Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Neznámý Island: Národní park Thingvellir

Národní park Thingvellir

Národní park Thingvellir

Na ostrově Island vědci stále zaznamenávají sopečnou činnost. I když aktivní vulkány občas zahrozí, láva a gejzíry spíše pomalu dotvářejí krajinu ostrova a vymýšlejí nové a nové přírodní útvary. Vlivem sopečné činnosti vznikl i národní park Thingvellir důležitý nejen po stránce geologické, ale i po té historické. Roku 930 zde zasedalo první islandské zákonodárné shromáždění. Jeho silný vliv v prvních letech pomalu slábl, avšak vláda sídlila v Thingvelliru až do roku 1789. Parlament, neboli Althing, je považován za jeden z nejstarších v Evropě a v národním parku se dochovaly zbytky míst, kde vybraní obyvatelé Islandu rokovali. V roce 1938 byla oblast zařazena na seznam světového dědictví UNESCO.

Thingvellir zaujme i přírodní scenérií. Park leží v ohromném riftovém údolí u poloostrova Reykjanes na hranici dvou tektonických desek, které se od sebe oddalují rychlostí 2 mm za rok. Díky tomuto nepatrnému pohybu v údolí vznikají trhliny, propasti a jezera. Lávová pole už dávno zarostla mechem a vede přes ně turistická stezka.

Turistická stezka v NP Thingvellir

Turistická stezka v NP Thingvellir

Kaňonem Almannagjá protéká řeka Öxará, která ústí v úchvatný vodopád.

Vodopád řeky Öxará, Island

Vodopád řeky Öxará, Island

Při toulkách panenskou přírodou se zastavte u největšího ledovcového jezera na Islandu Þingvallavatn, jehož severní část je vyhlášenou lokalitou mezi potápěči.

Potápění v ledovcovém jezeře

Potápění v ledovcovém jezeře

Park je vybaven na příchod turistů z různých zemí. V informační kanceláři obdržíte letáky a plánky v angličtině i dalších jazycích a můžete si rezervovat prohlídku s průvodcem. Kancelář je otevřena každý den od 9 do 17 hodin. Uvnitř moderní budovy v Hakið funguje i odpočinková sekce pro pocestné otevřená 24 hodin denně. Další informační stánek stojí v Leiraru nedaleko kempů. V Thingvelliru jsou k dispozici místa ke kempování, proto je možné snadno putovat na vlastní pěst a postavit si stan přímo v srdci parku.

Kempování v NP Thingvellir

Kempování v NP Thingvellir

Pokud vás nebaví chodit po svých, můžete na park shlížet z koňského hřbetu a vybrat si jednu ze dvou vyhlídkových cest. Milovníci rybaření zajásají při zjištění, že se dá v informační kanceláři koupit povolenka a chytání ryb v průzračně čistém jezeře si mohou vychutnat i zahraniční návštěvníci. Národní park Thingvellir patří ke třem nejnavštěvovanějším přírodním lokalitám na Islandu a ani vy byste si ho neměli nechat ujít!

NP Thingvellir, Island

NP Thingvellir, Island

12.10.2017 Invia

Štítek:

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín