Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Novoroční zvyky ve světě aneb Pojďte s námi štěstí naproti

Shutterstock

Konec roku se nezadržitelně blíží a jistě i letos nás čeká pestrá přehlídka světelných show. Světové metropole uspořádají prestižní závod o co nejpůsobivější ohňostroj. Velmi pestré, mnohdy i bizarní,  bývají také novoroční zvyky jejich obyvatel. Vždy s jediným cílem. Přinést štěstí a dodat naději do nového roku.

Pro tradiční Japonsko je Nový rok, nazývaný shogatsu, tím nejdůležitějším svátkem roku. Zřejmě proto, že od 1. do 3. ledna se všechny kanceláře zavírají. Domy jsou vyzdobeny větvičkami z bambusu a slivoně. Jedí se dlouhé nudle soba, symbolizující dlouhověkost. Popíjí se sladké rýžové víno. Sváteční kulisy dotváří nezbytná populární hudební show. Pro obyvatele země vycházejícího slunce je také naprostou nutností spatřit 1. ledna východ slunce.

Japonské soba nudle, tradiční novoroční pokrm

Japonské soba nudle, tradiční novoroční pokrm Shutterstock

Rumunští farmáři slaví příchod nového roku snahami o komunikaci se svými hospodářskými zvířaty. Pokud cítí vzájemné porozumění, berou to jako symbol štěstí. Nejmladší členové farmářských rodin obchází sousedy s jehňátkem v náručí. Pohlazení potěší mláďátko a zaručí rok plný štěstí.  Se stejným záměrem se hází drobné mince do řek a potoků. Udržuje se také tradice procesí, kdy průvod v čele s maskou medvěda obchází domy a za doprovodu ryčných písní vyhání z jejich zdí zlé duchy.

Objevujte s námi svět

Irským receptem na nevítané duchy je klepání chlebem o zeď a dveře. Sladké novoroční sny pečetí Irové kuličkami jmelí pod polštářem. Ty se druhý den spálí v naději, že přinesou lásku do příštích dvanácti měsíců. V Brazílii na to jdou odjinud a v naději na nalezení lásky a štěstí si na Nový rok oblékají bílé spodní prádlo. Žlutá barva je tradiční u Bolivijců a Mexičanů. Argentinci hledající pravou lásku volí růžovou barvu prádla. Červenou zase Španělé a Italové.

Oproti tomu Dánové rozbíjejí talíř přede dveřmi toho, s kým by rádi navázali nové přátelství. Finové taví olovo, které jim, nalité do ledové vody, svým tvarem napoví, jaký ten nadcházející rok bude. Řekové na počest znovuzrození nového roku pověsí před vchody svých domovů cibuli. Poklepání cibulí na čelíčko probouzí na Nový rok i malé Řeky.

Tavení olova, Finsko

Tavení olova, Finsko Shutterstock

Skotové vyrážejí oslavovat do ulic, popíjejí whisky, zapalují ohně a tradicí je točení žhavými koulemi nad hlavami. Ty symbolizují energii slunce, které očišťuje přicházející nový rok. První návštěva, která po Silvestru překročí práh domu, přináší dle tradice dárek. Ve Španělsku se přesně o silvestrovské půlnoci s každým odbitím pojí hroznové víno. Celkem dvanáct spolknutých kuliček přináší štěstí do každého z měsíců nadcházejícího roku.

Silvestrovská půlnoc s hrozny

Silvestrovská půlnoc s hrozny Shutterstock

Zejména v Latinské Americe je zvykem na Nový rok používat okno k vyjádření přechodu od starého k novému. Na ulici se vylévá voda z kbelíků. V Argentině se poslední den v roce vyhazují z oken papírové konfety. Vlastně se jedná o skartaci starých dokumentů a tím vytvoření pomyslné čáry za minulostí. To v hlavním městě  Jihoafrické republiky Johannesburgu nejsou žádní troškaři, z oken tu vyhazují rovnou starý nábytek. Kolumbijci také “pracují”s nábytkem, ale mírnější formou. S prázdnou skříní obcházejí blok domů. Tento zvyk dodržují také Ekvádorci. Navíc se v Ekvádoru a v Panamě zapalují podobizny televizních a politických osobností s nevalnou pověstí. Spálením pomyslně odchází nespokojenost s jejich činy. Obyvatelé Peru si tradičně před příchodem nového roku vyřeší své sousedské spory. A to přímo fyzickým soubojem. Do nového roku tak vstupují s čistým štítem a narovnanými vztahy.

Štítek:

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín