Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Moravské Toskánsko vám učaruje!

Krajina kolem jihomoravského Kyjova

Krajina kolem jihomoravského Kyjova

Působivou zvlněnou krajinu, jakou spatříte kolem jihomoravského Kyjova, nenajdete nikde jinde v České republice. Vybojovala si dokonce čestnou pozici mezi padesáti nejkrásnějšími místy na Zemi podle časopisu Condé Nast Traveller. Název malebné oblasti, tvořené hnědými i zelenými poli a zdobené osamělými kapličkami, je odvozen od proslulého kraje ve střední Itálii, protože ho svou dechberoucí atmosférou připomíná.

Udělejte si výlet do okolí Šardic, prozkoumejte Mistřín a Stavěšice. Navštivte Karlín, Strážovice či Žeravice. Zavítejte i na zámek do Milotic nebo se pokochejte krásou Kroměříže.

Moravské Toskánsko na kole

Vydejte se do přírody i za památkami na kole! Pokud máte rádi dobré víno, budete ještě spokojenější, až vyzkoušíte některou z oblíbených cyklotras. V jednom dni můžete například stihnout Mutěnické Búdy, Šidleny, vinařské obce Hovorany a Dubňany i zmíněné Šardice.

Vyberte si dovolenou v Česku

Z Kyjova vedou hned tři cyklostezky. První je dlouhá pouhý 1 km a míří z jižního okraje města do sousedních Skoronic. Druhá, Cyklostezka Mutěnka, je obousměrná a vede po bývalé železnici do Mutěnic přes Svatobořice-Mistřín a Dubňany. Je nenáročná a měří asi 13 km. Třetí cyklostezka se táhne přes 2 km podél železniční trati spojující Nětčice a Bohuslavice. V budoucnu by její výstavba měla pokračovat a propojit Kyjov s Chřiby a lesními cestami ve Ždánickém lese.

Moravské Toskánsko na kole

Moravské Toskánsko na kole

Zdatnějším a zkušenějším cyklistům je určena například právě cyklostezka představující přírodní krásy Chřibů, která slibuje náročná stoupání, úzké cestičky mezi stromy a napínavé sjezdy. V Moravském Toskánsku si tedy přijde na své každý cyklista, ať už je v srdci spíše dobrodruhem nebo degustátorem vín.

Památky UNESCO v České republice

Čtěte také:

Památky UNESCO v České republice

Kyjov, brána do pohádky

Radnice Kyjov

Radnice Kyjov Shutterstock

Kyjov leží 18 km severně od Hodonína, jižně od pohoří Chřiby, které vás okouzlí bukovými lesy, úchvatnými vyhlídkami i zajímavými skalními útvary. Ale zdržme se na okamžik ve městě, jež má také rozhodně co nabídnout.

Poznejte s námi krásy naší vlasti

Protéká jím říčka Kyjovka a jeho nejbližší okolí tvoří pahorkatiny s poli, sady a vinicemi. Historické jádro s měšťanskými domy a budovou římskokatolické fary je chráněnou památkovou zónou. Dominantu města tvoří radnice zdobená psaníčkovým sgrafitem. Renesanční zámek, v němž sídlí Vlastivědné muzeum, rovněž stojí za pozornost. Kyjov je centrem folkloru, tradiční lidové kroje, písničky a obřady tu přetrvávají dodnes. Milovníky přírody potěší městský park s pomníkem spisovatele Svatopluka Čecha. Nadšené sportovce zase uspokojí stadion, koupaliště, sokolovna, tenisové kurty, kuželna či basketbalová hala.

Zámecká bažantnice 

Zámek Milotice

Zámek Milotice

Obec Milotice leží jen 6 km jižně od Kyjova, tak proč si neudělat krátkou zastávku i tam? Má dlouhou historickou minulost, kterou připomíná především půvabný barokní zámek s parkem a bažantnicí. Střed vesnice krášlí barokní kostel Všech svatých, k němuž náleží fara z počátku 18. století.

Nejkrásnější přírodní místa v České republice

Čtěte také:

Nejkrásnější přírodní místa v České republice

Ráj fotografů

Kaplička Svaté Barborky

Kaplička Svaté Barborky

Krajina proslula především díky nadaným fotografům, jejichž snímky zaplavily sociální sítě a fotografické servery. Na jižní Moravu už jezdí fotit vedle Poláků a Rusů také Japonci či Američané. K fotografům, kteří umějí zachytit zdejší jedinečné kouzlo nejlépe, se řadí i místní rodák Radek Severa, dále Marek Svoboda, Emil Čelustka či Polák Marcin Sobas. A jaká konkrétní místa jsou pro focení nejvhodnější? Bezpochyby kaplička Svaté Barborky, trojice Stražovických mirabelek, Karlínské vlnky či Šardické biopásy. Ať už se rozhodnete pro cokoli, odnesete si odtud nejen hezkou fotografii, ale i příjemnou vzpomínku.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín