Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Objevte thajskou kuchyni – 4 oblasti, nespočet chutí!

Pla Ra

Pla Ra

Úžasná rozmanitost thajské kuchyně dělá z Thajska jednu z nejlákavějších zemí pro turisty na světě. Thajská kuchyně zahrnuje pokrmy ze čtyř odlišných oblastí: centrální nížiny, severu, severovýchodu a jihu. Jednotným prvkem, které všechny kuchyně spojuje, je způsob jakým se používá koření a kyselé, sladké a slané příchuti, aby vznikla výrazná a vyrovnaná chuť. Mezi klíčové ingredience patří  všudypřítomné chilli, které se užívá pro dodání ohnivé pikantnosti skoro v každém jídle. Limetková šťáva a tamarind jsou strůjci kyselé chuti, zatímco o sladkost se často stará palmový cukr. Slanost vzniká přidáním rybí omáčky též známé jako Nam Pla, krevetové pasty Kapi nebo pro severovýchod typickou fermentovanou rybou nazývanou Pla Ra.

Thajská láska ke společnému jídlu lze snad nejlépe ukázat na běžném pozdravu „Kin Khao Reu Yang“, který lze volně přeložit jako „Už jsi jedl?“ a je thajským ekvivalentem pro českou frázi „Jak se máš?“. Doporučujeme se před čtením tohoto článku pořádně najíst, jinak vám za chvíli začne pořádně kručet v břiše!

Severovýchodní oblast

Severovýchodní oblast Thajska, neboli Isan, je známá pro svá grilovaná masa, lepkavou rýži, silné fermentované saláty a vrchovaté talíře plné čerstvé zeleniny a bylinek. Severovýchodní kuchyně je nejen populární ve všech čtyřech oblastech Thajska, ale je také hlavním bodem thajské kulinářské turistiky a těší se velké oblibě u nových návštěvníků. Pokrmy severovýchodu lze také nejlehčeji najít i mimo tuto oblast, protože Isanští pracovníci si vozí své jídlo s sebou, když je práce zavede daleko od domova.

Přední filozofií této kuchyně je rovnováha chutí. Na Isanském stole najdete jídlo ostré, sladké, kyselé i slané. Mezi nejvěhlasnější a nejšťavnatější pokrmy patří Kai Yang (grilované kuře) podávané se sladkou omáčkou a lepkavou rýží, Som Tam (salát ze zelené papáji) ke kterému dostanete slané vejce nebo malé kraby, Lap (ostré mleté maso nebo ryby) saláty dochucené limetkovou šťávou a mátou, grilovaným vepřovým krkem a velmi ostrými klobásami. Mezi základní Isanské pochutiny patří také hmyz, na kterém si pochutnávají zejména rýžoví farmáři.

Khai Yang, Khao Niao a Som Tam

Khai Yang, Khao Niao a Som Tam

Severní oblast

Při návštěvě Chiang Mai se určitě ihned zamilujete do kuchyně severní oblasti, také známé jako Lannské kuchyně, když ochutnáte její výtečné Khao Soi (nudle na kari). Kontrast chuti a konzistence dominují červenožlutému vývaru z kokosu a kari, a křupavé nudle jsou navršené na vrstvě poddajných nudlí se šťavnatým masem z kuřecích stehen. Nic nevystihuje severní thajskou kuchyni tak, jako právě Khao Soi.

Khao Soi

Khao Soi

Lahodná jídla jako Kaeng Hung Le (kořeněné kari), Khanom Chin Nam Ngiao (ostré rýžové nudle), Kaeng Khanun On (karri z nezralé žakie) a Kaeng Hoa (smažené kari) jsou ovlivněná zeměmi, které sdílí hranici se severem a hrdě ukazují výrazné chutě této oblasti. Pokud se rozhodnete přijet někdy od poloviny března do dubna, můžete ochutnat polévku Kaeng Phak Wan Kai Mot Daeng (zeleninová polévka s mravenčími vajíčky), která se považuje za vzácné a luxusní jídlo.

Mezi nejlepší místní předkrmy se řadí Nam Phrik Ong / Nam Phrik Num (chilli dipy), Sai Ua (severní klobása s kari) a Khaep Mu (křupavý vepřový bůček) podávaný s velkým množstvím lehce povařené zeleniny.

Sai Ua

Sai Ua

Jižní oblast

Pravděpodobně nejméně známá a nepochopená kuchyně Thajska je kuchyně jižní oblasti, která je charakterizovaná kořením a ostrostí. Její nejsilnější kari i příchuti jsou tvořené za pomoci pálivého chilli a kyselého tamarindu.

Kuchyně jižní oblasti

Kuchyně jižní oblasti

Stejně jako severní tak i kuchyně jižní oblasti sdílí své chutě se sousedními zeměmi, především s Malajsií a Indonésií. Předními vlivy je velká muslimská populace společně s četnými rybářskými flotilami. Jižní kuchyně sestává především z mořských plodů a mas, a pro dochucení užívá spoustu citronové trávy a listů kafrové limetky (mauricijské papedy). Mezi přední delikatesy patří Kaeng Tai Pla (kari z fermentovaných ryb), Kaeng Som Pla (ostrá a nakyslá rybí polévka) a Kua Kling (kari z nasucho smaženého masa). Další specialitou je Massaman, dušené kari z masa a brambor.

Massaman

Massaman

Oblast centrální nížiny

Kuchyně z oblasti centrální nížiny jsou pravděpodobně to, co by návštěvníci označili jako „thajské jídlo“, protože sem spadají dobře známé pokrmy jako například Phat Thai nebo kari pasty zahrnující klíčové ingredience jako chilli, česnek, galangal, citronovou trávu a krevetovou pastu. V srdci této oblasti se nachází Bangkok se svými rýžovými poli, velkým množstvím říčních ryb a úrodnou půdou.

Phat Thai

Phat Thai

Centrální nížina je také domovem pro jasmínovou rýži, která patří mezi vrchní thajské exportované potraviny a užívá se na vaření po celém světě. Je také rodištěm Kaeng Khiao Wan (zeleného kari) a Tom Yam Kung (ostrá a nakyslá krevetová polévka). Salát Som Tam má také svou verzi v této oblasti, konkrétně se zde dochucuje slaným nálevem z krevet.

Yam Kung

Yam Kung

Pro neznalé oko může být těžké rozeznat od sebe jednotlivé thajské kuchyně, nicméně pokud se budete řídit tímto návodem, získáte ten nejlepší zážitek z thajské kuchyně a oceníte bohatou rozličnost thajské gastronomie a geografie skrze výtečné pokrmy.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Líbí se vám tento článek?

Můžete ho snadno sdílet na sociálních sítích se svými přáteli.

Baví vás psát o zajímavých místech světa?

Hledáme nové nadšené kolegy do týmu, kteří by psali pro tento blog.

Chci psát pro tento magazín