Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nejkrásnější pláže Sardinie

Itálie obecně se může pyšnit pěknými plážemi, ovšem ty sardinské jsou pokládány za obzvlášť krásné. Díky sněhobílému písku a modrému moři bývají přirovnávány ke Karibiku. Navštivte drsná zákoutí s útesy na východě či pláže obklopené dunami na západě a přesvědčte se sami.

1. Pláž Cala Brandinchi na severovýchodě

Pláž Cala Brandinchi leží zhruba 7 km severně od městečka San Teodoro v provincii Olbia-Tempio. Jestli milujete šnorchlování, tady jste na správné adrese. Pláž dlouhá 700 m, perfektní také pro rodiče s hravými ratolestmi, je jednou z nejkrásnějších a nejznámějších na Sardinii. Říká se jí také „Malé Tahiti“, díky úchvatným barvám jejích mělkých a čistých vod. Písečné duny a borovice její krásu ještě podtrhují. Disponuje parkovištěm, lehátky a slunečníky, barem i restaurací.

Cala Brandinchi

Cala Brandinchi

2. Spiaggia Capriccioli na severovýchodě

Spiaggia Capriccioli na Costa Smeralda v provincii Olbia-Tempio má také dobré podmínky pro šnorchlování. Spíše malá pláž o délce 200 m je obklopena bohatým svěžím středomořským porostem, olivovníky a borovicemi. Obrovské žulové kameny ji rozdělují na dvě části. Nabízí panoramatický výhled na ostrovy Soffi a Le Camere, které se nacházejí zhruba 2 km od pobřeží.

Spiaggia Capriccioli

Spiaggia Capriccioli

3. Spiaggia del Principe na severovýchodě

Jak uniknout z hledáčku paparazzi na pobřeží Costa Smeralda je otázka za milion dolarů pro celebrity, které se tu hromadí na svých ohromných jachtách. Několik překrásných fjordových zátok zdobí zdejší smaragdové moře. Jednou z nejlepších místních pláží je Spiaggia del Principe (Princova pláž) poblíž vesnice Cala di Volpe, úžasný půlměsíc bledého písku mezi nízkými útesy. Je dlouhá 250 m, vhodná pro rodiny s dětmi i milovníky šnorchlování. Má lehátka, slunečníky i parkoviště.

Spiaggia del Principe

Spiaggia del Principe

4. Pláž Cala Gabbiani na východě

Osamocená a klidná Cala Gabbiani poblíž Dorgali je dosažitelná pouze lodí či pěšky a nejsou tam žádná zařízení pro turisty. Dlouhá procházka po ní vám ale vykouzlí úsměv na tváři. Projděte se po teplém bílém písku nebo se osvěžte v modrozelené vodě, potápějte se a relaxujte.

Cala Gabbiani

Cala Gabbiani

5. Pláž Cala Goloritzè na východě

Malá, avšak ohromující a velmi fotogenická pláž se nachází jižně od Cala Biriola v oblasti Ogliastra, 9 km severně od města Baunei. Není dostupná autem ani lodí. Pěší výlet vám zabere více než hodinu a ten zpáteční pak může trvat ještě dvakrát déle. Cala Goloritzè je nicméně skvělým příkladem toho, jak vypadá pravý sardinský ráj. Není divu, že byla v roce 1995 zapsána na seznam UNESCO. Navíc představuje jednu z nejlepších lokalit pro šnorchlování, takže si nezapomeňte vzít potápěčské brýle!

Cala Goloritzè

Cala Goloritzè

6. Pláž Cala Mariolu na východě

Tento klenot severně od Cala Goloritzè zdobí malé kulaté oblázky, hladké díky věčnému pohybu vod. Pokud se rádi potápíte, pláž Cala Mariolu je jednou z nejlepších. Díky poloze ve stínu vápencových skal tu budete rádi trávit čas i během horkého odpoledne. Bohužel v bezprostřední blízkosti nejsou žádné hotely, nějaké najdete 14 km severně odtud. Vybavení si budete muset přinést.

Cala Mariolu

Cala Mariolu

7. Spiaggia di Piscinas na jihozápadě

Jednou z nejhezčích pláží je Spiaggia di Piscinas, stuha zlatého písku mezi větrným mořem a rozlehlými dunami, rostoucími do výše až 60 m. Najdete ji v oblasti Costa Verde v provincii Carbonia-Iglesias. Nedaleko odtud je Ingurtosu, někdejší produktivní důl a dnes město duchů.

Pláž a duny Piscinas

Pláž a duny Piscinas

8. La Maddalena Spiaggia na jihu

Pláž La Maddalena, dlouhá 1200 m, leží poblíž města Capoterra v provincii Cagliari, asi 15 km jihozápadně od pláže Poetto. Je nejlepším místem pro ty, kdo se chtějí věnovat plachtění či kitesurfingu. Je ale vhodná i pro rodiny s dětmi. Má vše, co můžete potřebovat. Parkoviště se nachází přímo u ní, lehátka a slunečníky si lze pronajmout v blízké restauraci. Zapůjčit si můžete také veslařské čluny.

La Maddalena Spiaggia

La Maddalena Spiaggia

9. Spiaggia di Chia na jihu

Velkou rodinnou pláž Chia najdete v provincii Cagliari na jihu ostrova. Na své si zde přijdou milovníci windsurfingu a kitesurfingu. Z dalších místních pláží jmenujme rušnou Sa Colonia, navazující na Chia, Monte Cogoni, Porto Campana či Su Giudeu. Oblast není tak přeplněná turisty jako severní část Sardinie. Menší pláže najdete uschované v zátokách rámovaných útesy. Širší písečné pláže bývají lemované dunami. Moře je tu křišťálově průzračné.

Spiaggia di Chia

Spiaggia di Chia

10. Spiaggia di Tuerredda na jihu

Pláž Tuerredda na úpatí Capo Spartivento si místo v první desítce určitě zaslouží. Naleznete ji západně od Perda Longa a Sa Pinnetta a poblíž pláže Su Giudeu. Její přirozená krása je přímo úchvatná. Pláž ve tvaru „V“ je chráněná před větrem a má dobrý výhled na ostrov Tuerredda. V červenci a srpnu může praskat ve švech, jelikož je také vyhledávaná kvůli šnorchlování.

Pláž Tuerredda

Pláž Tuerredda

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín