Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Navštivte francouzskou vesnici Riquewihr proslulou hlavně vínem

Riquewihr, Francie

Riquewihr, Francie

Vesnice Riquewihr byla po staletí ve vlastnictví hrabat z Württembergu a její malebné centrum si dodnes zachovalo čarovný starobylý vzhled. Úzké uličky s hrázděnými pestrobarevnými domy, zdobenými květinami a popínavými rostlinami, vybízejí k procházkám. Nespočet vinařství láká k příjemné degustaci. Úsměv na tváři vám vykouzlí i zdejší karneval. Na programu je samozřejmě také relaxace a sport.  Riquewihr má spoustu možností pro pěší turistiku, horskou cyklistiku, jízdu na koni nebo objevování bohaté fauny a flóry. Milovníci kultury a historie ocení nabídku muzeí.

Víno a památky, to je Riquewihr!

Riquewihr, jedinečná perla Alsaska, patří k nejkrásnějším vesnicím Francie. Je bezpochyby hezkým a zeleným místem, které proslulo pěstováním vinné révy a bohatým historickým dědictvím zahrnujícím minimálně čtyřicet význačných pamětihodností. Sama vesnice vypadá, jako by se v ní zastavil čas. Dýchá z ní minulost díky pěkným kamenným domům se štíty. Fasády domů ze 16. a 17. století, zapsaných na seznamu historických památek, rozhodně stojí za zhlédnutí.

Fasády domů v Riquewihru

Fasády domů v Riquewihru

Z vesnických sklepů stoupá vůně vín. Riquewihr by nebyl sám sebou bez vinic, takže jím těžko projdete bez toho, abyste se ponořili do poutavé historie zdejších vinařství. Zavítejte do sklepů a seznamte se s prací vinařů od výsadby vinné révy až po kvašení vína. Součástí prohlídky bývají pochopitelně i vítané ochutnávky, zejména vynikajícího Rieslingu, jenž si v okolí drží prvenství. Z Riquewihru dokonce pochází Hugelovi, jedna z nejvýznamnějších vinařských rodin ve Francii.

Vinice kolem Riquewihru

Vinice kolem Riquewihru

Při procházce vesnicí můžete obdivovat neoklasickou radnici nebo hrad Württemberg z roku 1539, v němž sídlí Muzeum komunikace. Krom samotné pozoruhodné stavby tak lze sledovat i vývoj pošty v průběhu let. Riquewihr je ostatně i městem muzeí. Starý dvůr opatství Autrey z roku 1510 má nepopiratelné kouzlo díky věži, v níž se nalézá Muzeum Dolder. Věž původně sloužila jako obranná brána, strážní věž a zvonice. Muzeum seznamuje s dějinami opevněného venkovského města a jeho vývojem od 13. do 17. století. Z věže je navíc hezký výhled na střechy města. Další oblíbené muzeum se nalézá ve Věži zlodějů z roku 1550. Bývalá obranná věž sloužila od 15. do 18. století jako vězení, místo výkonu spravedlnosti a mučírna. Okruh prochází přes Maison de Vigneron (vinohrad či dům vinárny) a částečně zrekonstruované prostory starobylé kuchyně, spíže a sklepů připomínajících práci vinařů.

Opevnění Riquewihru

Opevnění Riquewihru

Riquewihr stojí za návštěvu nejen v létě, ale i v zimě. Od konce listopadu a po celý prosinec zde panuje povznesená vánoční nálada díky krásnému trhu. Památky jsou osvětlené, ulice ožívají a vystavovatelé zvou k objevování místních řemesel a zajímavých výtvorů. Na horké čokoládě a lahodných preclících si pochutnají malí i velcí gurmáni. Dodejme, že každé páteční ráno a první neděli každého měsíce je možné navštívit také trh Place Voltaire.

Výtečné víno je zapotřebí něčím doplnit, naštěstí má Riquewihr k dispozici voňavé pekárny i prodejnu lahodných sýrů s rozmanitými a kvalitními produkty Crèmerie Au Coin Gourmand. Velmi dobré sýry a klobásy zakoupíte i v obchodě s potravinami Les Caves d'Affinage.

Prodejna sýrů v Riquewihru

Prodejna sýrů v Riquewihru

Benátský karneval

V ulicích Riquewihru každoročně probíhá slavnostní událost podobná karnevalu v Benátkách, již organizuje sdružení milovníků benátských kostýmů. Jejich cílem je propagovat benátské karnevaly ve Francii. V roce 2019 se bude akce konat o víkendu 29.–30. června, v sobotu od 10:00 do 22:00 a v neděli do 18:00. Vstup je zdarma. Sobotní noc bývá tradičně věnována večerní přehlídce před vyhlášením vítězných kostýmů. Z dalších aktivit provázejících karneval jmenujme atraktivní benátské trhy či možnost dopřát si stylový make-up. Účastníci chtějí zůstat anonymními, a tak by žádná část těla neměla být viditelná, tedy kromě očí. Těšte se na kostýmy veselých šašků, vznešených markýzů, roztoužených milenců či smutných postav.

Benátský karneval v Riquewihru

Benátský karneval v Riquewihru

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín