Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nejbližší a nejdostupnější exotické destinace

Exotická dovolená

Exotická dovolená

Plánujete zimní nebo letní dovolenou do exotických zemí, ale máte obavy z dlouhého letu? Níže najdete několik tipů na nejbližší a nejdostupnější exotické destinace. Některé najdeme i ve vodách u evropského kontinentu a věřte, že by Vás některé země ani nenapadly.

Azorské ostrovy

Už název sám o sobě se tváří exoticky. Nenechte se ale mýlit. Azorské ostrovy patří Portugalsku, i když se nachází zhruba uprostřed Atlantiku, omývané teplým golfským proudem. Podle legend jsou zbytkem bájné Atlantidy. Teploty se po celý rok pohybují průměrně mezi 15 °C – 28 °C, na cestování jsou vhodnější spíše letní měsíce, v zimních měsících poměrně často prší. Na ostrovech najdeme exotické květiny, tropické ovoce, různé typy krajin (hory, jezera v sopečných kráterech, gejzíry, políčka místních starousedlíků,..) a úžasný podmořský život.

Doba letu z Prahy do Lisabonu (Portugalsko) je cca 2 hodiny a 45 minut. Z Lisabonu na Azorské ostrovy potom zhruba 2 hodiny.

Ostrov Flores, Azorské ostrovy

Ostrov Flores, Azorské ostrovy

Maroko

Maroko se nachází již na africkém kontinentu. Maroko je zemí hýřící barvami a vůni místního koření a kuchyně. Mísí se zde africká, evropská a arabská kultura a místní památky Vás doslova uchvátí – královská města, bazary či nejstarší univerzita na světě. Nejvhodnější doba na vycestování k moři je od května do října, kdy se teploty pohybují kolem 30 °C (červenec a srpen dokonce sahá ke 40 °C). Pokud chcete spíše zemi poznat jsou vhodné zejména zimní a podzimní měsíce (kolem 16 °C).

Doba letu z Prahy na některé z marockých letišť je dlouhá cca 3,5 hodiny.

Kasbah Ait Ben Haddou, Maroko

Kasbah Ait Ben Haddou, Maroko

Kapverdské ostrovy

Ostrovy jsou výsledkem sopečné činnosti a nabízí nám stále teplé moře, bílé písečné pláže a mnoho možností šnorchlování a potápění (zejména ostrov Sal) či provozování vodních sportů jako je windsurfing (Boa Vista) . Kapverdské ostrovy jsou celoroční destinací, v zimních měsících ale počítejte s větrnějším počasím. Pro vstup do země je nutné zajistit vízum, které můžete objednat dopředu přes cestovní kancelář nebo zakoupit na místě za zhruba 25 EUR/os.

Z Prahy jsou zajišťovány přímé lety (pouze s mezipřistáním) na ostrovy Sal a Boa Vista, doba letu je do 7 hodin.

Písečné duny na ostrově Boa Vista

Písečné duny na ostrově Boa Vista

Senegal

Země omývaná Atlantským oceánem se nachází v západní Africe. V Senegalu žije stále několik domorodých osad, které si dodnes zachovávají své staré tradice. Tato země Vám nabídne krásné pláže, divoké národní parky, palmové víno i památky UNESCO. Nejvhodnější doba pro cestování je ve chvíli, kdy u nás nastává evropská zima, teploty se zde pohybují mezi 25-30 °C- Nezapomeňte také, že se zde pořádá Rally Dakar.

Doba letu z Prahy do Senegalu je zhruba 7 hodin.

Příroda Senegalu

Příroda Senegalu

Jordánsko

Toto království se nachází na Blízkém východě, jehož sousedem je i krásný Izrael. Spoustě z Vás se při zmínce o této zemi jistě vybaví Petra – starodávné město Nabatijců, které stojí za to navštívit. Ti z Vás, kteří se chtějí slunit na pláži, musí na západní stranu země k Mrtvému moři. Jeho slaná voda i bahno jsou známé svými léčivými účinky a zejména voda je využívána k léčbě nervového systému, revma či lupenky.

Doba letu z Prahy do Ammánu (hlavní město) trvá i s mezipřistáním cca 6 hodin.

Petra, Jordánsko

Petra, Jordánsko

Spojené arabské emiráty

Ve východní části Arabského poloostrova se nachází 7 konstitutivních emirátů (Abu Dhabi, Dubaj, Sharjah (suchý emirát – bez alkoholu), Ajman, Umm Al Quwain, Ras Al Khaimah a Fujairah) při pobřeží Perského zálivu. SAE patří k nejbohatším zemím světa díky zásobám ropy. Mimo jiné zde spatříme ty nejluxusnější stavby, pláže s jemným pískem, průzračné moře a všudypřítomnou arabskou kulturu. V této zemi je taktéž dodržován Ramadán, kdy je třeba mimo hotelový komplex ctít jistá tabu (nekouřit, nepít, nejíst,..)

Přímý let z Prahy na dubajské letiště je dlouhý asi 6.5 hodiny.

Dubaj, Spojené Arabské Emiráty

Dubaj, Spojené Arabské Emiráty

Omán

Leží při Aralském moři v jihovýchodní části Arabského poloostrova. Objevte zemi s bělostnými plážemi, zapomenutými pouštními městy, tyrkysovou vodou Indického oceánu a krásnými přírodními scenériemi. To vše můžete vidět i ze hřbetu velblouda. Každý, kdo se z Ománu vrátil, mi také vyprávěl o místní zvláštní vůni kadidla, jež připomíná les.

Doba letu z Prahy do Ománu je cca 7 hodin 15 minut.

Pevnost Nachal, Omán

Pevnost Nachal, Omán

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín