Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Národní park Ranthambore v Indii

Národní park Ranthambore v Indii

Národní park Ranthambore v Indii

Ranthambore, jeden z největších a nejznámějších národních parků v severní Indii, se nachází v okrese Sawai Madhopur v jihovýchodním státě Rádžasthán. Své jméno získalo podle historické pevnosti. Je ideálním místem pro nadšence do divočiny a fotografy.

Domov (nejen) indických tygrů

Status národního parku získalo Ranthambore roku 1981. V Indii platí za nejlepší místo k pozorování chráněných indických tygrů v jejich přirozeném prostředí. Vhodným obdobím pro návštěvu parku je listopad, kdy zdejší lesy opadávají a sledování zvířat je tak daleko snazší. Kromě tygrů zde žijí také levharti, antilopy nilgau, divoká prasata, hyeny, medvědi ad. Park je díky rozmanitému terénu a bohatosti vodních útvarů rovněž domovem pestré škály ptáků, plazů, stromů a rostlin.

Tygr indický v NP Ranthambore

Tygr indický v NP Ranthambore

Místa k vidění

V Národním parku Ranthambore je k vidění spousta zajímavostí. Oblast je považována za nejvhodnější místo pro fotografování volně žijících živočichů na světě. Nasedněte do džípu a navštivte údolí Kachida poblíž okraje parku, které se skládá z mnoha skalnatých útvarů a nízkých kopců a kde žije většina zdejších panterů. Oblasti Lakarda a Anantpura na severu a severozápadě parku jsou zase perfektními místy k pozorování medvědů pyskatých.

Medvěd pyskatý v NP Ranthambore

Medvěd pyskatý v NP Ranthambore

Milovníky historie zaujmou ruiny Raj Bagh, nacházející se mezi jezery Padam Talao a RajBagh Talao. Starodávné kamenné stavby dodávají oblasti auru, kterou nelze nalézt nikde jinde na světě.

Ruiny Raj Bagh

Ruiny Raj Bagh

Padam Talao, největší z jezer parku, bylo pojmenováno po vodních liliích, které tu bývají k vidění během sezóny. V ranních hodinách a těsně před západem slunce se u jezera objevuje mnoho zvířat. Padam Talao také uchovává na svém okraji slavný a krásný Jogi Mahal, původní lesní dům pro královské návštěvy.

Jezero Padam Talao

Jezero Padam Talao

RajBagh Talao je zřejmě nejkrásnější ze tří zdejších jezer, zčásti díky zřícenině, kterou lze spatřit podél hranic. Také toto jezero však vděčí za svou popularitu zvířatům, která se při něm zdržují.

A konečně Malik Talao, nejmenší ze tří jezer v Národním parku Ranthambore, jistě potvrzuje myšlenku, že co je malé, to je hezké. Má zdravou populaci ptáků všeho druhu a k vidění tady bývají i krokodýli.

Krokodýl u jezera Malik Talao

Krokodýl u jezera Malik Talao

Hotely a střediska v Ranthambore

Park je otevřen každý rok od října do poloviny června a nabízí vynikající ubytování i dopravní prostředky. Vybírat lze z řady luxusních i standardních hotelů.

Oblíbeným letoviskem, které nabízí lidem jedinečný zážitek z výletu do přírody, je Tiger Den Resort. Krásné majestátní kopce poskytují klid a soukromí. Vřelá pohostinnost v kombinaci s kvalitním zařízením činí resort skvělým místem k odpočinku a relaxaci. Tiger Den Resort poskytuje návštěvníkům ubytování ve formě osmnácti klimatizovaných domků a dvou luxusních apartmánů. V místní jídelně můžete ochutnat některé výtečné pokrmy indické a čínské kuchyně.

Tiger Den Resort

Tiger Den Resort

Vyhledávaný je rovněž průkopnický luxusní tábor Sherbagh. Jeho dvanáct ručně šitých plátěných stanů odráží styl dvacátých let. Bezdrátové připojení v této oblasti zajistí, že návštěvník zůstane spojen se světem, a to i v divočině.

Sherbagh

Sherbagh

Praktické informace

Národní park Ranthambore je dobře propojen se všemi velkými městem v Indii. Nejbližším městem a železniční stanicí je asi 11 km vzdálený Sawai Madhopur. Další vhodná stanice je v Kotě, odkud vede k Ranthambore také dálnice. Pokud vám připadá pohodlnější cestovat letecky, zvolte letiště Sanganer v Jaipuru, které je nejbližší. Turisté mohou bezpečně přijet do parku taxíkem nebo autobusem přímo z tohoto letiště.

Jeepem po NP Ranthambore

Jeepem po NP Ranthambore

Co se týče vhodného oblečení, záleží samozřejmě na tom, v jakém období se rozhodnete park navštívit. Léta bývají velmi horká, teploty dosahují i 47 °C. Vezměte si proto své nejlehčí oblečení, pokrývku hlavy a sluneční brýle. V zimních měsících, zvláště od listopadu do začátku února, je naopak záhodno navléknout na sebe co nejvíce teplých vrstev, především v ranních hodinách. Během dne teploty obvykle stoupnou a lehká mikina může být dostačující. Večer a v průběhu noci se však opět ochladí.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín