Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Objevte skryté poklady Kréty

Největší řecký ostrov Kréta má mnoho míst a památek k obdivování. K nejznámějším patří nejdelší evropská soutěska Samaria, přístav Rethymno či archeologická lokalita Knóssos. To však zdaleka nejsou všechny krétské přednosti.

1. Klášter Arkadi

Jeden z východních ortodoxních klášterů stojí na úrodné náhorní plošině 23 km jihovýchodně od Rethymna. Současný kostel pochází ze 16. století a je poznamenán renesančními vlivy. Ty jsou patrné v architektuře, jež kombinuje římské a barokní prvky. Již v 16. století byl klášter místem, kde vzkvétala věda i umění, a měl bohatou školní knihovnu. Je dobře opevněn vysokou tlustou zdí. Každý rok hostí mnoho návštěvníků a poutníků z celého světa. Mísí se zde řada jazyků, kultur a tradic. Zhruba 60 m na západ se nalézá památník připomínající oběť Kréťanů, kteří zemřeli roku 1866.

Klášter Arkadi

Klášter Arkadi

2. Lefka Ori

Pohoří Lefka Ori (Bílé hory) se vypíná do výše v západní části Kréty a je hlavním rysem regionu. Vápencový masiv je díky bělostné barvě viditelný již z dálky. Při výstupech na mnohé vrcholy musí turisté překonat velké vzdálenosti pěšky, nicméně například výstup na nejvyšší horu Pachnes (2453 m) je vcelku snadný. K turisticky nejoblíbenějším místům pohoří patří kaňon Samaria, součást stejnojmenného národního parku.

Lefka Ori

Lefka Ori

3. Loutro

Malebná rybářská vesnice Loutro na jihozápadě ostrova leží mezi městy Chora Sfakion a Agia Roumeli, na úpatí hor Lefka Ori. Nevede sem žádná silnice, jen trajekty převážející turisty během letní sezóny od soutěsky Samaria. Od července do září jezdí k pláži Glyka Nera na východě a Marmara na západě taxi čluny. Všechny domy v obci jsou turisticky využívány, zejména jako hotely a taverny.

Loutro

Loutro

4. Margarites

Margarites je patrně nejslavnější hrnčířskou vesnicí na Krétě. Schovává se uprostřed impozantního horského světa, konkrétně mezi městečky Rethymno a Panormo. Cestu k ní lemují staré olivové háje a citrusové stromy. Hrnčířské dílny tu sice nejsou už tak ziskové jako kdysi, přesto stále neodmyslitelně patří ke každodennímu životu Margarites. Komě nich jsou pozoruhodné i některé vesnické kostely. Těsně před náměstím například stojí kostel Agios Ioannis Prodromos se zachovalými freskami v klenbě.

Margarites

Margarites

5. Pláž Agiofarago

Agiofarago (soutěska Svatých) leží za klášterním komplexem Odigitria, 20 km jižně od vesnice Matala. Soutěska je ohraničená vysokými stěnami s mnoha jeskyněmi a přístupná pouze pěšky. Přibližně 400 m od pláže stojí kostel sv. Antonína. Pohodová procházka mezi skalami s možností koupání vám přinese hezký zážitek. Malá propast s mořskou vodou zaujme dobrodruhy.

Pláž Agiofarago

Pláž Agiofarago

6. Pláž Aspri Limni

Aspri Limni (Bílé jezero) se nachází nedaleko vesnice Moni Chrissoskalitissa, přibližně 5 km od kosmopolitní pláže Elafonisi. Pokud nemáte mapu, abyste se sem dostali, sledujte dopravní značky vedoucí k chráněnému biotopu regionu. Pláž obklopuje palmový les a několik cedrů. Čeká tady na vás krásná laguna, oddělená skalami od moře. Velmi se podobá jezeru, jelikož mořské dno pokrývají řasy a okolní písek je stále vlhký. Voda je však průhledná a křišťálově čistá.

Aspri Limni

Aspri Limni

7. Pláž Glyka Nera

Pláži Glyka Nera na jižním pobřeží se přezdívá sladkovodní, protože kdybyste tu vyhrabali důlek, objeví se sladká voda. Nudisté jsou zde vítáni, stejně jako milovníci kempování. Váš stan by ovšem neměl stát přímo pod útesem, kde hrozí riziko pádu kamení. Na pláž se dostanete z městeček Loutron a Sfakia, cesta vám zabere asi hodinu chůze. Využít lze i motorového člunu a vyrazit sem po moři. Tak či onak byste sněhobílou oblázkovou pláž s čistou vodou a útulnou tavernou měli rozhodně navštívit.

Glyka Nera

Glyka Nera

8. Pláž Stefanou

Ještě před několika lety o pláži Stefanou mnoho lidí nevědělo. Teprve nedávno toto úžasné, malé a odlehlé místečko vyšlo ze stínu. Je také známo pod názvem Seitan Limania. Nalézá se 22 km severovýchodně od města Chania a 2 km východně od vesnice Chordaki. Pláž s jemným bílým pískem a oblázky najdete na konci krátké a úzké soutěsky. Velké skály se zvedají z tyrkysového moře po obou stranách a vytvářejí divoké, krásné prostředí.

Pláž Stefanou

Pláž Stefanou

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín