Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nepřeje vám ve Vídni počasí? Navštivte známá i méně známá muzea!

Naturhistorisches Museum

Naturhistorisches Museum

Hlavní město Rakouska dokáže turisty nadchnout v každém ročním období. V létě zavítáte s dětmi do Prateru nebo zoologické zahrady. V zimě se zase rádi necháte očarovat krásnými vánočními trhy, případně si zabruslíte na kluzišti přímo před radnicí. Co se tu dá ale podnikat na podzim, když je příliš velká zima a nehezké počasí na to, aby se člověk toulal po zoo či mezi ulicemi? Milovníci kultury vezmou útokem 129 zdejších muzeí a galerií. Noc muzeí, konající se každý rok začátkem října, k tomu vyloženě vybízí. Během této náročné noci bývají muzea od šesté hodiny večerní do jedné hodiny ranní následujícího dne doslova zahlcena návštěvníky, především ta v centru města. Nejznámější z nich, jako je Kunsthistorisches Museum, Naturhistorisches Museum nebo třeba galerie Albertina, praskají ve švech a stojí se na ně dlouhatánské fronty.

Proč ale nenavštívit i jiná, stejně krásná a působivá muzea? A proč se vlastně omezovat jen na noc muzeí, když většinu z nich můžete navštívit kdykoliv? Pravda, jindy během roku už to není tak cenově výhodné, ale povězme si upřímně, kdo z nás stihne za jednu noc oběhnout více než tři muzea?

Muzeum vojenské historie ve Vídni (Heeresgeschichtliches Museum)

Za sebe mohu vřele doporučit návštěvu Muzea vojenské historie, úchvatného zvenčí i zevnitř. Majestátní budovu obklopují letadla, tanky a historické vozy. Uvnitř se nachází několik ohromujících prohlídkových sálů, seznamujících návštěvníky s jednotlivými historickými epochami. Muzeum pro své hosty připravilo užitečné letáčky s informacemi v různých jazycích, včetně českého.

Muzeum vojenské historie ve Vídni

Muzeum vojenské historie ve Vídni

Prohlédněte si Síň Radeckého, jež představuje období od biedermeieru až po válku roku 1866. K vystaveným předmětům patří busty polních maršálů Alfreda Windischgrätze a Josefa Václava, hraběte Radeckého. Je tu rovněž Síň revolucí, zaměřená na roky 1789 až 1849. Následuje místnost, kterou návštěvník prochází ve směru hodinových ručiček a má před očima chronologický průběh nejvýznamnějších událostí 18. století. Jeden z úseků této místnosti je věnován vládě Marie Terezie. Obzvláště zajímavá je Síň námořnictva, rozdělená do tří úseků, jejichž hlavními tématy jsou dějiny rakouského námořnictva, vývoj rakouského dunajského loďstva a rakousko-uherská expedice do Arktidy z let 1872–1874. Své místo v muzeu má samozřejmě i sál věnovaný první světové válce.

Muzeum vojenské historie

Muzeum vojenské historie © Simona Michálková

Muzeum Ernsta Fuchse ve Vídni (Ernst Fuchs Museum)

Vilu Otty Wagnera zachránil kreslíř, malíř, sochař a architekt Ernst Fuchs. V současnosti je tento skvostný palác dost možná nejkrásnější budovou ve Vídni. Zdejší muzeum má otevřeno od úterý do neděle v čase 10:00 až 16:00. Kromě toho, že se tu můžete seznámit s osobností Ernsta Fuchse, si můžete také prohlédnout jeho četná díla, neobyčejné sochy (z nichž většina má obnažená pozadí či poprsí) a obrazy, projít si jednotlivé pokoje jeho domu a žasnout nad podivuhodným, pestrým nábytkem.

Muzeum Ernsta Fuchse

Muzeum Ernsta Fuchse © Simona Michálková

Vídeňské Muzeum čokolády (SchokoMuseum)

Sladkou tečkou na závěr vašeho výletu by mohla být návštěva muzea čokolády. Rod Heindlů, zabývající se už léta výrobou a prodejem čokoládových pochoutek, pro vás připravil dokument v místním kině, který vás provede cestou od kakaových bobů až k bonboniérám na pultech obchůdků. Z čokoládových fontán tu dobroty tečou doslova proudem a některé z nich můžete i ochutnat. Nezapomíná se však ani na jiné pochutiny, třeba ovocné želé. Otevřeno je tu od pondělí do soboty v čase 9:00 až 16:00. Vstupné činí 6 € na osobu, děti do pěti let mají vstup zdarma.

Muzeum čokolády

Muzeum čokolády © Simona Michálková

Jak jinak si užít podzimní Vídeň?

Že už máte muzeí dost? A co třeba nákupy? Doporučuji nákupní centrum G3, v němž naleznete obchody, které máme i u nás (C&A, New Yorker, CCC, Desigual atd.), ale také spoustu jiných, zejména s potravinami. Nakupte výhodně to, co v Česku nenajdete, třeba různé sladkosti nebo výborné pečivo v prodejnách Merkur či Hofer.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín