Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Oáza klidu jménem Koh Samet

Koh Samet

Koh Samet

V severní části Thajského zálivu, jen asi hodinu jízdy lodí z Bangkoku, se nachází překrásný korálový ostrov Koh Samet, jehož rozloha činí pouhých 13km². Vzdálenost ostrova od pobřeží je 7km, tedy asi půl hodiny plavby lodí. Navzdory tomu, že se jedná o přírodní rezervaci, jsou všechny pláže návštěvníkům přístupné. Ostrov je ideálním místem pro turisty, kteří upřednostňují klidnou, pohodovou dovolenou plnou sluníčka a koupání.

Klidný kout Thajska

Ostrov Koh Samet je naprostým opakem živého, temperamentního letoviska Pattaya. Na četné bary, kabarety, diskotéky a další noční podniky spíše zapomeňte. Absence husté zástavby má však svoje nesporné výhody. Ostrov vyniká přírodními krásami, které si zachovávají stále stejnou, přirozenou podobu. Navzdory velké oblibě turistů byste těžko hledali harmoničtější a přirozenější kout Thajska.

Socha mořské panny a prince Aphai Mani

Socha mořské panny a prince Aphai Mani

Břehy ostrova omývá průzračná voda, jedním z nejkrásnějších zálivů ostrova Koh Samet je Ao Prao s pěknými, bílými plážemi s jemným pískem, navíc bez davů turistů.

Pláže na Koh Samet

Překrásné pláže na Koh Sametu jsou turistickým lákadlem číslo 1. Západní část ostrova je z velké většiny skalnatá jen s několika malými, klidnými, písečnými plážemi, za větším množstvím pláží s pověstným, jemným pískem se musíte vydat na východ.

Skalnaté západní pobřeží

Skalnaté západní pobřeží

Hat Sai Kaew

Jednou z hlavních pláží a také nejdelší pláží ostrova je Hat Sai Kaew (Diamond Beach/Diamantová pláž). Hat Sai Kaew nabízí největší koncentraci luxusních resortů na ostrově. Pláž lemují bary, restaurace, o víkendech zde propuká čilý noční život. Milovníci vodních radovánek ocení možnost zapůjčení vodních skútrů, oddávat se můžete i potápění, šnorchlování nebo na vlastní kůži vyzkoušet sílu větru při windsurfingu. Přímo na pláži sídlí kancelář národního parku, která slouží zároveň jako turistické informační centrum.

Pláž Hat Sai Kaew, Koh Samet

Pláž Hat Sai Kaew, Koh Samet

Ao Prao

Na jediné pláži západní části ostrova, Ao Prao neboli Rajské pláži, se nachází několik turistických resortů a také zdravotnické centrum, kde můžete absolvovat některý z nabízených kurzů. Na výběr je jóga, tanec, meditace, malování, vše je vyučováno v angličtině.

Pláž Ao Prao, Koh Samet

Pláž Ao Prao, Koh Samet

Památky na Koh Samet

I tak malý ostrov, jakým Koh Samet je, má svoji, z historického hlediska cennou zajímavost. Jediným větším chrámem ostrova Koh Samet je Wat Koh Samet, který se nachází přímo na pláži Hat Sai Kaew. Nedaleko pláže narazíte také na nepřehlédnutelnou sochu Buddhy s názvem Koh Samet Buddha.

Koh Samet Buddha

Koh Samet Buddha

Oblíbené letovisko místních

Ko Samet je díky svojí blízkosti s thajskou metropolí oblíbeným cílem Thajců převážně ze střední a vyšší společenské třídy, kteří zde tráví volné dny, víkendy, ale i svátky. Pokud chcete prožít klidnou, ničím a téměř nikým nerušenou dovolenou, vyhněte se těmto dnům.

Ohňová show na ostrově Koh Samet

Ohňová show na ostrově Koh Samet

Ubytování na Koh Samet

Ubytování na ostrově je rozmanité. Pro náročnější klienty jsou k dispozici luxusní hotely, ti méně nároční se spokojí s bungalovy, hostely, můžete zde ale i kempovat, pakliže s sebou máte potřebné vybavení.

Doprava po ostrově

Díky svojí malé rozloze se dá ostrov bez problémů projít pěšky. Nic vám ale nebrání zapůjčit si motocykl nebo čtyřkolku, byť má tento způsob dopravy svoje úskalí. Více než polovina cest není upravena, některé cesty jsou příliš úzké, je tedy třeba velké opatrnosti, zvláště pak, zastihne-li vás při cestě silnější déšť. K přepravě mezi hlavními plážemi slouží motorové čluny.

Dřevěné molo na ostrově Koh Samet

Dřevěné molo na ostrově Koh Samet

Ostrov Koh Samet je jako stvořený pro ty, kteří chtějí prožít svoji dovolenou v dokonalé harmonii, v souladu s přírodou, daleko od shonu a ruchu velkoměst, v jedinečné oáze klidu bez davů turistů.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín