kláštera, kostela a muzea.

Ostrov Visovac

Ostrov Visovac

Jeskyně Oziđana

Jeskyně Oziđana je spolu s lokalitami Stinica a Roški slap součástí jedné z nejkrásnějších turistických stezek v Chorvatsku, která je vybavena vzdělávacími panely s podrobnými informacemi o rostlinách i živočiších v oblasti Krka, o zdejších geologických jevech, ale také o kulturních a historických památkách umístěných podél stezky. Celková délka trasy je 8,5 km, což vám zabere přibližně 2,5 až 3 hodiny. Stezka je otevřena pro návštěvníky po celý rok.

Trasa Stinice - Roški slap - Oziđana pećina

Trasa Stinice - Roški slap - Oziđana pećina NP Krka

Jeskyně Oziđana je místem výjimečné přírodní, kulturní i historické hodnoty. Archeologický výzkum zde potvrdil přítomnost všech neolitických kultur oblasti Jaderského moře, eneolitu i starší a střední doby bronzové. V jeskyni se nachází zajímavá archeologická sbírka.

Jeskyně Oziđana

Jeskyně Oziđana NP Krka

Amfiteátr a římský vojenský tábor Burnum

Ukrytý v srdci dalmatského vnitrozemí leží římský vojenský tábor Burnum, perla dávné historie. Návštěvníci tu mohou spatřit oblouky velitelské budovy, jediný vojenský amfiteátr na území Chorvatska (v oblasti obce Ivoševci) a několik hradeb vojenské výcvikové plochy. Archeologické vykopávky – zbraně, nářadí, předměty pro každodenní použití – jsou vystaveny v areálu Puljane. Lokalita i sbírka jsou dostupné po celý rok.

Burnum

Burnum

Praktické informace pro návštěvu Národního parku Krka

Národní park Krka je přístupný celoročně, a to nejen po prašných cestách a pěšinkách, ale i po vodě. Hlavním vstupem do parku – pro turistické autobusy a individuální návštěvníky – je obec Lozovac s již zmíněným bezplatným parkovištěm. Od dubna do října bývají turisté transportováni do Skradinského buku a nazpátek prostřednictvím autobusů národního parku. Na webových stránkách parku naleznete také ceník na rok 2018 pro jednotlivce i skupiny. Plavání je povoleno pouze na speciálně označených místech. Zakázáno je potápění, rybolov, odchyt volně žijících živočichů, poškozování rostlin, používání dronů, pořizování záznamu ke komerčním účelům ad. Psi musejí být během pobytu neustále pod dozorem svých majitelů. Nemají přístup na ostrov Visovac.

Turistická stezka v NP Krka

Turistická stezka v NP Krka

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín