Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nejkrásnější majáky v Evropě

Pobřežní majáky sloužily již od pradávna k lepší orientaci lodí při plavbě za nocí, v mlze, za bouře i mohutného vlnobití. Tyto neobvyklé pobřežní památky měly a stále mají velmi záslužnou funkci. Jejich pronikavé světlo zachránilo před ztroskotáním na skalních útesech bezpočet lodí, bezpočet lidských životů. Které evropské majáky jsou ty nejpůsobivější?

1. Maják na mysu Fréhel (Bretaň - Francie)

Na jednom z nejúchvatnějších míst ve francouzské Bretani se na mohutném skalním masivu tyčí k nebesům prastarý maják, jehož historie spadá až do dob vlády samotného Ludvíka XIV., zvaného král Slunce. Současná stavba, která nahradila dvě předchozí ve stejných místech, byla postavena mezi lety 1946-1950. Dnes již maják využívá k navigaci lodí moderní technologie, jeho dlouhá, pohnutá minulost je z něj ale stále cítit.  

Maják na mysu Fréhel

Maják na mysu Fréhel

2. Maják na ostrově Giglio (Toskánsko - Itálie)

Na ostrově neblaze proslaveném díky ztroskotání luxusního výletního parníku Costa Concordia v lednu 2012, se nacházejí celkem tři majáky. Nejvyšší z nich, 21m vysoký maják Vaccarecce z roku 1850 stojí na ostrohu poblíž města Giglio Castello. Navzdory tomu, že již není v provozu, je pro svoje umístění v působivé krajině oblíbeným cílem výletníků.

Maják na ostrově Giglio

Maják na ostrově Giglio

3. Maják Lanterna v Janově (region Ligurie - severní Itálie)

Rodiště Kryštofa Kolumba, největší italský přístav Janov, se může pochlubit vzácnou dominantou, majákem Lanterna s erbem zobrazujícím svatého Jiřího, patrona města. Janovský maják z 16. století je se svými 117m nejvyšším cihlovým a také nejstarším fungujícím majákem na světě.

Maják Lanterna v Janově

Maják Lanterna v Janově

4. Maják Savudrija (poloostrov Istria – Chorvatsko)

Maják na břehu mysu Savudrija poblíž slovinské hranice pochází z roku 1818 a je tedy jedním z nejstarších majáků na Jadranu. Světlo 36m vysokého majáku je vidět už z dálky 32km. V blízkosti objektu se nachází autokemp Ravna Dolina, kde se můžete ubytovat a sledovat tak den co den romantické západy slunce nad savudrijským majákem.

Maják Savudrija

Maják Savudrija

5. Maják Beachy Head (Eastbourne - Anglie)

Na jižním pobřeží Anglie v hrabství East Sussex se nachází 43m vysoký maják, který je vzdálen asi 165km od úchvatných křídových útesů Beachy Head. Do provozu byl uveden v říjnu roku 1902, od téhož roku sloužil k navigačním účelům. Více jak osmdesát let byl obsluhován strážci majáku, v roce 1983 se ale jeho provoz plně zautomatizoval. Jeho pronikavé světlo funguje dodnes a je vidět do vzdálenosti až 42km.

Maják Beachy Head

Maják Beachy Head

6. Maják na mysu Pertusato (Bonifacio - Korsika)

Nádherný maják umístěný na nejjižnějším bodu Korsiky, výběžku Pertusato, který byl pojmenován podle otvoru ve skále, je prvním majákem, který začal roku 1884 na Korsice vysílat světelné signály. Zautomatizován byl roku 1986. Od majáku je nádherný výhled na město a okolní útesy, sejdete-li dolů k moři, můžete obdivovat ostrůvek St. Antonie s jeho zajímavými skalními útvary.

Maják na mysu Pertusato

Maják na mysu Pertusato

7. Maják Akrotiri (Santorini – Řecko)

Maják Akrotiri umístěný ve stejnojmenné vesničce, na cípu jihozápadního pobřeží ostrova Santorini, patří k jednomu z nejkrásnějších majáků na souostroví Kyklády. Postaven byl roku 1892 a je tím pádem jednou z nejstarších staveb tohoto druhu v celém Řecku. Od roku 1988 je proces rozsvěcování světla zautomatizován. Okouzlující, osamocená budova s bílými stěnami stojící na okraji útesu vysoko nad mořem má úžasnou atmosféru, zejména pak večer za svitu zapadajícího slunce a křiku racků….

Maják Akrotiri

Maják Akrotiri

Majáky mají zvláštní, pro někoho možná tajemnou a přitom tak lákavou atmosféru. Navíc jsou nesmírně fotogenické. Většinou se nacházejí na překrásných místech, proto k nim alespoň na krátkou chvíli zavítá téměř každý, kdo se v jejich blízkosti ocitne. Se strážci majáků by však málokdo měnil. Osamocený život nedaleko temných hlubin moře zkrátka není pro každého.

Štítek:

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín