Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Památky UNESCO v České republice

Pamatky UNESCO v České republice

Pamatky UNESCO v České republice Shutterstock

Na Seznamu světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO figuruje dvanáct zajímavých míst a památek z České republiky. Znáte je všechny? A už jste je navštívili? 

1. Historické centrum Prahy

Karlův most, Praha

Karlův most, Praha Shutterstock

Praha již od středověku platila za jedno z předních kulturních center křesťanské Evropy. Je spojena s prominentními jmény v oblasti umění, vědy i politiky, jako jsou Karel IV., Jan Hus, Johannes Kepler, Wolfgang Amadeus Mozart, Albert Einstein ad. Historické jádro zahrnuje Pražský hrad, Hradčany, Malou Stranu, Karlův most, Staré Město s Josefovem, Nové Město, Vyšehrad a další památky. Všechny společně náleží k historicky i umělecky nejvýznamnějším v Evropě.

Vyberte si dovolenou v Česku

2. Historické centrum Českého Krumlova

Český Krumlov

Český Krumlov

Město v Jihočeském kraji bylo postaveno na břehu Vltavy kolem hradu a zámku ze 13. století s gotickými, renesančními a barokními prvky. Je to skvělý příklad malého středoevropského středověkého města, jehož architektonické dědictví zůstává nedočtené díky poklidnému vývoji v průběhu více než pěti set let.

Český Krumlov - krásný zámek i historické centrum

Čtěte také:

Český Krumlov - krásný zámek i historické centrum

3. Historické centrum Telče

Telč

Telč

Město Telč se nachází 25 km jihozápadně od Jihlavy, v kraji Vysočina. Historické centrum má trojúhelníkové tržní náměstí obklopené renesančními a barokními měšťanskými domy, jejichž původ je ovšem středověký. Původně byly ze dřeva, ale po požáru na konci 14. století byly přestavěny na kamenné. Město následně obklopily zdi. Gotický hrad byl v 15. století rovněž přestavěn.

4. Poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené Hoře

Poutní kostel sv. Jana Nepomuckého

Poutní kostel sv. Jana Nepomuckého

Poutní kostel byl postaven na počest sv. Jana Nepomuckého v letech 1719 až 1727 nedaleko Žďáru nad Sázavou. Objekt se skládá z centrálního kostela obklopeného kruhovým klášterem. Je to jedno z děl významného českého architekta italského původu, Jana Blažeje Santiniho-Aichela. Jeho originální styl, jímž se proslavil, spadá mezi novogotický a barokní, a bývá proto označován jako barokní gotika.

Poznejte s námi krásy naší vlasti

5. Historické centrum Kutné Hory, Chrám sv. Barbory, Katedrála Nanebevzetí Panny Marie v Sedlci

Kutná Hora

Kutná Hora

Ve 14. století se Kutná Hora stala královským městem s památkami symbolizujícími její význam a prosperitu. K vidění je tu nejen stříbrný důl a rozsáhlá kostnice, ale i dvě obzvláště důležité pamětihodnosti, Chrám sv. Barbory a Katedrála Nanebevzetí Panny Marie. Tato mistrovská díla jsou součástí zachovalé středověké městské struktury a rozhodně vás ohromí.

Malý průvodce Kutnou Horou

Čtěte také:

Malý průvodce Kutnou Horou

6. Lednicko-valtický areál

Zámek Lednice

Zámek Lednice

Krajinný celek v okrese Břeclav je pokládán za nejrozsáhlejší komponovanou krajinu v Evropě, ne-li na světě. Je dílem rodu Lichtenštejnů, vládnoucího během 17. až 20. století. Lichtenštejnové si vzali za vzor barokní architekturu a upravili renesanční zámky Lednice a Valtice. Celou oblast přetvořili v duchu anglických romantických principů krajinné architektury do podoby krásného přírodního parku.

7. Zahrady a zámek v Kroměříži

Květná zahrada v Kroměříži

Květná zahrada v Kroměříži

Zahrady a zámek v Kroměříži jsou pozoruhodně zachovalým příkladem evropské barokní knížecí rezidence a rekreačních zahrad s větším parkem, jenž odráží romantismus 19. století. Soubor tvořený Arcibiskupským zámkem, sousední Podzámeckou zahradou a nedalekou Květnou zahradou byste našli v historickém centru města ve Zlínském kraji. Monumentální barokní zámek má bohatě zdobené interiéry a obsahuje cenné umělecké sbírky.

Zájezdy v České republice

8. Vesnická rezervace Holašovice

Vesnická rezervace Holašovice

Vesnická rezervace Holašovice

Originální lidové stavby v historické vesnici Holašovice pocházejí z 18. a 19. století a byly postaveny ve stylu známém jakožto „jihočeské lidové baroko“. Zachovávají půdorys, jehož původ najdeme až ve středověku. Obec leží v Jihočeském kraji, asi 17 km západně od Českých Budějovic a 24 km severně od Českého Krumlova.

9. Zámek Litomyšl

Zámek Litomyšl

Zámek Litomyšl

Styl arkádového zámku vyvinuli v Itálii a následně upravili v českých zemích. Ve druhé polovině 16. století nechal zámek Litomyšl postavit Vratislav Nádherný z Pernštejna jako dar pro Marii Manrique de Lara. Jedním z pokladů zámku je divadlo z roku 1797.

Moravské Toskánsko vám učaruje!

Čtěte také:

Moravské Toskánsko vám učaruje!

10. Sloup Nejsvětější Trojice v Olomouci

Sloup Nejsvětější Trojice v Olomouci

Sloup Nejsvětější Trojice v Olomouci

Pamětní sloup, postavený počátkem 18. století díky Václavu Renderovi v regionálním stylu známém coby „olomoucké baroko“, je vysoký 35 m a zdobený jemnými náboženskými sochami významného moravského umělce Ondřeje Zahnera. Stojí uprostřed historického centra Olomouce. Má vysokou symbolickou hodnotu. Představuje náboženskou oddanost a pocit hrdosti místních obyvatel.

11. Vila Tugendhat v Brně

Vila Tugendhat v Brně

Vila Tugendhat v Brně

Vilu Tugendhat navrhl přední německý architekt Ludwig Mies van der Rohe na zakázku Grety a Fritze Tugendhatových, členů bohatých průmyslových rodin z Brna, v letech 1929 až 1930. Vila je průkopnickou prací moderní rezidenční architektury 20. století. Její zvláštní hodnota spočívá v použití inovativních prostorových a estetických konceptů, usilujících o uspokojení nových životních potřeb prostřednictvím moderní průmyslové výroby.

Nejkrásnější přírodní místa v České republice

Čtěte také:

Nejkrásnější přírodní místa v České republice

12. Židovská čtvrť, židovský hřbitov a křesťanská bazilika sv. Prokopa v Třebíči

Bazilika sv. Prokopa v Třebíči

Bazilika sv. Prokopa v Třebíči

Pěší stezka propojuje tři historické památky a připomíná staletí dlouhé soužití křesťanské a židovské komunity. Bazilika sv. Prokopa byla vybudována coby součást benediktinského kláštera v románském stylu s prvky gotiky a řadí se ke klenotům evropského stavitelství. Nachází se v těsné blízkosti třebíčského zámku a muzea vysočiny. V zadní části se rozprostírá benediktínská bylinková zahrádka. Židovský hřbitov je jedním z největších a nejlépe zachovaných ve střední Evropě. Židovská čtvrť pak připomíná bohatou historii místní židovské obce.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín