Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nejkrásnější zámky Evropy

Evropa je plná krás a mezi její největší poklady lze určitě započítat spoustu vznešených zámků. Mnohé známe z našich oblíbených filmů, řadu z nich máme dokonce na dosah! S jinými se prostřednictvím tohoto článku možná teprve seznámíme, ale všechny jsou něčím výjimečné a zasluhují náš obdiv. Který je podle vás ten nejkrásnější?

1. Palácový komplex Belvedere (Vídeň, Rakousko)

Belvedere je palácový komplex ve Vídni, původně postavený jako letní sídlo pro prince Evžena Savojského. Sestává ze dvou barokních paláců, Horního a Dolního Belvederu, z oranžerie a konírny. Součástí areálu je též muzeum a rozsáhlá zahrada s barokními sochami, velkým bazénem a kaskádovitou fontánou. Krása zahrady vynikne především v létě za slunečních dnů, kdy může procházka mezi zastřiženými stromky a umně vysázenými květinami připomínat romantický výlet do Versailles. Vstupenka pro dospělého do budovy Horního Belvederu stojí 15 €, vstup do Dolního Belvederu je o dvě eura levnější. Podrobnější informace o vstupném a otevírací době naleznete na oficiálních stránkách Belvederu.

Belvedere, Vídeň, Rakousko

Belvedere, Vídeň, Rakousko

2. Zámek Bojnice (Slovensko)

Bojnice, Slovensko

Bojnice, Slovensko

Zámek v Bojnicích patří na Slovensku k nejstarším a nejvýznamnějším. Nám bude povědomý zřejmě hlavně díky tomu, že se zde natáčely některé scény pro populární hudební pohádku Šíleně smutná princezna. Dospělý návštěvník si může dopřát kompletní prohlídku zámku za 8 €, cena pro důchodce činí 7 € a pro studenty dokonce pouze 5 €. Děti do šesti let platí 1 €, od šesti do patnácti let pak 3,50 €. Zámek pořádá i noční prohlídky, dospělí zájemci se mohou zúčastnit za 8 €, děti za 6 €. K zámku přináleží také jeskyně, kterou lze ovšem z prohlídky vynechat.

Vyrazte na Slovensko!

3. Palác Caserta (Itálie)

Reggia di Caserta, Itálie

Reggia di Caserta, Itálie

Barokní palác Reggia di Caserta se nachází přibližně 40 km na sever od Neapole a patří k nejrozsáhlejším evropským zámkům. Tento úchvatný palác s dlouhým a působivým parkem byl roku 1997 spolu s akvaduktem Vanvitelli a městečkem San Leucio přidán mezi kulturní památky světového dědictví UNESCO. Impozantní sloupoví paláce zajišťuje ideální propojení s parkem a s vodopádem na protějším konci. Nízká kruhová La Fontana Margherita je první fontána, která se vyskytuje podél cesty parkem od zámku k vodopádu. Plné vstupenky do paláce, parku a anglické zahrady stojí 12 €, přístup do historických prostor bez zahrady lze zakoupit za 9 €. V úterý bývá zavřeno.

4. Zámek Howard (Anglie)

Howard, Anglie

Howard, Anglie

Zámek Howard je nádherný historický dům na severu Anglie, pocházející z 18. století. Okázalá yorkshirská rezidence se může pochlubit světoznámými uměleckými díly a úžasnou architekturou. Byla navržena sirem Johnem Vanbrughem a postavena s pomocí Nikolaje Hawksmoora. K zámeckým pozemkům patří jezera, fontány, chrámy a lesy, jakož i obezděné zahrady a hřiště pro děti. To vše činí zámek Howard ideálním místem pro rodiny, ale i pro návštěvníky, kteří si chtějí po dlouhé vycházce odpočinout v některé z místních kaváren. Zahrady bývají přístupné od 10 hodin, dům se návštěvníkům otevírá v 10:30. Vstup do domu a zahrad přitom stojí dospělého zájemce 18,95 £. Děti od čtyř do šestnácti let platí 9,95 £.

5. Zámek Neuschwanstein (Německo)

Neuschwanstein, Německo

Neuschwanstein, Německo

Sedm týdnů po smrti krále Ludvíka II. roku 1886 byl překrásný bavorský zámek Neuschwanstein otevřen veřejnosti. Plachý král ho nechal postavit jako své soukromé útočiště před rušným veřejným životem. Ironií je, že dnes zámek navštěvuje obrovské množství lidí. Jedná se totiž o skutečný skvost, jeden z nejpopulárnějších zámků Evropy. Každý rok navštíví tuto pohádkovou stavbu 1,4 milionu turistů. V létě proudí místnostmi, které byly původně určené jedinému obyvateli, kolem šesti tisíc návštěvníků. Klasická vstupenka stojí 13 €, snížená 12 €. Děti a mládež do 18 let mají vstup zdarma.

Objevujte zámky a mnoho dalšího v Německu!

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín