Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Navštivte Évoru, jeden z nejlepších turistických cílů Portugalska

Évora

Évora

Město Évora v jižním Portugalsku oslňuje turisty krásným historickým centrem, jež bylo roku 1986 zapsáno na seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Kořeny tohoto muzea pod nebesy se datují až do římských časů. V 15. století se stalo sídlem portugalských králů a dosáhlo zlatého věku. Jeho jedinečná hodnota vychází zejména z bílých domů zdobených kachličkami azulejos a balkóny z tepaného železa ze 16.–18. století. Zdejší památky měly značný vliv na portugalskou architekturu v Brazílii. Zachovalo se i téměř úplné městské opevnění a zbytky římských lázní. Évora nicméně nespoléhá pouze na svou slavnou minulost. Působí mladě a je plná života díky velké studentské populaci, která tu navštěvuje jednu z nejstarších univerzit na světě.

Jednodenní výlet nebo delší pobyt?

Évora, hlavní město provincie Alentejo, možná není tak slavná nebo okamžitě rozpoznatelná jako jiná portugalská města, ale je to cíl, který by na vašem seznamu míst k navštívení rozhodně neměl chybět. Koneckonců si sem můžete udělat třeba jen jednodenní výlet z Lisabonu, ačkoli to bude poměrně dlouhá výletní cesta – zvlášť budete-li spoléhat na veřejnou dopravu. Všechny hlavní turistické zajímavosti lze zhlédnout během jediného dne. Pár dní navíc ale samozřejmě poskytuje více uvolněnosti a zábavy. Můžete např. dva dny prozkoumávat město, zatímco třetí den věnujete návštěvě prehistorických kamenů Cromeleque dos Almendres či hradu v blízké vesnici Évora Monte. Kromě toho mnohé z turistických atrakcí bývají zavřené během prodlouženého dvouhodinového oběda, takže jednodenní výlet se nemusí vyplatit. Vhodnou metodou, jak Évoru vidět za jediný den, je spojit se s některým z organizovaných zájezdů odjíždějících z Lisabonu. Tyto zájezdy mají k dispozici zkušené místní průvodce.

Univerzita v Évoře

Univerzita v Évoře

Nejvhodnější doba k návštěvě Évory

V létě bývá v Évoře neuvěřitelné horko, při prohlídce památek za slunečního svitu proto postupujte pomalejším tempem. Pamatujte na pokrývku hlavy a dostatek pitné vody. Při extrémních teplotách se prohlídky města provádějí pouze brzy ráno nebo pozdě odpoledne. Nejlepší čas pro návštěvu města je brzy na jaře, kdy jsou louky plné květin a dny jasné a příjemné.

V čem je Évora tak výjimečná?

Historické centrum bylo utvářeno více než dvaceti staletími dějin. Spadalo pod římskou nadvládu a stále si zachovává některé z památek na tehdejší dobu. Tou nejznámější je římský chrám (Dianin) v korintském stylu. Pochází z 1. století a patrně byl věnován kultu císaře Augusta. Je svého druhu jediný v zemi a stal se symbolem města. Byl postaven z mramoru a má šest sloupů v řadě.

Římský (Dianin) chrám v Évoře

Římský (Dianin) chrám v Évoře

Za maurské nadvlády, jež skončila v roce 1165, došlo ke zlepšení původního obranného systému města, jak ukazuje mj. opevněná brána. Řada budov pochází ze středověku, nejznámější je majestátní katedrála z let 1280–1340. Jde o jednu z nejvýznamnějších gotických památek Portugalska.

Katedrála v Évoře

Katedrála v Évoře

V 15. století se již objevovaly kostely, kláštery a královské paláce, např. kostel sv. Františka s hojně navštěvovanou kostnicí (Capela dos Ossos), jejíž stěny pokrývají lidské lebky a kosti. Kaple sv. Bráse pochází z roku 1480 a je skvělým dokladem mudéjárské gotiky. Klášter a kostel Lóios obsahuje mnoho hrobek, kostel a ambit v gotickém slohu, dále manuelskou klášterní budovu s překrásným portálem.

Capela dos Ossos v Évoře

Capela dos Ossos v Évoře

Pozoruhodné městské památky vznikly buď jako zcela nové budovy, nebo byly postaveny v již existujících zařízeních. Vyznačují se manuelským stylem, jenž přežil ve velkých dílech 16. století. Toto století bylo zároveň obdobím velkého plánování a intelektuálního i náboženského vlivu. Dochovala se též řada obdivuhodných patricijských domů.

Z dalších zajímavých památek uveďme ještě alespoň palác Vasco da Gamy, palác vévody z Basty (maurský hrad a královskou rezidenci) či palác vévody z Cadavalu.

Évora je zkrátka jedinečná. Prozkoumejte její dlážděné ulice, lemované tradičními domy, které zůstaly nezměněné po celé generace. Vychutnejte si místní lahůdky v některé z výtečných rodinných restaurací. Ti, kdo hledají noční život, by se měli vydat do kteréhokoliv z mnoha malých barů. Živé a dýchající město Évora vítá a aktivně podporuje cestovní ruch, takže v něm najdete vše, co můžete potřebovat.

Tradiční ulička Évory

Tradiční ulička Évory

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín