Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nechte se okouzlit krásami Slovenského ráje

Slovenský ráj patří k nejkrásnějším a nejvzácnějším přírodním klenotům, které Slovensko nabízí. Nachází se ve východní části Slovenska, přičemž téměř celé jeho území patří do regionu Spiš, jižní část zasahuje do regionu Gemer. Slovenský ráj byl roku 1988 vyhlášen národním parkem.

Rokliny s vodopády

Krajina Slovenského ráje je velmi členitá, hluboké rokliny s vysokými vodopády a kaskádami lákají turisty a milovníky přírody prakticky od nepaměti. Dříve byly tyto trasy téměř neschůdné, teprve díky vybudování bezpečnostních prvků jako jsou kovové žebříky, stupačky, řetězy a další pomůcky zajišťující bezpečný pohyb po turistických trasách, mohly být tyto přírodní krásy odtajněny široké veřejnosti. Právě díky velké hustotě roklin a zajištěných cest je Slovenský ráj zcela unikátní oblastí na celém Slovensku.

Rokliny s vodopády

Rokliny s vodopády

Kláštorská roklina

Nejznámější a také nejstrmější roklinou je Kláštorská roklina. Cesta vede korytem potoka po zelené značce a je povolena pouze v jednom směru - proti proudu potoka. Sestup stejnou cestou je z bezpečnostních důvodů zakázán, proto se musíte vrátit po žluté turistické značce vedoucí nad roklinou. Tato cesta je obousměrná a také méně náročná.

Největší vodopád

Připravte se na převýšení cca 200m a tím pádem četné výstupy po žebřících upevněných na skále. Díky náročnému terénu a místy kluzkému povrchu je nutností zvolit kvalitní, pevnou obuv. Cestou se můžete kochat mimo jiné sedmi vodopády, z nichž největší je vodopád Antona Straku neboli Strakov vodopád, který padá z výšky 13m. Tato trasa, byť měří jen 1,5km, patří k nejnáročnějším, ale také nejkrásnějším v celém Slovenském ráji.

Největší vodopád ve Slovenském ráji

Největší vodopád ve Slovenském ráji

Jeskyně Slovenského ráje

Největším jeskynním systémem Slovenského ráje je Stratenská jeskyně, která je dlouhá cca 21,8km.  Nachází se na krasové planině Duča v krasové oblasti nazývané Spišsko-gemerský kras. Jedinou turisticky zpřístupněnou jeskyní celého jeskynního systému je Dobšinská ledová jeskyně, která je od r. 2000 zařazena mezi památky světového dědictví UNESCO.

Dobšinská ledová jeskyně

Vchod do jeskyně se nachází ve výšce 968 m n. m., cca 130 m nad dnem doliny řeky Hnilec, její celková délka je 1483m, přičemž prohlídkový okruh měří 515m. Dobšinská ledová jeskyně je naprostým unikátem mezi krasovými ledovými jeskyněmi, díky bohaté výzdobě patří k nejkrásnějším a nejvýznamnějším ledovým jeskyním na světě. Zmrzlé vodopády – tzv. ledopády, ledové sloupy, stalagmity, mohutné ledové pilíře a obrovské plochy podlahového ledu vzbuzují v každém návštěvníkovi úžas a obdiv. Nutno dodat, že plným právem.

Teplota v jeskyni

Teplota se ve spodních částech jeskyně pohybuje kolem nuly bez ohledu na roční období (otevřeno pro veřejnost je od května do října), proto je nutností opravdu teplé oblečení a také kvalitní, protiskluzová obuv.

Jeskyně ve Slovenském ráji

Jeskyně ve Slovenském ráji

Pohoří

Pohoří Slovenského ráje je hustě zalesněné, lesy pokrývají okolo 90% celkové plochy území. Právě proto zde není příliš mnoho vyhlídkových bodů. Nejvyšším vrcholem je Borovniak v masivu Ondrejisko (1272 m n.m.) a nachází se na jihozápad od Dobšinské ledové jeskyně, na jižní straně údolí řeky Hnilec. Nejnižším místem je koryto Hornádu (466 m n.m.).

Opomíjený Borovniak

Vrchol Borovniak nabízí úžasný a pro Slovenský ráj neobvyklý kruhový rozhled na Muránskou planinu, Stolicu, Kraľovu hoľu a další vrcholy Slovenského Rudohoří. Za ideálních podmínek můžete spatřit i Vysoké Tatry. Zvláštností je, že v některých mapách bývá zaznačen pouze vrchol Ondrejisko, Borovniak je mnohdy zcela opomenut. Přitom oba vrcholy jsou od sebe vzdáleny jen pár stovek metrů, navíc z vrcholu Borovniak jsou lepší výhledy, najdete tu dokonce zázemí v podobě laviček, což vrcholu Ondrejisko chybí.

Výhled z Vrcholu Borovniak

Výhled z Vrcholu Borovniak

Chcete-li poznat skutečný ráj v lůně přírody,  vydejte se do Slovenského ráje. Ať už vaše kroky povedou kamkoliv, buďte si jisti, že vás přírodní bohatství celé oblasti naprosto uchvátí.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Přáli byste si navštívit tuto lokalitu? Stačí si vybrat.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín