Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nejzajímavější města na smaragdovém ostrově Sardinie

Alghero, Sardínie

Alghero, Sardínie

Sardinie je druhý největší ostrov ve Středozemním moři (po Sicílii a před Kyprem) a autonomní oblast Itálie. Nachází se v západní části moře, jižně od Korsiky. Oficiální název kraje zní Autonomní region Sardinie a jeho hlavním i největším městem je Cagliari. Sardinie, přezdívaná smaragdový ostrov, má tři národní parky a je domovem široké škály vzácných nebo méně obvyklých zvířat, jako je např. tuleň středomořský, sardinská divoká kočka či sardinská liška. Sardinie nabízí rovněž řadu krásných a historických měst. S těmi nejzajímavějšími vás nyní seznámíme.

Alghero

Alghero si dodnes zachovalo tradice a jazyk Katalánska Jeho počátky se táhnou hluboko do minulosti, o čemž svědčí pozůstatky nuragických pevností Palmavera a Sant'Imbenia. K dalším významným památkám patří prehistorické skalní hrobky (Domus de Janas) Santu Pedru a Anghelu Ruju. Chráněná mořská oblast Capo Caccia – Isola Piana na úpatí útesu přináší jedinečný výhled na moře. Velkolepá krápníková jeskyně Grotta di Nettuno na vás zapůsobí úžasnými stalaktity a stalagmity.

Cesta ke Grotta di Nettuno, Alghero

Cesta ke Grotta di Nettuno, Alghero
 

Cagliari

Cagliari je nejdůležitějším městem Sardinie. Jeho duši tvoří tisíciletá historie, kultura, příroda, cestovní ruch a noční život, čili atraktivní mix, který fascinuje návštěvníky. Ti bývají okouzleni také výhledem na staré město (Castello), hradby a římské pozůstatky i na sardinské moře. Nejdůležitější zelenou plochou města je klidná botanická zahrada „Orto Botanico“, v níž jsou zachovány nejvzácnější exempláře středomořské a tropické vegetace. Cagliari je postaveno na sedmi kopcích, z nichž si můžete vychutnat pohled na nádhernou přírodu.

Cagliari, Sardinie

Cagliari, Sardinie

Carbonia

Město Carbonia oficiálně vzniklo roku 1938. Bylo postaveno v průběhu pouhých dvou let. V současnosti sdílí s městem Iglesias roli hlavního města provincie Carbonia-Iglesias. V centru najdeme prostornou Piazza Roma, kolem níž stojí mj. kostel S. Ponziano, jehož zvonice je replikou té v italském městě Aquileia. Na kopci jen pár km od Carbonie se nachází významné archeologické naleziště Monte Sirai, odkud si lze vychutnat rozsáhlý výhled na celý záliv Palmas.

Piazza Roma, Carbonia

Piazza Roma, Carbonia trolvag

Iglesias

V jihozápadním koutku Sardinie stojí historické město Iglesias, bohaté na kulturní památky i přírodní krásy v okolí. Španělský výraz „iglesias“ znamená „kostely“, což není náhoda. Z různých kostelů, které si rozhodně zaslouží návštěvu, jmenujme např. katedrálu Santa Chiara, jejíž historie sahá až do 8. století. Dále zmiňme kostely Madonna delle Grazie a San Francesco. Iglesias je městem rozmanitých staletých tradic, kde se koná řada zajímavých slavností, kupříkladu historický středověký průvod pořádaný v polovině srpna. Hudebníci a talentovaní umělci vás ohromí vystoupením v typických středověkých kostýmech!

Tradiční historické oblečení, Iglesias

Tradiční historické oblečení, Iglesias Gianni Careddu

Olbia

Olbia je městem historie a kultury, zábavy, módy i nakupování. Překypuje památkami, muzei a archeologickými nalezišti. Navštivte třeba Hrobku obrů Su Monte 'è S'Abe nebo hrad Pedres. Okouzlí vás i Basilica di San Simplicio a monumentální kostely, postavené v 18. století. Záviděníhodné jsou i zdejší krásné pláže. Živější turisté ocení místní diskotéky. Okolí Olbie poskytuje řadu možností pro výlety autem i pěšky.

Hrobka obrů Su Monte 'è S'Abe

Hrobka obrů Su Monte 'è S'Abe Olbia Turismo
 

Sassari

Sassari je hlavní město stejnojmenné provincie v severozápadním rohu Sardinie. Z hlediska počtu obyvatel je druhým největším městem ostrova. Je také jedním z jeho nejstarších měst a má bohatou sbírku umění. K nejvýznamnějším památkám patří Archeologické naleziště Monte d'Accoddi, jedinečný prehistorický monument připomínající pyramidu. Jediné přírodní jezero Sardinie, Baratz, patří právě k Sassari. Region se samozřejmě skládá také z četných pláží, skalnatých i písečných.

Sassari

Sassari

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín