Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Navštivte vznešené španělské město Lugo v srdci Galicie

Lugo, Španělsko

Lugo, Španělsko

Starobylé Lugo na severozápadě Španělska je čtvrtým největším galicijským městem. Projděte se jeho uličkami a hned zjistíte, proč si drží titul velmi vznešeného a loajálního města. Zachovaly se v něm působivé starověké hradby, od roku 2000 zapsané na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Obdivovat tu lze však řadu dalších památek, třeba římský most, městskou radnici nebo velkolepou katedrálu Panny Marie.

Katedrála Panny Marie

Katedrála Santa María de Lugo je rozměrný katolický chrám na Praza de Santa María, jehož stavba začala v roce 1129 a trvala více než sto let, až do roku 1273. Je směsicí románských, gotických, barokních, renesančních a neoklasicistních stylů. Budova má latinský křížový plán se třemi loděmi a nádherný hlavní oltář, jejž vyrobil Cornielles de Holanda. Nejdůležitější částí katedrály je však severní brána, tvořená portálem postaveným na objednávku biskupa Pedra Ribery. Dveřní kování ze 13. století je archeology považováno za jedno z nejvýznamnějších ve Španělsku. Katedrála má diecézní muzeum a v roce 2015 byla přijata na seznam UNESCO jako část Svatojakubské cesty. Je přístupná zdarma (muzeum však ne) a otevírá se od 8:00 do 20:30.

Katedrála Panny Marie

Katedrála Panny Marie DavidDaguerro de Madrid

Monumentální starověké hradby

Hradby byly postaveny koncem 3. století na obranu města. Celý okruh zůstal neporušený a je nejkomplexnějším příkladem pozdně římského opevnění a vojenské architektury v západní Evropě. Je výjimečným archeologickým a architektonickým dědictvím římského inženýrství 3. a 4. století. Hradby o celkové délce 2117 m mají obdélníkový tvar a jejich výška se pohybuje od 8 do 10 m. Obsahují 85 vnějších věží, 10 bran (pět původních a pět později přidaných), čtyři schodiště a dvě rampy poskytující přístup k chodníku na hradbách. Jedna je vnitřní, druhá vnější. Každá věž má rovněž přístupové schodiště. Navzdory renovacím si stěny zachovávají svůj původní vzhled. Jsou součástí města, na níž se lze volně pohybovat. Obyvatelé i návštěvníci je používají již po staletí jako místo potěšení a nedílnou součást zdejšího života.

Městské hradby, Lugo

Městské hradby, Lugo

Plaza Mayor a městská radnice

Náměstí Plaza Mayor bývá mnohými obyvateli nazýváno „Plaza de España“. Nachází se v prostoru, kde se ve středověku konaly trhy. Později byly postaveny nové budovy a náměstí rozšířeno. Od 16. století je prominentním místem pro různá setkání. Dnes je oblíbeným společenským centrem, jemuž dominuje obdivuhodná radnice (Pazo do Concello). Ta stojí v přední části a je považována za jedno z nejvýznamnějších děl galicijského baroka. Byla navržena v roce 1738 architektem Ferro Caaveirem, jedním z nejvlivnějších mistrů té doby. Na náměstí najdete mj. také sochy zakladatelů města Lugo. Krása tohoto místa, jejž zdobí půvabné zahrady, vynikne především v záři slunečních paprsků. Toužíte-li po příjemné procházce, během níž si budete moci atmosféru města plně vychutnat, zavítejte právě sem!

Plaza Mayor s radnicí

Plaza Mayor s radnicí

Další zajímavá místa a památky v Lugu

Lugo si nepochybně zamilujete pro jeho starobylé kouzlo. Na vašem seznamu míst k navštívení by neměl chybět římský most, kdysi jeden z nejdůležitějších ve Španělsku. Prošel několika rekonstrukcemi, přesto stále působí velkolepým dojmem. Používá se k průchodu nad řekou Miño, jejíž břeh by mimochodem mohl posloužit k další procházce. Odpočiňte si a kochejte se pohledem na bujnou vegetaci. Dostane se vám tak jedinečného zážitku. Potom, až zase pocítíte touhu po kultuře, se běžte podívat třeba na gotický kostel San Pedro Lugo, postavený mezi 14. a 15. stoletím. Přestože je poměrně malý a jednoduchý, je opravdu velmi hezký. Z toho důvodu byl také roku 1931 prohlášen za národní dědictví.

Kostel San Pedro Lugo

Kostel San Pedro Lugo

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín