Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nechte se okouzlit nevšední krásou Parku Güell v Barceloně

Park Güell

Park Güell

Jednou z největších barcelonských zajímavostí je rozlehlý Park Güell, jehož autorem není nikdo jiný, než slavný katalánský architekt Antoni Gaudí. Rozlehlý park rozprostírající se na pahorku, odkud je nádherný výhled na velkou část Barcelony, v sobě ukrývá celou řadu Gaudího děl, která jsou bohatou ukázkou unikátního stylu tvorby tohoto slavného architekta. Tento klidný kout mimo centrum Barcelony je právem zapsán na Seznam památek kulturního dědictví UNESCO.

Historie Parku Güell

Unikátní park vyprojektoval Gaudí na objednávku bohatého průmyslníka Eusebia Güella, který tento velkolepý projekt financoval. Původně mělo vzniknout rozlehlé zahradní město, nová čtvrť v Barceloně, avšak k realizaci celého velkorysého díla nikdy nedošlo. Chátrající stavby nakonec odkoupilo město a po jejich opravě otevřelo roku 1926 park pro širokou veřejnost. Díky tomuto počinu tak mohou toto úchvatné dílo uprostřed přírody obdivovat i další generace.

Vstup do Parku Güell

Vstup do Parku Güell

Parc Güell - Barevný symbol Barcelony

Při samotné vstupu do parku vás uvítá široké, okázalé vstupní schodiště, které bedlivě hlídá hlavní symbol celého parku – drak pokrytý tradiční katalánskou mozaikou vytvořenou z barevných střepů kachliček. Na tento symbol můžete ostatně narazit i na jiných místech v Barceloně, neboť se používá jako znak reprezentující všechna Gaudího díla a také Barcelonu samotnou.

Drak hlídající hlavní schodiště

Drak hlídající hlavní schodiště © Iveta Zouharová

Po vystoupání vstupního schodiště se dostanete k Síni sta sloupů (Sala de las Cien Columnas) - monumentální prostor podepřený 86 sloupy. Původně mělo být sloupů opravdu 100, nicméně Gaudí nakonec některé vynechal a na jejich místě jsou ve stropní části umístěny nádherné mozaiky. V něterých sloupech je umístěné potrubí pro rozvod dešťové vody do dalších částí parku.

Síň sta sloupů

Síň sta sloupů

Síň sta sloupů nese na svých mohutných sloupech dominantu celého parku, známou, typicky zdobenou terasu (centrální náměstí) lemovanou lavičkou připomínající vlnu, která je centrem veškerého dění, místem odpočinku i setkávání. Nezřídka se zde konají i různé slavnosti.

Centrální náměstí v Parku Güell

Centrální náměstí v Parku Güell © Iveta Zouharová

Nezaměnitelná lavička, zdobená keramickými úlomky, která zároveň slouží i jako zábradlí kolem centrálního náměstí, je dlouhá 110 metrů a aby byla skutečně ergonomická, nechal Gaudí udělat sádrový odlitek sedícího nahého muže. Další, pro mnohé možná překvapivou informací, je fakt, že mozaiková výzdoba lavičky nevznikla zásluhou Gaudího, nýbrž jeho spolupracovníka Josepa Maria Jujola.

Lavička s mozaikou

Lavička s mozaikou

Domky jako z pohádky

V zahradě se nachází několik domů, přičemž v jednom z nich nějaký čas žil a pracoval sám věhlasný architekt. Dnes je sídlem Gaudího muzea s názvem Casa Museo Gaudí a prohlédnout si zde můžete některá Gaudího díla, například mozaikou zdobené draky, květiny či mořské hady.

Casa Museo Gaudí

Casa Museo Gaudí

Další dům - Casa Larrard - neobýval nikdo jiný než Gaudího mecenáš a dobrý přítel Eusebi Güell. Turisticky atraktivní jsou také stavby nacházející se hned u vstupu, často nazývané "Šmoulí domečky".

"Šmoulí domečky" u vstupu do parku

V parku se dále nachází Casa Trias - vila, která jako jediná slouží svému původnímu účelu - tedy bydlení. Jejím autorem ovšem není Gaudí. Tato stavba je pro většinu turistů velkou neznámou.

Casa Trias

Casa Trias

Všechny domy jsou jak vystřiženy z kreslené pohádky.

Pořiďte si vstupenky do parku Güell včas

Park Güell se skládá ze dvou samostatných částí, přičemž do větší z nich je vstup zdarma, menší a zároveň turisticky atraktivnější část – tzv. Monumental Zone, je zpoplatněna. Právě v menší části se nacházejí nejpůsobivější díla slavného architekta. Prohlídka celého areálu, který má rozlohu 17,8 hektaru, vám zabere několik hodin, chcete-li si všechna malebná zákoutí projít opravdu důkladně a beze spěchu. Výhodné je pořídit si vstupenku on-line v dostatečném předstihu, případně co nejdříve ráno, ať se vyhnete velkým frontám u vstupu a dlouhému čekání. Počet návštěvníků je totiž limitován na 400 osob za půl hodiny, tak berte tuto skutečnost v úvahu. Do parku je povoleno nosit vlastní potraviny i nápoje, míst, kde se můžete posadit a v klidu posvačit je zde dostatek. Nad centrální částí parku se nachází několik obchůdků a také veřejné WC, narazit můžete na pouliční hudebníky a prodavače drobných suvenýrů. Nejvhodnější denní dobou pro návštěvu je brzy ráno nebo naopak večer, kdy slunce není tak spalující a davy turistů tak četné.

Krytá promenáda v Parku Güell

Krytá promenáda v Parku Güell

Zatoužíte-li při svých toulkách Barcelonou po chvílích klidu a odpočinku, pak je návštěva proslulého Parku Güell skvělou volbou.  Rozlehlý park je plný osvěžující zeleně, rozličného ptactva ukrytého v korunách palem, květin, kamenných skulptur, krytých i otevřených promenád lemovaných sloupy připomínající stromy. Gaudí zde vyprojektoval skutečný přírodní a architektonický skvost.

Objevte všechna zákoutí Parku Güell

Objevte všechna zákoutí Parku Güell

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín