Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Národní park Gran Paradiso - trochu jiná Itálie

Národní park Gran Paradiso

Národní park Gran Paradiso

Gran Paradiso je nejstarší národní park na území Itálie. Je skutečným rájem pro ty, kdo touží poznat neporušenou alpskou krajinu, utvářenou ledovci i divokými horskými říčkami. Je součástí alpského pohoří zvaného Grajské Alpy. Rozkládá se na území o ploše více než 1 300 km2  a jeho hlavní dominantou je vrchol Gran Paradiso, který je s nadmořskou výškou 4 061 metrů nejvyšší horou Itálie. Spojuje oblast Piemontu na severozápadě Itálie s údolím Valle d´Aosta. Na francouzské straně Alp na něj bezprostředně navazuje Národní park Vanoise.

Co v parku Gran Paradiso uvidíte?

Území parku spadalo až do roku 1920 do vlastnictví krále Vittoria Emanuele, který zde nechal založit Královskou loveckou rezervaci. Nechal vybudovat hustou síť turistických stezek a dřevěných chodníků, z nichž některé slouží svému účelu dodnes. Najatí strážci chránili místní flóru a faunu před nezvanými návštěvníky. Roku 1922 byl založen národní park, jehož hlavním cílem je ochrana unikátních živočišných i rostlinných druhů.

NP Gran Paradiso, Itálie

NP Gran Paradiso, Itálie

Zdejší hory a údolí září pestrou paletou barev od temné zeleně modřínových lesů, zářivě bílé na vrcholcích ledovců, temně modré v ledovcových jezírcích až po barevný gejzír zdobící rozkvetlé alpské louky. Právě šťavnaté horské louky jsou domovem vzácných horských kozorožců. Tato horská koza s tlustými zahnutými rohy patří k symbolům parku. Dříve kriticky ohrožený druh se podařilo úspěšně rozmnožit především díky zákazu lovu a absenci přirozeného nepřítele. Dnes se zde prohání více než 4 000 těchto sudokopytníků. S trochou štěstí můžete pozorovat i kamzíky, divoké psy, hranostaje, sviště, orly královské, lišky či bílé koroptve. Nejlepší oblastí pro pozorování je okolí vesničky Valnontey.

Kozorožec horský v NP Gran Paradiso

Kozorožec horský v NP Gran Paradiso

K perlám místní fauny patří alpská bílá lilie (Paradisea Liliastrum) či nenápadná Betlémská hvězda. Milovníkům flóry by neměla uniknout prohlídka botanické zahrady Giardino Alpino Paradisia, sídlící v rušné vesničce Valnontey v nadmořské výšce 1 700 metrů.  K vidění je zde více než tisíc druhů horských rostlin, omamně vonící bylinné zahrádky i umně napodobená přírodní prostředí od ledovcových oblastí až po modřínové lesíky. Zajímavé jsou i sbírky lišejníků či motýlí loučka. Každá rostlina je opatřena latinským popiskem. Zahrada je pro návštěvníky otevřena od druhé poloviny června do konce září.

Giardino Alpino Paradisia

Giardino Alpino Paradisia Patafisik

Návštěva NP Gran Paradiso

Nejvhodnější dobou pro návštěvu parku je období od května do října. Pro návštěvníky je k dispozici těžko uvěřitelných 700 km pečlivě značených turistických tras, různých stupňů obtížnosti. K nejoblíbenějším z nich patří cesta z malebné vesničky Introd do Orvielles, během které se můžete pokochat úchvatnými výhledy na vrchol Gran Paradiso. Okouzlující je i krajina kolem jezera Lago di Lauson. Ideální příležitostí k poznávání parku je využití služeb některé z horských chat zvaných rifugi. Autentické prostředí, vzdáleně  připomínající naši salaš je sice méně komfortní než hotel, ale umožní vám pozorování divokých zvířat v čase, kdy jsou nejaktivnější. Východ a západ slunce vyláká na pastviny i jinak ostražité obyvatele velehor.

Rifugi v NP Gran Paradiso

Rifugi v NP Gran Paradiso

Na toulky vysokohorskou krajinou si nezapomeňte přibalit dostatečně pevnou obuv, teplé oblečení (v některých oblastech je trvalá sněhová pokrývka) i fotoaparát s dostatkem místa na paměťové kartě. Kýčovité snímky rozkvetlých luk, pitoreskních vesniček, dramatických horských vrcholků i ovčáků shánějících stáda ovcí do údolí budou ozdobou vašeho soukromého archivu. Právě mléko horských ovcí a krav tvoří základ místních vyhlášených sýrů. Vynikající pověst má i tmavý horský med, při jehož konzumaci určitě rádi zapomenete i na jeho hříšně vysokou cenu.

Nezapomeňte na kvalitní obuv

Nezapomeňte na kvalitní obuv

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín