Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Objevte tajemství Černého a Čertova jezera

Černé jezero

Černé jezero

Černé a Čertovo jezero představují národní přírodní rezervaci (od roku 1933) nacházející se na Šumavě, přesněji na  území Alžbětína, Hojsovy Stráže a Špičáku. Chráněná oblast plná tajemství, legend a přírodních krás zahrnuje také Jezerní horu a je významná nejen pro Českou republiku, ale i v rámci celé Evropy. Je totiž domovem vzácných živočichů a ohrožených druhů rostlin. V rezervaci hnízdí např. tetřev hlušec, kos horský či krkavec velký. Je pravidelně navštěvována rysem ostrovidem a pochopitelně i spoustou turistů.

Černé jezero a jeho zvláštní smutné kouzlo

Černé jezero zdobí naši zemi již od poslední doby ledové. Je vůbec největším karovým ledovcovým jezerem na Šumavě. Rozprostírá se pod strmou Jezerní stěnou, ani ne 1 km od státní hranice s Německem.

Černé jezero

Černé jezero

Svůj název získalo díky tmavým lesům, které jej obklopují a odrážejí se v hladině. Černá barva a tajuplné okolí inspirovaly v minulosti nejednoho významného českého umělce, mj. Jana Nerudu, Adolfa Heyduka, Jaroslava Vrchlického a Antonína Dvořáka.

Přístup k jezeru je kvůli zvýšené ochraně omezený, nicméně kolem něj vedou dvě celoročně užívané pěší stezky. První, značená červeně, postupuje od Malého Špičáku směrem na severozápad. Druhá trasa je značena žlutě a vede sem po rovné asfaltové cestě ze Špičáckého sedla. V letní sezóně je možno svézt se k jezeru stylovým koňským spřežením. Přímo do jezera ale vstupovat nelze, a to kvůli snaze zachovat neporušené jezerní sedimenty a populaci ohrožené vodní byliny šídlatky jezerní.

Černé jezero

Černé jezero

Velkou zajímavostí a technickou památkou je i zdejší vodní elektrárna, vzniklá v letech 1929 až 1930. Jedná se o první přečerpávající elektrárnu v Československu.

Čertovo jezero probouzí fantazii

Čertovo jezero je druhým největším ledovcovým jezerem na území republiky a je samozřejmě opředeno mnoha pověstmi. Jedna z nich mu zajistila i jeho neobvyklý pohádkový název. Povídá se, že tu jistý čert chtěl stáhnout do pekla nevinnou dívku. Ta ho však přelstila, uvázala mu na ocas kámen, který byl tak těžký, že jím čert vyryl do země kotlinu. Ta se posléze zalila vodou.

Čertovo jezero

Čertovo jezero

Jezero leží v Královském hvozdu, asi 4 km od Železné Rudy. Dostanete se k němu rovněž z parkoviště na Špičáckém sedle po žluté značce. Trasa je dlouhá 2 km.

Cesta k Čertovu jezeru

Cesta k Čertovu jezeru

Tým potápěčů tu kdysi objevil bedny s výbušninami, pozůstatek z druhé světové války. Bezprostředně po nálezu byly zneškodněny, zanechaly však po sobě kráter o průměru 5 m.

Cestování k Černému a Čertovu jezeru

Pokud se rozhodnete vyrazit na výlet k těmto výjimečným jezerům, vězte, že můžete zvolit jízdu automobilem, autobusem i vlakem. Nejbližší autobusovou zastávkou je Železná Ruda-Špičák a vlakovou Špičák. Auto můžete ponechat na nedalekém parkovišti Špičácké sedlo. To bude zvlášť dobrá volba pro ty, kteří se chtějí vypravit k vodopádu Bílá Strž. Vydejte se z parkoviště po žluté značce k Černému jezeru a dále po červené značce asfaltovou cestou. Trasa je dlouhá 7 km, náročný kopcovitý terén vyžaduje pohodlné sportovní boty a pořádnou dávku energie, ale nevšední zážitek je zaručen! Můžete ho ještě vylepšit, když se k jezerům vydáte mimo hlavní turistickou sezonu, např. v květnu. Je tak velká šance, že zde nepotkáte ani živáčka a užijete si posvátný klid těchto unikátních míst.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín