Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nejkrásnější přírodní místa v České republice

Příroda České republiky

Příroda České republiky

Česká republika potěší majestátními horami, tajemnými jezery i romantickými skalními městy. Poznejte s námi nejkrásnější přírodní místa naší domoviny.

Adršpašské a Teplické skály

Adršpašsko-teplické skály

Adršpašsko-teplické skály

Adršpašské skály a Teplické skály jsou součástí Národní přírodní rezervace vyhlášené roku 1933. Najdete ji mezi obcemi Adršpach, Teplice nad Metují a vrcholem Čáp ve Východních Čechách. Adršpašské skály jsou od Teplických oddělené 7 km dlouhou Vlčí roklí. Najdete v nich skalní věže, které dosahují výšky až 90 metrů, hluboké soutěsky, jezírka i vodopád. Oblastí vede stezka pro turisty. Teplické skalní město se rozkládá podél Skalního potoka. Okružní stezka vás zavede do Supích skal a na vrchol Čáp. Adršpašské a Teplické skály jsou se svými stovkami skalních věží vyhledávaným horolezeckým terénem.

Vyberte si dovolenou v Česku

Boubínský prales

Boubínský prales

Boubínský prales

Národní přírodní rezervace Boubínský prales leží 3,5 km severovýchodně od obce Zátoň v okrese Prachatice. Byla vyhlášena už v roce 1858, jedná se tedy o třetí nejstarší přírodní rezervaci v ČR a patří k nejnavštěvovanějším místům Šumavy. Na jejím území se nacházejí stromy staré až 500 let. Zdejší chráněný bukosmrkový porost tvoří jednu z nejvýznamnějších lesnických lokalit Evropy. Projděte se po tamní naučné stezce nebo některé z turistických tras směřujících k rozhledně na vrchu Boubín. Dohlédnete odtud až k 200 km vzdáleným Alpám.

Labský důl a Pančavský vodopád

Labský důl a Pančavský vodopád

Labský důl a Pančavský vodopád

Cesta ledovcovým údolím Labský důl v národním parku Krkonoše náleží k největším atrakcím české části Krkonoš. Do dolu padá kaskádovitý Pančavský vodopád, nejvyšší vodopád České republiky. Na nedaleké vyhlídce se můžete kochat panoramaty. Omezený výhled na vodopád vám poskytne Ambrožova vyhlídka. Celý ho pak můžete obdivovat z modré turistické značky, která vede právě přes Labský důl.

Památky UNESCO v České republice

Čtěte také:

Památky UNESCO v České republice

Prachovské skály

Prachovské skály

Prachovské skály

Nejslavnější skalní město Čech přitahuje turisty i horolezce. Skalní uskupení rozmanitých pískovcových útvarů a přírodní rezervace se rozkládá zhruba 5–7 km severozápadně od Jičína. Císařská chodba či Vyhlídky Míru a Českého ráje jsou opravdu ohromující. Celá oblast je dobře přístupná autem, autobusem i pěšky (7 km od Jičína po značených cestách). Uprostřed skalní oblasti se nachází přírodní koupaliště Pelíšek. Zajímavá je také zřícenina malého skalního hradu Pařez v severozápadní části Prachovských skal, chráněná kulturní památka.

Poznejte s námi krásy naší vlasti

Pravčická brána

Pravčická brána

Pravčická brána

K největším a nejznámějším přírodním zajímavostem Česka patří bezesporu pískovcová Pravčická brána, jedna z nejvyšších skalních přírodních bran v Evropě. Můžete se na ni zajít podívat do národního parku České Švýcarsko. Na její vrchol se sice nedostanete, ale velký zážitek vám přinese už to, když si ji budete moci prohlédnout z okolních vyhlídek. Jedna je přímo na úpatí Pravčické brány. Na výběr máte dvě přístupové trasy: Kratší a strmější stezka začíná v obci Hřensko. Druhou možností je cca 6 km dlouhá trasa začínající na Mezní Louce a vedoucí lesem po Gabrielině stezce.

Moravské Toskánsko vám učaruje!

Čtěte také:

Moravské Toskánsko vám učaruje!

Propast Macocha

Propast Macocha

Propast Macocha

Nejznámější česká propast Macocha v Moravském krasu představuje největší krasový systém u nás. Hloubka suché části činí přibližně 138 m. Propast si můžete prohlédnout ze dvou vyhlídkových můstků nebo případně během prohlídky Punkevních jeskyní. Během té proniknete až na samé dno propasti, kde najdete také Horní a Dolní macošské jezírko. To druhé se schovává pod skalním převisem a dodnes se nepodařilo dosáhnout jeho dna.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín