Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Navštivte elegantní marockou metropoli Rabat

Rabat, Maroko

Rabat, Maroko

Víte jaké je hlavní město Maroka? Já jsem provedla průzkum mezi svými přáteli a zjistila jsem, že procento úspěšných odpovědí je žalostně nízké. Nejčastěji tipovaným městem byl Marrákeš. Rabat je skutečně neprávem přehlíženým klenotem. Nikde jinde v Maroku si neužijete tak uvolněnou atmosféru během procházek vzorně uklizenými uličkami. Toto město má moderního evropského ducha i zapadlé čtvrti, kde se vrátíte v čase o několik století zpátky.

Rabat leží v severní části Maroka na pobřeží Atlantického oceánu. Jedná se o jedno ze čtyř marockých měst, které se může honosit přívlastkem královské. Toto označení připomíná, že zde v určité době pobývala královská rodina. Rabat si tuto výsadu užívá dodnes. Při troše štěstí zde můžete potkat Jeho Veličenstvo krále Mohameda VI. S rodinou. Žije zde více než 1,7 miliónu obyvatel, což je  dvakrát méně než ve světoznámé Casablance. 

V Rabatu měli své pevnosti Féničané, Kartézci i Římané. Velkou slávu zažívalo město ve 12. století za vlády dynastie Almohádů, jejíž členové nechali zbudovat velkolepou pevnost s mohutným opevněním, které se dochovalo až do dnešních dnů. Již tehdy se stal Rabat hlavním městem říše. Pro svou strategickou polohu si vysloužil vynikající pověst a získal přízvisko Ribatu I-Fath (Pevnost vítězství). Temnější stránka městské historie se psala v 17. století, kdy se města zmocnili piráti, kteří zde vyhlásili samostatnou republiku, ze které podnikali loupežné výpravy do Středomoří.

Opevnění Rabatu

Opevnění Rabatu

Dnes je pirátská minulost dávno zapomenuta. Ve městě sídlí několik univerzit, marocká vláda, parlament i většina ambasád. Naleznete zde sídla velkých bank, nadnárodních firem, pulzující obchodní centra i luxusní hotelové řetězce. Pokud přijedete do Rabatu vlakem, pak vás určitě hned překvapí zdejší kosmopolitní atmosféra. Já jsem si zde nepřipadala jako v Africe a nebýt všudypřítomných mešit, pak byste jen stěží poznali, že jste v muslimském městě. Zejména mladé dívky se oblékají podle poslední módy a nošením šátků se většinou vůbec nezatěžují.

Ten pravý duch města se skrývá v hradbami obehnané Medině. Ta je díky své jedinečné středověké atmosféře zapsána na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Ve zdejších křivolakých uličkách si naplno vychutnáte všechny vůně Maroka. Příjemným bonusem místních trhů je umírněné chování prodavačů. Místní krámky nabízí nepřeberné množství kožených výrobků, šátků, koberců, ovoce, bylinek, zeleniny i pestrobarevného koření všech chutí i vůní. Ti odvážnější mohou využít služeb místního lazebníka. Nesmíte zapomenout na ochutnávku některé z vyhlášených marockých specialit. Tou nejproslulejší je národní jídlo zvané tajine. Dušené jehněčí maso se zeleninou a kus kusem, ovoněné směsí aromatických bylinek vám určitě zachutná.

Krámky v Medině, Rabat

Krámky v Medině, Rabat Jean-François Gornet

Tradiční čajovny ožívají se západem slunce a právě tady, v oparu z všudypřítomných vodních dýmek, přijdete na chuť pomalému životnímu tempu stále usměvavých Maročanů.

Během návštěvy Rabatu byste rozhodně neměli vynechat návštěvu zdejších památek. Kroky většiny turistů směřují k mauzoleu králů Mohameda V. a Hassana II. Zajímavě architektonicky řešená stavba je považována za skvost moderní architektury. Bílá budova se zelenou střechou zaujme na první pohled. Návštěvníci mohou obdivovat důmyslně zdobený interiér s prvky tradičního marockého řemesla, ručně vyřezávané detaily i zlacené listy. Samotné hroby krále Mohameda a jeho dvou synů se nacházejí v přízemí mauzolea a jsou střeženy královskými strážemi. Odolejte pokušení na pořízení snímku či videa se slavnostně unifomovanými vojáky. Zdejší zákony to zakazují. Oázu klidu uprostřed města představují Andaluské zahrady. Ve 20. století je nechali zbudovat Francouzi podle andaluského vzoru. Procházka mezi rozkvetlými keři, květinovými záhony, banánovníky, pomerančovníky a četnými jezírky vám doplní energii na další cesty za poznáním.

Mauzoleum Mohameda V.

Mauzoleum Mohameda V.

Milovníci historie by neměli vynechat návštěvu některého ze zdejších muzeí. K těm nejlepším patří Muzeum současného moderního umění,  Muzeum šperků, Národní archeologické muzeum či Marocké muzeum peněz Bank Al-Maghrib s unikátní sbírkou mincí a bankovek. Nejoblíbenější turistickou atrakcí ve městě je zřícenina Chellah, který se nachází na břehu řeky Bou Regreg. K vidění jsou zde římské zříceniny i středověké muslimské pohřebiště. Jednalo se o jeden ze dvou hlavních římských námořních přístavů v Atlantiku. Dnešní návštěvníci zde mohou obdivovat pozůstatky svatyně s minaretem, zbytky pohřebiště, vstupní brány i mohutné hradby. Areál má příjemnou atmosféru, kterou umocňuje množství zeleně i desítky čápů, kteří si zde staví svá hnízda.

Zřícenina Chellah

Zřícenina Chellah

V Rabatu se v průběhu roku koná i celá řada kulturních akcí. Velmi oblíbené jsou divadelní slavnosti, jazzový festival pořádaný v úchvatných kulisách zříceniny Chellah nebo hudební festival Mawazine s hojnou účastí hvězd světové populární hudby.

V Rabatu se určitě nebudete nudit. A pokud by se vám přeci jen zastesklo po klasickém dovolenkovém lenošení, pak vám budou k dispozici dobře udržované písčité pláže.

Pláž v Rabatu

Pláž v Rabatu

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín