Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Netradiční dovolená v netradičním světě: Utečte s dětmi za horizont všedních dní

Utečte za hranice všedních dní

Utečte za hranice všedních dní Shutterstock

Máte doma dítka školou povinná? Zkuste jejich studijní úsilí i vaše pedagogické snahy odměnit dovolenu. A protože i letošní školní rok je ve všech směrech netradiční, měl by i cíl vašeho výletu mít punc jedinečnosti. 

Spojené arabské emiráty

Dubaj v západu slunce

Dubaj v západu slunce Shutterstock

Široké písčité pláže, všudypřítomný luxus, exkluzivní nákupní centra, silueta ikonického hotelu Burj al Arab a průzračně čisté vody Perského zálivu. Ani poctivé studování turistických průvodců vás pravděpodobně nedokáže připravit na kulturní šok, který zažijete při první návštěvě Dubaje. Město zrozené z pouště je synonymem luxusu a jako v bavlnce se budete cítit i v pohodlí zdejších resortů.

Odtud děti nedostanete aneb nejlepší hotely s aquaparky

Čtěte také:

Odtud děti nedostanete aneb nejlepší hotely s aquaparky

V emirátu Ras Al Khaimah pocítíte závan orientu. Spíše než na zápisy do Guinessovy knihy rekordů tu dbají na autentickou atmosféru. Kraj dávných lovců perel kouzlí načervenalým pískem, překvapivě rozmanitou pouštní krajinou, poklidnými plážemi, bohatým podmořským životem i vynikající gastronomií. Malým dobrodruhům učaruje možnost kempování v poušti, pozorování divokých velbloudů i nekonečné vodní radovánky v moderním aqua parku Ice Land.

Objevujte s námi emiráty  

Kanárské ostrovy

Pico del Teide, Tenerife

Pico del Teide, Tenerife Shutterstock

Jarní prázdniny si užijete stylově na ostrově Tenerife, přezdívaném ostrov věčného jara. Z pohodlí hotelové restaurace můžete naplánovat výlet k nejvyšší hoře Španělska. Pico de Teide je s nadmořskou výškou 3 718 také třetí největší sopkou světa. Její okolí je možné obdivovat na některé z 21 turistických stezek, z nichž některé jsou přímo určeny rodinám s dětmi. Unikátní drsná sopečná krajina s dramatickými lávovými útvary je zapsána na seznamu světového dědictví UNESCO.

7x báječná dovolená: Žhavé destinace pro léto 2021

Čtěte také:

7x báječná dovolená: Žhavé destinace pro léto 2021

O úspěších slavných španělských mořeplavců si můžete popovídat v přístavu kosmopolitní metropole Santa Cruz de Tenerife.  Obdivuhodné jsou i zdejší historické památky. Milovníci přírody uvítají návštěvu rozlehlé zoologické a botanické zahrady, kde jsou k vidění květinové záhony, vzrostlé palmy, exotická zvířata i vystoupení s cvičenými kosatkami. Dostatek zábavy, pláže se zlatavým pískem a pozvolným vstupem do moře, střediska vodních sportů i živé plážové promenády si užijete i ve vyhlášených turistických letoviscích.

Vyrazte s dětmi na Kanáry   

Keňa

Sloni a Kilimandžáro v Keni

Sloni a Kilimandžáro v Keni Shutterstock

Keňa je pravděpodobně jediným místem, kde váš přísný rodičovský zrak potěší přítomnost velké pětky. Pozorovat slony, lvy, nosorožce, buvoly či levharty v jejich přirozeném prostředí, bez mříží či plexiskla, je zážitkem na celý život. Na safari to však v Keni teprve začíná. Další dobrodružství čeká pod průzračně čistou hladinou Indického oceánu. Z prohřáté vody, hemžící se pestrobarevnými rybkami, vás vyžene snad jen hlad nebo neodolatelná touha zabořit nohy do sněhově bílého korálového písku. Kdyby se vám na rozpálených plážích přeci jen zastesklo po sněhových radovánkách, můžete se vypravit na výpravu k vrcholu Mount Kenya, kde vás čeká sníh i led.

Vydejte se na safari do Keni   

Madeira

Tradiční venkovský domek na Madeiře

Tradiční venkovský domek na Madeiře Shutterstock

Mohlo by se zdát, že madeirské souostroví není ideálním cílem rodinné dovolené. Nenajdete tu obří hotelové resorty ani široké písčité pláže. Madeira má však něco, co byste v tradičních plážových destinacích hledali marně – záplavu pestrobarevných květin, dobrodružné turistické stezky, množství dětských hřišť i barevné domečky, jako vystřižené z pohádkové knížky. Čerstvý vzduch vonícím květinami a oceánem, všudypřítomná šťavnatá zeleň a zásoba medových koláčků Bolo do mel. Tak málo stačí k tomu abyste si Madeiru zamilovali jednou provždy. Kdyby se vám tu přeci jen zastesklo po obvyklých dovolenkových kratochvílích, pak si můžete zajet na tmavou písčitou pláž Prainha, navštívit tradiční trh Mercado dos Lavradores v hlavním městě Funchal nebo se nechat okouzlit bohatstvím místní fauny v botanické zahradě Monte Palace Garden, k jejíž bráně se můžete nechat vyvézt lanovkou.

Zamilujte si Madeiru   

Dominikánská republika

Dokonalé pláže v Dominikáně

Dokonalé pláže v Dominikáně Shutterstock

Odrazuje vás od dovolené v Karibiku představa dlouhého letu? Zkuste proměnit zdánlivě nudné hodiny strávené v letadle na výpravu za dobrodružstvím. Zásobte se časopisy se zábavnými kvízy, omalovánkami i cestovními verzemi společenských her. V krizové situaci použijte osvědčeného strašáka v podobě matematické pětiminutovky. Na nekonečných bělostných plážích na cestovní nepohodlí rychle zapomenete. Až se dosytosti nabažíte luxusního prostředí hotelového areálu, velkoryse řešených bazénů, exotického ovoce i zábavních programů, můžete vyrazit za poznáváním. Pestrost zdejší fauny a flóry je k vidění v národních parcích. Krokodýli, leguáni, pestrobarevní motýli, plameňáci i papoušci vám prozáří den. Koloniální atmosférou dýchá hlavní město Santo Domingo i proslulé město umělců Altos de Chavon. K fyzické aktivitě přiměje vaše potomky návštěva adrenalinového parku Cumayasa Sky Adventure.

Odpočiňte si v Dominikánské republice   

Egypt

Korálové útesy v Marsa Alam

Korálové útesy v Marsa Alam Shutterstock

Máte doma malého sportovce, romantickou princezničku, neposedného puberťáka, soutěživá dvojčata, nezkrotného jedlíka nebo vášnivého čtenáře? Dovolenou v Egyptě si můžete naplánovat přesně na míru vaší rodině. Nuda rozhodně nehrozí. Každé roční období má v Egyptě něco do sebe. Jaro je možné využít k poznávacím zájezdům, lenošení na pláži bez obav z přílišné intenzity afrického slunce, ochutnávání exotických pochutin, sportování na pláži i v bazénu, potápění či šnorchlování i bezstarostným hrám v moderních mini klubech. Stále populárnější Marsa Alam, ležící v jihovýchodní části země, ocení především rodiny se staršími dětmi. Vstup do blankytně modrých vod Rudého moře je u většiny resortů, kvůli ochraně unikátních korálů, po dlouhých molech. Právě nádherné potápěčské lokality, modrá hladina moře, ostře kontrastující se zelení palem a štíty hor, orientální nádech města Marsa Alam i poklidné životní tempo vytváří příjemný protipól k o poznání živější Hurghadě.   

Dobijte si baterky v Egyptě 

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín