Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nejzajímavější UNESCO památky v Evropě

Svět je plný jedinečných kulturních i přírodních památek, o které je třeba pečovat. Ať už se jedná o budovy, hory, národní parky nebo i celá města, jsou vždy něčím unikátní. To je důvod, proč byly Organizací OSN pro vzdělání, vědu a kulturu (UNESCO) zařazeny na tzv. „seznam světového dědictví“.

Seznam světového dědictví UNESCO v Evropě zahrnuje nejznámější, ale i méně známé, přírodní a kulturní lokality nejen na území Evropy, nýbrž i Turecka a Izraele. Ta nejslavnější a nejnavštěvovanější místa si nyní krátce připomeneme.

Benátky (Itálie)

Rej masek, hra na housle a gondoliéři v černobílých tričkách. Ano, řeč je samozřejmě o Benátkách, nejromantičtějším městě na vodě, které je samo o sobě architektonickým skvostem. Benátská laguna má jednu z nejvyšších koncentrací mistrovských děl na světě, od katedrály Torcello až po kostel Santa Maria della Salute.

Benátky, Itálie

Benátky, Itálie

Díla Antonia Gaudího (Španělsko)

Sedm budov postavených Antonim Gaudím se nachází v Barceloně nebo její blízkosti a svědčí o velkém tvůrčím přínosu tohoto architekta k rozvoji stavební technologie na konci 19. a počátku 20. století. Sedm jedinečných děl tvoří: rozlehlý Park Güell; Palác rodiny Güellů; Casa Milà neboli La Pedrera; Casa Vicens; Casa Batlló; Krypta v Colònia Güell a zřejmě nejznámější – chrám La Sagrada Familia.

Park Güell, Španělsko

Park Güell, Španělsko

Historické centrum města Bruggy (Belgie)

Bruggy si i dnes zachovávají svou historickou atmosféru. Původní gotické stavby jsou stále součástí jejich identity. Jako jedno z obchodních a kulturních měst Evropy měly Bruggy vliv na různé části světa, jsou např. úzce spjaty se školou vlámské primitivní malby. A mnohé z nás jistě potěší, že tu lze zakoupit skvělé ovocné pivo.

Bruggy, Belgie

Bruggy, Belgie

Historické centrum města Salzburg (Rakousko)

Město se stalo proslulým mj. díky práci italských architektů Vincenza Scamozziho a Santiniho Solariho, jimž Salzburg vděčí za svou barokní podobu. Nejslavnější osobností města je samozřejmě geniální hudební skladatel Wolfgang Amadeus Mozart, jehož dům zde můžete navštívit. Nezapomeňte potěšit chuťové buňky čokoládovými bonbony, známými jako Mozartovy koule.

Salzburg, Rakousko

Salzburg, Rakousko

Kláštery Meteora (Řecko)

Na kláštery Meteora, stojící na vrcholcích tajemných skal, bývá za slunečného počasí překrásný výhled, ale zkuste sem zavítat, když prší a padne mlha. Již tak záhadné budovy se ponoří do neproniknutelného šedivého oblaku a při cestě na vrchol vás opláchne nejeden vodopád, který by se tu jinak nevyskytoval. Kláštery jsou významné především freskami ze 16. století.

Kláštery Meteora, Řecko

Kláštery Meteora, Řecko

Národní park Plitvická jezera (Chorvatsko)

Fanoušci legendárních filmů o Vinnetouovi se při procházce kolem Plitvických jezer nejspíš nostalgicky zasní, neboť právě zde se natáčely scény z Pokladu na Stříbrném jezeře. Nicméně i pro turisty nedotčené příběhy Karla Maye bude plavba po azurových jezerních plochách a pěší výlet kolem vodopádů nezapomenutelným zážitkem.

Plitvická jezera, Chorvatsko

Plitvická jezera, Chorvatsko

Tower v Londýně (Anglie)

Bývalé vězení, nyní sídlo britských korunovačních klenotů. Jedna z nejoblíbenějších turistických atrakcí starého Londýna a jeho věčný symbol, to je Tower, impozantní pevnost s bohatou historií a opředená řadou legend. Byla postavena kolem Bílé tvrzi (White Tower), kterou na Temži nechal vybudovat Vilém Dobyvatel k ochraně Londýna a prosazování své moci.

Tower v Londýně, Anglie

Tower v Londýně, Anglie

Zámek Kronborg (Dánsko)

Královský hrad Kronborg v přístavním městě Helsingør má pro Dány nesmírnou symbolickou hodnotu. Hrál klíčovou roli v dějinách severní Evropy v 16. a 17. století. Roku 1574 započala jeho rekonstrukce a stal se z něj renesanční zámek. Proslavil se jako Elsinore, dějiště Shakespearova Hamleta. Název bývá v českých překladech přepisován též jako Elsinor.

Zámek Kronborg, Dánsko

Zámek Kronborg, Dánsko

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Přáli byste si navštívit tuto lokalitu? Stačí si vybrat.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín