Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nejbezpečnější země světa

Nejbezpečnější země světa

Nejbezpečnější země světa

Každý rok se sejdou experti ze společnosti Institute for Economics and Peace a ve svém sídle v australském Sydney sestavují Světový index míru. Zjednodušeně se jedná o žebříček zemí od nejbezpečnější až po tu nejrizikovější. Jednotlivé země jsou hodnoceny dle 23 různých kritérií od ohrožení terorismem, přes možné konflikty se sousedy až po úroveň kriminality v zemi.

Dle celkového souhrnu je situace rok od roku o kousek horší – od minulého roku se například bezpečnost celosvětově snížila o 0,53 procent. Hodnocení jednotlivých zemí, v tomto případě celkem 163, je však o něco pozitivnější. Nejmírumilovnějším kontinentem je Evropa a Česká republika si mezi ostatními zeměmi vede více než uspokojivě. Konkrétně jsme na šestém místě, takže v době hrozících teroristických útoků jsme opravdovou oázou klidu a míru. Sousední země jsou na tom o něco hůře – Německo je na 16. místě, Polsko na 22. a Slovensko dokonce na 24. místě. Před Českou republikou je pouze Rakousko, na 4. místě. Naopak na konci jsou především africké státy, nejhůře si vede Sýrie. Zle je na tom také Chicago, konkrétně kvůli boji s vraždami mezi gangy. Pojďme si nyní představit tři nejlepší!

1. Island

Už celých 10 let se Island drží na špičce tohoto žebříčku a rozhodně není divu – klidná společnost, minimum mezinárodních konfliktů, pořádek a nulová tolerance k držení jakýchkoli drog, to vše jsou vlastnosti, díky kterým Island nemá konkurenci. Běžná kriminalita zde téměř nehrozí také vzhledem k minimálnímu osídlení.

Skogar, Island

Skogar, Island

Nebezpečí zde však může hrozit z jiných směrů. Můžete na něj narazit ve vulkanických oblastech, nebezpečná je především vařící voda ve vulkanických jezírkách. Velmi nekvalitní jsou také silnice plné děr a výmolů, některé cesty mohou být navíc plné brodů. K tomu všemu je mobilní síť pouze v osídlených oblastech, pomoci se tak dovoláte jen těžko. Velkým plusem je po této stránce alespoň kvalitní zdravotnická péče.

Hveravellir, Island

Hveravellir, Island

2. Nový Zéland

Otázka bezpečnosti se nemusí vždy pojit pouze lidmi. Na Novém Zélandu se nemusíte bát téměř žádných nebezpečných tvorů, rozhodně však nevyjíždějte objevovat krásy této země bez repelentu. Mušky sandflies jsou zde v hojném počtu a pobyt by vám mohly pěkně znepříjemnit.

Auckland, Nový Zéland

Auckland, Nový Zéland

Kvalitní bezpečnost zde zajišťuje také celní kontrola. Při příjezdu do země je na místě připravit si veškeré doklady, pas, zákonem stanovené minimální množství peněz ke kontrole a dokumenty o účelu cesty. Chráněn je nejen lid, ale také zdejší ekonomika – pokud do země přivezete jídlo, je třeba jej uvést ve vstupní kartě. Na jablka, oříšky a další pochutiny tohoto typu však rovnou zapomeňte, veškeré potraviny musí být přivezeny v originálním balení a s dostatečnou dobou trvanlivosti, jinak hrozí pokuta.

Národní park Aoraki Mount Cook

Národní park Aoraki Mount Cook

I přes všechna tato opatření jsou paradoxně nejvíce ohroženi turisté. Na rozdíl od jiných zemí, na Novém Zélandu se zloději zaměřují především na vozy, u kterých je patrné, že patří zahraničním návštěvníkům.

Jeskyně Cathedral Cove

Jeskyně Cathedral Cove

3. Portugalsko

Ani třetí nejbezpečnější země není bez pravidel. V Portugalsku například platí zákaz dovozu a držení pepřových sprejů. I přes to se ani zde nedá zcela zabránit drobné kriminalitě. Nebezpečné jsou například vlakové stanice nebo zastrčené ulice. Především zde můžete s velkou pravděpodobností narazit na skupinky zlodějů, proto je nejlepší vytvořit si vlastní skupinu a chodit po městě raději ve více lidech.

Azenhas do Mar, Portugalsko

Azenhas do Mar, Portugalsko

Ať už cestujete  kamkoli, vždy je lepší se spolehnout spíše na vlastní připravenost než na aktuální bezpečnostní situaci. Pro jistotu si vytvořte kopie dokladů a kontakty na rodinu a přátele noste odděleně. Nikdy nevíte, kdy může být třeba požádat o peníze, číslo na banku, či jinou pomoc. Dále je zde možnost registrace v aplikaci DROZD – dobrovolná registrace občanů při cestách do zahraničí. Společnost organizuje pomoc českým občanům, kterým stačí vyplnit jednoduchý formulář a dobrovolně sdělit potřebné informace o své cestě. Díky tomu se pak dočkají rychlé pomoci v nouzových situacích, jako jsou například přírodní katastrofy.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín