Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Objevte 27 přírodních tobogánů uprostřed tropického pralesa v Dominikánské republice

Přírodní rezervace Damajagua

Přírodní rezervace Damajagua © NTÚ Dominikánské republiky

Severní pobřeží Dominikánské republiky je rájem pro dobrodruhy a milovníky přírody. Hlavní atrakci regionu – přírodní rezervaci Damajagua najdeme v tropickém pralese nedaleko města Puerto Plata. Jedná se o unikátní systém dvaceti sedmi vodopádů, ze kterých lze skákat a sjíždět přímo do osvěžujících lagun. Již čtvrtým rokem vypovídá o popularitě tohoto místa jeho rekordní návštěvnost.

Rezervace leží 10 km od Puerto Plata a je považována za jednu z největších atrakcí regionu. Damajagua je geologickou propadlinou, ve které voda vytvořila sedmikilometrový kaňon s vodopády. Celkem dvacet sedm kaskád padá až z jedenáctimetrové výšky do přírodních jezírek o hloubce přibližně sedmi metrů.

Damajagua, Dominikánská republika

Damajagua, Dominikánská republika © NTÚ Dominikánské republiky

Vstup do rezervace je povolen pouze za doprovodu zkušeného průvodce. Dobrodružství začíná poté, co vystoupáte k poslednímu vodopádu, odkud se naskýtá úžasný pohled na deštný prales a okolní horské scenérie. Pak už si jen budete užívat proplouvání průzračnou řekou, vzrušující skoky do vody a plavání pod vodními stěnami. Ve strmějších úsecích vám pomohou průvodci, kteří vám současně vysvětlí jak po vodopádech sjíždět jako na tobogánu. Vstup do rezervace vychází cenově v přepočtu na 140 Kč. Organizovaný výlet s cestovní kanceláří zahrnuje služby průvodce, zapůjčení helmy a záchranné vesty, dopravu na místo a zpět a občerstvení. Výlet je vhodný pro plavce od 12 let.

Užijte si adrenalin!

Užijte si adrenalin! © NTÚ Dominikánské republiky

Přírodní rezervace Damajagua není jen o dovádění ve vodě. Je zde možné obdivovat i mnoho původních stromů a keřů, které rostou pouze na tomto místě nebo vzácné druhy endemických ptáků, plazů, obojživelníků, ryb, korýšů či hmyzu. Pokud se chcete vyhnout davům turistů, je vhodné přijít v dopoledních hodinách. Park je otevřen každý den od 8:30 do 16 hodin.

Severní pobřeží Dominikánské republiky nabízí také výborné podmínky pro vodní sporty. Na pláži Cabarete, tzv. „Metropoli kiteboardingu“ se každoročně v červenci konají šampionáty v extrémních sportech. Mezi další oblíbené aktivity patří potápění, trekking nebo jízda na horském kole. Za historií a památkami z koloniálních či viktoriánských dob můžete vyrazit do Puerto Plata.

Pláž Cabarete, Dominikánská republika

Pláž Cabarete, Dominikánská republika © NTÚ Dominikánské republiky

Ubytování lze na severu pořídit levněji oproti jiným regionům. Luxusní hotel s programem all-inclusive pro dva na jednu noc vychází na 100 USD. Ubytování bez stravy v okolí Puerto Plata stojí přibližně 15 USD.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín